Selasa, 2 November 2010

Dunia ini hanya Sementara.

Dan (ingatlah) masa Tuhan himpunkan mereka (pada hari kiamat kelak), dengan keadaan mereka merasai seolah-olah mereka tidak tinggal di dunia melainkan sekadar satu saat sahaja dari siang hari. Mereka akan berkenal-kenalan sesama sendiri. Sesungguhnya rugilah orang-orang yang telah mendustakan hari menemui Allah untuk menerima balasan, dan yang tidak mendapat petunjuk (ke jalan mencari untung semasa hidup di dunia). (Yunus 45)

Kecelakaan besar, pada hari itu, bagi orang-orang yang mendustakan (apa yang dijanjikan oleh Rasulnya)! (Al-Mursalaat 15)

Sabda Nabi saw : Aku dan dunia ibarat orang dalam perjalanan menunggang kendaraan, lalu berteduh di bawah pohon untuk beristirahat dan setelah itu meninggalkannya. (HR Ibnu Majah)


Syukur padaNya hingga saat ini masih diberi kesempatan merasai berbagai bentuk nikmat hidup, masih diberi ruang untuk pulang bertaubat padaNya dan menginsafi, meninggalkan segala kesilapan yang lalu.

Setiap makhluk akan sampai ajalnya, begitu juga bumi yang didiami ini akan turut sama musnah akhirnya. Semua akan dihimpunkan kembali di akhirat sana, bermula dari Nabi Adam as hinggalah akhir Umat Nabi saw dan seterusnya dibicarakan di mahkamah Allah swt.

Dunia yang didiami hari ini akan dirasai nanti betapa singkat waktunya. Sama-samalah kita manfaatkan sisa umur, kesihatan yang masih lagi dikurniakan dengan beribadah padaNya. Keperitan menahan nafsu, dan berbagai bentuk ujian, fitnah dunia ini akan dibalas dgn kesenangan, kenikmatan yang kekal di Akhirat sana. Biarlah susah sedikit keranaNya untuk menghindari kesusahan yang besar, yang tidak sanggup ditanggung badan.

Firman Allah swt : (Sangatlah dahsyatnya huru-hara hari itu, sehingga orang-orang yang bersalah merasa) pada masa melihatnya: seolah-olah mereka tidak tinggal di dunia melainkan sekadar satu petang atau paginya sahaja. (An-Naazi'aat 46)

Kematian akan hadir tanpa disedari. Bila, dimana dan bagaimana keadaanya telah tertulis disisiNya. Ia tidak mengira tua, muda, kaya, miskin, raja, pemerintah, agama dan juga bangsa. Mungkin hanya beberapa saat dari sekarang, esok atau lusa, dan yang pastinya kita semua akan kembali padaNya. Persoalannya sejauh mana keprihatinan kita tentang persediaan menghadapi kematian tersebut ?

Al-Quran telah menceritakan bagaimana keadaan orang-orang kafir yang menentang Rasul mereka. Diejek, dihina dan tidak dihiraukan apa yang dibawa oleh para Rasul mereka. Keadaan mereka penuh dengan penyesalan apabila ajalnya sudah datang. Mereka mengetahui akan benarnya Islam yang dibawa, tetapi sikap angkuh, sombong mereka menyebabkan kecelakaan penghujungnya. Mereka tahu silapnya mereka didunia dahulu, mereka memohon pada Allah agar dapat kembali ke dunia hanya sekejap untuk menebus segala kesilapan itu, akan tetapi penyesalan disana sudah tidak bermanfaat lagi sehingga ada dikalangan mereka berkata,
"Alangkah baiknya kalau aku menjadi tanah (supaya aku tidak dibangkitkan untuk dihitung amalku & menerima balasan)".

Saudaraku sekelian, bayangkanlah jika kita dalam keadaan melakukan maksiat, tiba-tiba ajal datang mengejut tanpa kita bersedia, tidak sempat untuk bertaubat dan disaaat itu juga taubat sudah tidak dikira. Amat malanglah nasib kita selepas dikebumikan. Nauzubillah Min Zaalik.

Abdullah bin Umar ra pernah berkata : Beramallah untuk akhiratmu seolah-olah kamu akan mati esok hari.

Betul setiap muslim yang banyak manapun melakukan maksiat akan masuk ke syurga jua akhirnya. Namun apakah kita berharap sebegitu ? Nauzubillah.

Al-Quran telah menceritakan keadaan gambaran penghuni Neraka diantaranya disediakan batang-batang besi yang dibakar untuk menyeksanya, minumannya air yang mendidih sehingga mnyebabkan hancur perut dan air nanah, tiap-tiap kali hangus kulit digantikan lagi dengan yang baru, mukanya diseret dalam keadaan bertiarap dan berbagai lagi bentuk azabnya.

Nabi saw mengingatkan kita betapa dasyatnya Azab Neraka dengan sabdanya yang bermaksud : “Azab yang paling ringan di Neraka pada Hari Kiamat ialah dua butir bara api di kedua telapak kakinya yang dapat merebus otak ” (HR. Tirmidzi)

Saudaraku sekelian, Ingatkanlah diri akan adanya Nikmat dan Siksaan disana. Ingatkan puncak tujuan hidup adalah disana. Ingatkan setiap pergerakan dan tutur bicara ini terdapat para malaikat yang sentiasa mencatitnya.

Ingatlah tujuan sebenar hidup ini, Renungilah dan fikirlah betul-betul. Mintalah ampun padanya segala keterlanjuran sebelum terlambat, agar tidak menyesal kelak.

Sama-sama kita bermuhasabah, adakah segala nikmat, kesihatan, rezeki dan semua yang dianugerahi Allah swt dimanfaatkan sebaiknya, atau digunakan pada jalan yg dimurkaiNya dan tidak mengambil peduli segala ketetapan yang telah dinyatakan Allah swt & Rasulnya ? Supaya kita terselamat dari ancaman di akhirat nanti dan tidak merasa rugi bila dibangkitkan.

Sentiasalah beristighfar, mengingatiNya dimana jua berada, jadikan Quran sebagai bacaan harian, fahami maknanya, perbanyakkan amalan-amalan sunat, hadirkan diri ke majlis-majlis ilmu dan jauhi jalan-jalan maksiat. Moga Rahmat, Berkat Allah hadir pada hidup kita.

Yang Mengampunkan dosa, dan Yang Menerima taubat; Yang Berat azabNya; Yang Melimpah-limpah kurniaNya; tiada Tuhan melainkan Dia; kepadaNyalah tempat kembali. (Ghaffir 3)

“ Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka. Ya Allah, jauhkanlah Kami dari siksaanMu pada hari Engkau membangkitkan hamba-hambaMu ”

Tiada ulasan:

Catat Ulasan