Khamis, 18 November 2010

Korbankan DUNIA untuk AKHIRAT.

Syukur padaNya masih dapat merasai pelbagai bentuk nikmat yang sementara ini. Mudah-mudahan ianya tak melalaikan dari tujuan hidup di muka BumiNya.

Hari ini Kita semua Menyedari & Meyakini akan pastinya saat Kematian itu & benarnya Terdapat Azab & Nikmat disana. Dan Kita jua akan mengadap Tuhan yg telah mmberi nikmat Akal, Kesihatan, Pendengaran, Penglihatan, Rezeki, Keluarga, Serta Nikmat-nikmat lainnya. Justeru itu perlunya kita Manfaatkan sebaiknya nikmat Pinjaman yg masih Berbaki ini.


Renungilah akan pesanan Nabi Muhammad saw: Rebut 5 perkara sebelum datang 5 perkara :

1. Masa Sihat sebelum Sakit.
2. Kaya sebelum Miskin.
3. Lapang sebelum Sibuk.
4. Muda sebelum Tua.
5. Hidup sebelum Mati. (Hr al-Hakim & al-Baihaqi)


Andainya kita tahu bila ajal itu akan datang, bila kiamat itu akan terjadi, sudah tentu kita semua akan berlumba-lumba mengerjakan kebaikan & meninggalkan kemungkaran disaat hampirnya waktu tersebut. Namun segalanya hanya Allah swt yg mengetahuinya. Justeru itu perlunya untuk kita menyaksikan sama Hari-hari hidup kita tentang mana Halal Haramnya, mana Perintah & LaranganNya.

(Sihat sebelum Sakit) Nikmat yg paling besar dikurniakan ialah Kesihatan. (Jika ditimpa kesakitan segalanya terganggu, segalanya terbatas. Disaat itulah mula hadirnya perasaan untuk mengerjakan kebaikan, Namun bila kesakitan sudah pulih. Segalanya sudah dilupai). Inilah tabiat manusia. Justeru itu sama2 kita memanfaatkannya. Berlumba-lumba dalam mengerjakan kebaikan & fadhilat2 yg telah dihidangkan. Segalanya untuk kesenangan diAkhirat yg Kekal.

(Kaya sebelum Miskin) Segala rezeki dari Allah swt. Dia berkuasa bila2 masa sahaja untuk mengambilnya. (Berlakunya kecurian, kebakaran & pelbagai cara boleh berlaku). Justeru itu perlunya kita sntiasa bersyukur atas segala pmberiannya. Menjauhi sifat sombong, menunjuk2, berbangga, tamak. Seterusnya Bersedekah menolong saudara2 kita yg berhajat memerlukannya.

(Lapang sebelum Sibuk)
Lazimilah waktu lapang dengan sentiasa berzikir padaNya, mmbaca Al-Quran, mentadabur maknanya, melakukan amalan2 sunat dan tiap perkara2 yg menambahkan lagi keimanan kita padaNya. Agar hari2 hidup kita sentiasa diRahmati & diBerkatiNya. (Ketika di pejabat, waktu pembelajaran & dlm keadaan apapun).

(Muda sebelum Tua)
Masa yg semua ingin dicubainya, masa yg semua orang ingin jika dapat kembali semula. Masa yg melalaikan sebahagian besar Masyarakat hari ini. Bila ditanya soal kelalaian mereka, akan dijawab (Umur masih muda lagi, dihari tua nantilah baru buat amal). Begitulah keadaannya. Lihatlah dimasjid2, kebayakannya hanya org tua sahaja yg kelihatan. (Ajal itu tak diketahui, ada yg masih dipanjangkan lagi umurnya, ada yg mati muda kemalangan, ditimpa penyakit dan ada yg terus leka). Justeru itu manfaatkanlah masa Muda kita dgn bersgguh2 melaksanakan suruhanNya, manfaatkan tenaga, menafkahkan diri berkhidmat untuk Islam. Sebelum datangnya hari Tua. Hari yg sudah tidak mempunyai kekuatan. Selepas kematian nanti tak dpt lagi untuk kita beramal. Ganjaran Pahala yg besar telah dijanjikan buat golongan Muda yg Beriman padaNya.

(Hidup sebelum Mati) Kemuncaknya adalah Mati, Saat yg dibimbangi setiap Orang. Ia tak mengenal Usia Tua atau Muda. masih Sihat atau masih seorang Remaja. Bila, dimana & bagaimana keadaannya hanya Allah swt yg tahu.

Justeru itu, Marilah sama2 kita manfaatkan segalanya, dikesempatan masih lagi diHidupkan di Dunia hari ini, sebelum datangnya hari Kiamat, Hari yang tak dapat lagi nak memanfaatkannya.

Tak salah nak mencari Kenikmatan, Kesenangan Dunia selagi mana ianya tidak melalaikan dari tujuan Sebenar Hidup. Tak terkeluar dari syarat2 yang telah digariskan Islam. Sama2 kita renungi ungkapan seorang sahabat Abdullah bin Umar ra: (Beramallah untuk akhiratmu seolah-olah kamu akan mati esok hari, dan beramallah untuk duniamu seolah-olah kamu hidup selamanya). Dunia itu jmbatan Akhirat, keduanya saling memerlukan.

Dan carilah pada apa yg telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri Akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (kenikmatan) Duniawi & berbuat baiklah (kpd orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik, kepadamu, dan janganlah kamu berbuat Kerusakan di (muka) bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai org2 yg berbuat Kerusakan. (Al Qashash 77)

Perlunya kita sentiasa memohon pd Allah swt agar ditetapkan hati dlm mntaatiNya. Dijauhi sifat riak & ujub pada diri. Seterusnya Bersyukur masih dibukakan pintu hati untuk menerima Peringatan & Hidayah dariNya.

Akhirnya, sama2 kita Manfaatkan masa Sihat, Senang, Lapang, Muda & Hidup ini dengan Bersungguh2 mengerjakan Kebajikan, Sebelum datangya masa Sakit, Susah, Sibuk, Tua & Mati.

“ Nikmat mengerjakan laranganNya, tapi ianya hanya sementara sahaja, tak terbayang bagaimana sakitnya siksa Neraka yang menanti kelak. Perit menahan nafsu dari mengerjakan laranganNya, namun keperitan yang sementara itu akan dibalas dengan kenikmatan, kesenangan yang kekal disana, apa yang dihajati nafsu segalanya diberi. Besar kebahagiaannya. Renungilah… ”

1 ulasan:

  1. semoga kita diberi keberkahan dan di ridhoi oleh ALLAH SWT, salam UHKWAH islamiah

    BalasPadam