Selasa, 27 Julai 2010

Sesal diAKHIRAT tiada gunanya.

Firman Allah swt: Pada masa Muka mereka dibalik-balikkan dalam Neraka, mereka berkata (dengan sesalnya): "Alangkah baiknya kalau kami Dahulu (semasa di dunia) Taat kpd Allah serta Taat kpd Rasul Allah. (Al-Ahzaab 66)

Penyesalan diAkhirat sudah tiada Gunanya, Harta, Pangkat, Kedudukan, Keluarga dan Segala perkara yg menjadi penyelamat di masa Dunia dahulu sudah tidak bermanfaat lagi. Sama-samalah kita Memaanfaatkan Usia, Kesihatan dan Segala nikmat yg masih dikurniakan ini. Manfaatkan sebaiknya, janganlah digunakan pada jalan yg dimurkaiNya atau tidak mengambil peduli segala ketetapan yg telah dinyatakanNya! Azab neraka itu sangat menyakitkan, tak dapat nak diGambarkan, cukuplah Kecelakaan, Kebinasaan yg telah menimpa umat-umat terdahulu menjadi pengajaran buat kita Semua.

Al-Quran telah banyak menceritakan bagaimana keadaan Orang-orang Kafir dahulu yg mentang Rasul mereka, mengejek apa yang dibawa & tidak mengendahkan segala perkara yg telah ditetapkan. Keadaan mereka diAkhirat penuh dengan Penyesalan. Mereka Sebenarnya mengetahui akan Ajaran, Perintah yg dibawa Rasul mereka adalah benar, tetapi sikap Ego, Sombong merekalah yg menyebabkan Kecelakaan penghujungNya. Mereka tahu silapnya mereka didunia dahulu, mereka Memohon pada Allah agar dapat kembali balik ke dunia hanya sekejap untuk menebus segala kesilapan tersebut, akan tetapi penyesalan disana sudah tidak bermanfaat lagi sehingga ada dikalangan Mereka Berkata : "Alangkah baiknya kalau aku menjadi Tanah (supaya aku tidak Dibangkitkan untuk dihitung Amalku & Menerima balasan)".Saudaraku Sekalian... telah banyak sudah dikisahkan Al-Quran akan natijah bagi golongan yg menginkari seruanNya. Tidak lain hanya penyesalan yg lahir tatkala melihat Benarnya kedasyatan Azab tersebut. Di saat ini kita semua Harus patut rasa Bersyukur masih diberi peluang Untuk menginsafi, menyesali atas segala kekurangan dimasa-masa yg lepas. Masih sempat meneliti, memuhasabah adakah pada setiap ketetapan Allah dan RasulNya telah dipatuhi atau sentiasa dipenuhi dengan bermacam-macam Alasan. Sama-sama kita Renungkan, Gambarkan dan Fikirkan bagaimana keadaan Penyesalan yang cukup dasyat bagi Mereka yg dibangkitkan dalam keadaan Kehidupan Dunianya tidak diendahkan pada Perintah, Larangan Allah swt dan Rasulnya. Segalanya telah diceritakan dalam Al-Quran. Firman Allah swt :

1. Kesudahan golongan yg kufur ingkar itu apabila sampai ajal Maut kepada salah seorang di antara Mereka, berkatalah ia: "Wahai Tuhanku, kembalikanlah Daku (hidup semula di dunia) "Supaya aku mengerjakan amal-amal yang Soleh dalam perkara-perkara yg telah Aku tinggalkan". Tidak! Masakan dapat? Sesungguhnya Perkataannya itu hanyalah kata-kata yang ia sahaja yang Mengatakannya, sedang di hadapan mereka ada alam Barzakh (yang mereka tinggal tetap padanya) hingga hari mereka dibangkitkan semula (pada hari Kiamat). (Al-Mu'minun 99,100)

2. Sesungguhnya (dengan keterangan-keterangan yang Tersebut), Kami memberi amaran kepada Kamu mengenai Azab yang dekat (masa Datangnya), - iaitu hari Seseorang melihat apa yang telah Diusahakannya; dan org yang Kafir akan berkata (pada hari itu): "Alangkah baiknya kalau Aku menjadi Tanah (supaya aku tidak Dibangkitkan untuk Dihitung Amalku dan Menerima Balasan)". (An-Naba' 40)

3. Dan sungguh Ngeri jika Engkau melihat ketika mereka didirikan di tepi Neraka (untuk menyaksikan azabnya yg tidak Terperi), lalu mereka Berkata : "Wahai kiranya kami Dikembalikan ke Dunia, dan kami tidak akan Mendustakan lagi Ayat-ayat Keterangan Tuhan kami, dan menjadilah Kami dari golongan yang Beriman". (Al An'aam 27)

4. Dan (ingatkanlah) perihal hari Orang-orang yang Zalim Menggigit kedua-dua tangannya (marahkan Dirinya sendiri) sambil berkata : "Alangkah baiknya kalau aku (di Dunia dahulu) mengambil jalan yg Benar bersama-sama Rasul? (Al-Furqaan 27)

5. "Wahai Tuhan Kami, keluarkanlah Kami dari Neraka ini (serta kembalikanlah kami ke Dunia); setelah itu kalau kami kembali lagi (Mengerjakan Kufur dan Maksiat), maka sesungguhnya Kami Orang-orang yg Zalim." (Allah) berfirman: "Diamlah kamu dengan kehinaan di dalam Neraka, dan Janganlah kamu Berkata-kata (memohon sesuatupun) kepadaKu! (Al-Mu'minun 107,108)


Saat ini kita masih Waras untuk Merubah segalanya. Biarlah terasa Susah, Letih sedikit keranaNya untuk menghindari kesusahan yang Besar, yang Berat, Dasyat diSana. Sabarlah dalam menunaikan Suruhannya, Sabarlah dari mengerjakan LaranganNya. Dan Sabarlah atas tiap Musibah yg ditimpaNya. Nikmat atau Sakit, Susah diDunia hanya Sementara sahaja, Tahanlah. Ingatlah Azab Neraka itu tak terbayang sakitnya.

Sama2 kita Berlumba-lumba Mengerjakan Kebaikan, Melaksanakan suruhanNya. Sentiasa Berusaha menjauhi LaranganNya, Selalu Beristighfar, Tak putus Berdoa memohon Agar sentiasa diberi Kekuatan, Ketetapan Hati dalam mentaatiNya.

“ Wahai Tuhan kami, sisihkanlah azab Neraka Jahannam dari kami, sesungguhnya Azab Seksanya itu adalah Mengertikan ” (Al-Furqaan 65)

“ Ya Allah, Berilah kami kebaikan di DUNIA & kebaikan di AKHIRAT. Peliharalah kami dari azab Neraka. Jauhkanlah Kami dari siksaanMu pada hari Engkau membangkitkan hamba2 Mu ”

Tiada ulasan:

Catat Ulasan