Selasa, 10 Ogos 2010

رمضان كريمAlhamdulillah, syukur padaNya masih diberi kekuatan untuk melaksanakan ibadah Puasa tahun ini, adanya rezeki untuk bersahur, berbuka, sihat tubuh badan untuk bangun membaca al-Quran, bertarawih, qiamullail & mengerjakan amalan-amalan yang lain.

Sama-samalah kita bersyukur pada Allah atas nikmat agama, akal, kesihatan, pendengaran, penglihatan, rezeki, keluarga, serta nikmat-nikmat lainnya. Tidakkah kita mengetahui ada diantara kita yang hilangnya akalnya, terampas kesihatannya, buta penglihatannya, pekak telinganya, lumpuh badannya atau ditimpakan pelbagai bentuk bencana. Justeru itu, dibulan Ramadhan yang Mulia ini. sama-sama kita berlumba-lumba memperbanyakkan amalan. Sama-sama kita merebut ganjaran, kelebihan yang dihidangkan.

Saudaraku sekalian. Solat itu jika dilakukan dengan penuh kesempurnaan yang merangkumi aspek rukun, syarat & penuh khusyuk ia akan dapat mencegah seseorang dari perbuatan keji dan mungkar. Begitu juga dengan Ibadah Puasa, jika ia dilakukan dengan penuh keimanan dan mengharap redha Allah swt, ia dapat menjadikan kita hamba yang bertaqwa dan menambahkan lagi keimanan, mahabbah kita kepada Allah swt dalam melaksanakan perintahNya & menjauhi laranganNya.

Sebahagian besar insan yang bergelar muslim hari ini masih :-

- Meninggalkan solat.
- Pergaulan yang bebas.
- Aurat didedahkan.
- Lupa akhirat, leka dengan dunia.
- Zina, rogol, judi, arak, rompak, samun, riba.
- Memberi sokongan pada kerajaan membelakangkan perintah Allah.
- Salah guna kuasa, zalim, membelakangi Hukum Allah, dan pelbagai bentuk kemungkaran lagi.

Saudaraku sekalian. Di Bulan yang mulia ini kita semua telah dijemput menjadi tetamu Allah, banyak fadhilat yang dihidangkan, diberi pahala yang sangat besar dan diampunkan segala dosa-dosa kita. Sama-samalah kita meninggalkan perbuatan maksiat, keji yang dimurkaiNya itu. Kita merubah diri kearah jalan yang diredhaiNya. Moga-moga segala ibadah yang dilaksanakan ini diterimaNya & menjadi penyelamat dari azab nerakaNya.

Sama-sama kita balik pada Islam keseluruhannya, tanpa memilih-milih dalam melaksanakannya. Tidak ada jalan lain yang dapat menyelamatkan manusia di dunia & akhirat melainkan kembali kepada sistem Pentadbiran Islam. Menjadikan Al-Quran dan Sunnah sebagai sumber Rujukan.

Akhirnya, renungilah sabda Nabi saw yang bermaksud : Barangsiapa berpuasa dibulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharap pahala, redha dari Allah maka akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. (HR Bukhari & Muslim)

Selamat Menjalani ibadah Puasa buat muslimin & muslimat sekalian, moga kita semua mencapai tujuan dan hikmahnya.

" Ya Allah! Ya Tuhanku. Sesungguhnya Engkau yang Maha Pemaaf, Pengampun, kasih kepada kemaafan maka maafkan, ampunkanlah aku ".

Tiada ulasan:

Catat Ulasan