Sabtu, 15 Januari 2011

Jauhi sifat Riya'

Sememangnya Kehidupan Dunia akan berakhir jua. Kita semua akan dihidupkan buat kali kedua di Akhirat kelak. Disana nanti dibentang kembali tiap2 perbuatan yang dilakukan di masa Dunia. Ditimbang, dibicara dengan seadil-adilnya di Mahkamah Allah swt. Seterusnya Syurga atau Neraka menjadi natijahnya.

Demikian itu, sudah semestinya kita semua menghendaki Syurga adalah natijahnya. Tapi syurga yang diidamkan bukanlah Percuma, ianya perlu kepada ketaatan, keyakinan, keikhlasan yang mutlaq pada tiap2 Perintah & LaranganNya.

Sabda Nabi saw : Sesungguhnya hal yang paling aku takuti menimpamu ialah syirik kecil: yaitu riya. (HR Ahmad dgn sanad hasan)

Dunia ini medan Ujian, Setiap orang diuji dengan kadar Imannya. (Contoh, sesiapa yang masih belum menyempurnakan Aurat, ianya menjadi Ujian pada dirinya untuk berusaha menyempurnakannya, ia perlu sabar menahan, menyempurnakan auratnya dari didedahkan. Perlu melawan rasa malas, panas, malu, kritikan dan berbagai ejekan lagi.

Namun jika ia sudah menyempurnakannya. Akan diuji pula tahap keikhlasannya menyempurnakan Aurat tersebut. Adakah kerana dahulu jahil, dan hinggalah sekarang baru memahami apa itu aurat, kerana takut akan balasan Neraka kelak atau menutupnya kerana menunjuk2, untuk dilihat, dipuji2 manusia, sekadar fesyen, bukan kerana menyahut Perintah Allah swt.

Begitulah jua tiap2 amalan lainnya. Syaitan itu sentiasa mencari peluang untuk menyesatkan, merosakkan amalan kita semua. Sama2 kita laksanakannya kerana Allah.

“Jika jahil perlu dipelajarinya, difahaminya. Jika sudah difahami dan sudah dilaksanakannya, perlu diikhlaskannya pula. Jika sudah diikhlaskannya, perlunya untuk dipohon agar ditetapkan Hati dalam melaksanakan suruhanNya”

Begitulah fitrah Hidup orang yang beriman. Hidupnya sentiasa diuji, namun janganlah kita berputus asa, janganlah dirasakan cara Islam itu menyusahkan. Jika kita memahami, menghayati betul2 tiap Perintah dan hikmah LaranganNya. Insya' Allah dihadiri hidup ini rasa Rahmat, BerkatNya. Terasa nikmat, selamat, sempurna beramal dengan cara hidup Islam.

Kita yakini, pelihara perintah Allah swt sebaiknya, insya’ Allah, Dia pelihara kita. Kita tolong, bantu agama Allah swt, insya’ Allah, Allah swt akan tolong kita. Yakinlah akan benarnya Sabda Nabi saw & firman Allah swt :

Peliharalah titah perintah Allah nescaya ia akan memelihara engkau (sepanjang masa), peliharalah larangan Allah nescaya engkau dapati ia selalu dihadapanmu. (Hr Tarmizi)

Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (ugama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. (Muhamad 7)

Justeru itu, perlunya tiap2 amalan yang ingin dilaksanakan. Diikhlaskan, diniatkan semutlaqnya kerana ALLAH swt. Agar beroleh manfaat pada diri dan orang lain jua.

Berkata ibnu Qayyim : Taqwa pada hakikatnya ialah mentaati, melaksanakan perintah Allah swt dengan penuh keimanan, pengharapan dan keikhlasan yang benar dalam melaksanakannya. Melakukan apa yang telah ditetapkan itu dengan penuh keyakinan dan mempercayai akan benarnya janji Allah swt pada hamba-hambanya. Dan meninggalkan apa yang dilarang itu dengan penuh kepercayaan hikmahnya, dan merasa bimbang akan balasan Allah swt kelak.

Namun jika tiap2 suruhan & larangan yang dijelaskan Allah swt & Rasulnya ditunaikan selain dari kehendakNya (Allah). Nescaya rugilah dunia dan akhiratnya. Sama2 kita jauhi diri dari sifat suka menkagumi diri sendiri, menunjuk2 dan segala sifat yang mensia2kan ini. Bukan percakapan, pujian orang yang perlu difikirkan, tetapi penerimaan amalan tersebut perlu difikirkan, dititik beratkan. Adakah sudah disempurnakan, diniatkan dengan sebaiknya. Kerana ia punyai kaitan natijah Syurga atau Neraka kelak.

Diantara Kata-kata ulama’ di dalam mencela sifat-sifat keji.

Abu Darda’ ra telah berkata: Tanda-tanda kejahilan itu tiga : menkagumi diri sendiri, banyak bercakap yang tiada erti, melarang sesuatu tetapi mendekati.

Berkata Malik bin Dinar: Barang siapa yang mempelajari ilmu, nescaya dia akan dibentuk dengan ilmu tersebut dan dia akan tawadhuk, sebaliknya barang siapa yang mempelajari ilmu tanpa amalan dan tindakan, dia telah menambahkan sifat bangga dan takabbur dalam dirinya.

Riya’ hasilnya hanya mensia2kan tiap amalan yang dikerjakan, tiada habuan diDunia mahupun Akhirat. Bahkan kecelakaan disana. Demikian itu, Carilah redhaNya, bukan pandangan, pujian manusia yang diharapkan. Darinya kita datang dan padaNya kita akan pulang.

Wahai Yang Membolak-balikkan jantung hati (Allah)! Tetapkanlah hati-hati kami di jalan agamaMu dan dalam mentaatiMu.

اللهم طَهِّرْ قُلُوبَنَا مِنَ النِّفَاق وأعمَالَنَا مِنَ الرِّياَء

Ya Allah, bersihkanlah hati kami dari kemunafikan & amal kami dari riya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan