Isnin, 9 Ogos 2010

Kenapa wanita Islam WAJIB Menutup Aurat ?

Ianya adalah Perintah dari Allah swt.

Dia yang Menciptakan Kita, maka Dialah yg berhak mengatur Segalanya. Dia Maha Mengetahui apa Keperluan Makhluk ciptaanNya. Janganlah kita terlalu banyak Mempersoalkan Perintah yang telah DitetapkanNya. Bahkan meremehkannya dan membelakangi perintahNya. Setiap perkara yang ditegah sudah tentu ada hikmah disebaliknya. Firman Allah swt :

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dgn kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yg diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yg dikerjakannya. (Al-Baqarah 286)


Wahai Nabi, suruhlah ISTERI-ISTERIMU dan ANAK-ANAK PEREMPUANMU serta PEREMPUAN-PEREMPUAN yang BERIMAN, supaya melabuhkan Pakaiannya bagi Menutup seluruh Tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang Baik-Baik) maka dengan itu mereka tidak Diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Al-Ahzaab 59)

Setiap umat diutuskan Allah swt Rasul. Untuk mengajak Manusia ke jalan yang diredhaiNya, jalan yang Membawa kebahagian Dunia & Akhirat. Semua para Rasul mengajak ke jalan yang Sama iaitu (Menyembah Allah swt dan Menjauhi perkara Taghut) mentaati segala suruhanNya, meninggalkan laranganNya.

Perintah Menutup Aurat ini ditujukan kepada ISTERI-ISTERI Nabi, ANAK-ANAK PEREMPUAN serta PEREMPUAN-PEREMPUAN yang BERIMAN sekalian supaya Menutupnya. Ia tidak terkecuali Seorangpun. Ianya Wajib dilaksanakan. Janganlah kita Meremehkannya, Ingatlah Azab Neraka itu sangat memedihkan.

Hidup ini adalah Nikmat yg diberi pinjam buat Sementara waktu, padaNya jua kita akan Pulang, Mati itu bila-bila masa, jgn ditangguhi untuk balik bertaubat padaNya. laranganNya itu ada kebaikannya, Supaya tidak mudah diganggu, menjaga kehormatan Wanita itu sendiri. Ia juga dapat memelihara Diri dari terjebak kpd dosa-dosa yg lain. Dia Maha mengetahui apa keperluan Makhluk yg diciptaNya, Yakinlah padaNya.

Renungilah Sabda Nabi saw:

Peliharalah titah perintah Allah nescaya ia akan memelihara engkau (sepanjang masa), peliharalah larangan Allah nescaya engkau dapati ia selalu dihadapanmu. Apabila kamu meminta, hendaklah kamu meminta kepada Allah dan apabila engkau memohon hendaklah engkau memohon pertolongan dari Allah. Ketahuilah, seandainya umat manusia sepakat untuk memberi sesuatu manfaat untukmu, mereka tidak dapat memberinya melainkan mengikut apa yang telah Allah tetapkan untukmu, dan sekiranya mereka sepakat untuk menimpakan engkau dengan sesuatu keburukan tidaklah mereka dapat melakukannya melainkan dengan sesuatu yang Allah telah tentukan keatas dirimu, kerana telah terangkat pena dan telah kering kertas (telah ditentukan semuanya). (Hr Tarmizi)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan