Selasa, 16 November 2010

Lazimi Istighfar, Sunnah Nabi Saw.


1. Segala pujian bagi Allah dan marilah saling sentiasa kita melazimi ucapan istighfar ini. Terus kita sentiasa dengan berusaha berubah kepada perkara yang disuruh Agama. Berhijrah agar menepati kehendak dan cara yang diajar Agama yang sebenarnya, sebagaimana yang telah dituntut oleh Al-Quran dan As-Sunnah. Hingga saat ini, kita masih sempat untuk semak semula semua akaun diari hidup kita. Melunaskan dan memanjatkan keampunan kepada Allah atas kelalaian yang tidak disedari dan telah disedarinya dimasa lalu dan sekarang. Membetulkan mana yang silap, dan terus memanfaatkan segala peluang dan ruang ini. 

2. Ketika melalui hari hidup ini, sudah pasti akan terjadi padanya kadang suatu hal yang sangat mengembirakan dan juga mengecewakan. Bila dengan terlalu kesukaan, banyak telah kita terlanjur dan tersilap kata dengan gurauan. Begitu juga bila mendapat berita yang mengecewakanAda juga terdetik hadir perasaan bangga, riak dan pandang, sangka buruk terhadap orang lain. Banyak rutin-rutin harian yang dilalui, bila dalam suasana yang amat seronok dan mengagumkan dirasa, kadang memang benar banyak terlupa hal itu amat berat ditegah Agama, berlalu waktu-waktu selepasnya, barulah diingati kembali. Inilah perlunya untuk kita muhasabah sentiasa hidup dengan taubat dan melazimi istighfar. Begitu juga dengan memilih kawan yang sentiasa dapat menyedarkan kita. Kita menerimanya dengan baik, dan memang itu kita telah tidak menyedarinya. 

3. Demikianlah, kita semua tidak sunyi dari dosa. Sama-sama kita biasakan mulut dengan sentiasa beristighfar, bertaubat kepada Allah. Tanda penyerahan, pengharapan dan kecintaan dari diri kita dalam menjalani amanah Allah dimuka bumi ini. Nabi saw telah menunjukkan kepada kita contoh dan sifat yang begitu mulia sekali. Nabi saw yang maksum pun sentiasa beristighfar memohon ampun pada Allah swt lebih 70 kali dalam sehari, dalam riwayat sahih yang lain disebut 100 kali. Baginda ingin mengajar kepada kita. Sama-sama kita amalkannya. 


 Sabda Rasulullah saw: Demi Allah! sesungguhnya Aku minta ampun kepada Allah dan bertaubat kepada-Nya dalam sehari lebih dari 70 kali. (Hr Bukhari) 

4. Disamping kita juga sentiasa berwaspada agar tidak berulang lagi yang ditegah itu. Segala penglihatan, pendengaran, pertuturan dan perbuatan yang digunakan pasti masih ada tersilap. Kita pohon ampun pada Allah. Marilah kita jaga Agama ini dimana jua kita berada. Letaklah Agama setinggi-tingginya. Solat benar-benar dipelihara. Dosa jangan sesekali dianggap hal biasa. Sisa hidup yang masih ada. Terus sentiasa kita dengan berusaha berubah kepada yang disuruh Agama, dan agar ia menepati kehendak Al-Quran dan Sunnah Baginda Nabi kita Muhammad saw. Saling selalulah sama kita bermuhasabah.


 اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي مَا قَدَّمْتُ وَمَا أَخَّرْتُ وَمَا أَسْرَرْتُ وَمَا أَعْلَنْتُ وَمَا أَسْرَفْتُ وَمَا أَنْتَ أَعْلَمُ بِهِ مِنِّي, أَنْتَ الْمُقَدِّمُ وَأَنْتَ الْمُؤَخِّرُ, لاَ إِلهَ إِلاَّ أَنْت 

"Wahai Tuhan, ampunilah bagiku dosa-dosa yang terdahulu, yang terkemudian, yang aku rahsiakan, yang aku nyatakan, yang aku melampau, dan yang Engkau lebih mengetahui daripadaku tentangnya. Engkaulah yang mendahulukan dan mengemudiankan sesuatu, tiada Tuhan sebenar melainkan Engkau". (Hr Muslim)

 اللَّهُمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْماً كَثِيراً وَلاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ. فَاغْفِرْ لِي مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ وَارْحَمْنِي، إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ 

 "Ya Allah, sesungguhnya aku telah menzalimi diriku dengan kezaliman yang banyak. Tiada sesiapa yang dapat mengampunkan dosa-dosa melainkan Engkau, maka ampunilah bagiku dengan keampunan dariapda-Mu dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang". (Hr Muslim) 


09 Zulhijjah 1431 H bersamaan 16 November 2010 M 
Selasa, 11.00 pm. Sana’a, Yaman. 

Edit semula: 
29 Zulhijjah 1433 H bersamaan 14 November 2012 M 
Rabu, 07.00 am. Sana’a, Yaman.

1 ulasan:

  1. saya pinjam entry tuan yg ini di blog saya, sekadar berkongsi ilmu, harap dihalalkan..

    BalasPadam