Selasa, 4 Januari 2011

Mengumpat, PERINGATAN Bersama.

Perkara yang sudah dibiasakan, apabila Bersembang, atau dalam banyak2 Pertemuan lainnya. Hidangannya adalah Mengumpat. Padahal ianya adalah suatu perkara yang salah di sisi Islam, ianya merosakkan lagi hubungan Persaudaraan sesama Muslim, berlakunya Fitnah, Mencaci sesama lain dan pelbagai keburukan lagi akan lahir dari sifat suka Mengumpat.

Sabda Nabi saw: Seorang Mukmin bukanlah Pengumpat, Pengutuk, Berkata Keji atau Berkata Busuk. (Hr Bukhari)

Islam itu amat Sempurna, Cantik jika dipraktikkan akan segala perkara yang meyempurnakannya. Larangannya punyai hikmah yang cukup Besar. Sama2 kita cuba untuk menjauhi sifat Mengumpat diantara satu sama lain. Allah swt telah menjelaskan dalam Al-Quran dengan gambaran yang amat Jijik bagi yang suka mengumpat. Firman Allah swt:

Janganlah kamu mengumpat diantara satu sama lain. Adakah seorang diantara kamu yang suka memakan Daging saudaranya yang sudah Mati ? Maka tentulah kamu merasa Jijik kepadanya. (Al-Hujuraat 12)

Nabi saw menerangkan makna Mengumpat dalam Sabdanya:

Tahukah kamu apa Ghibah itu? Para sahabat menjawab, "Allah dan rasulNya lebih mengetahui" Beliau bersabda: Menyebut-nyebut sesuatu tentang Saudaramu hal-hal yang dia tidak Sukai.

Ditanyakan: bagaimana halnya jika apa yang Aku katakan itu memang terdapat pada Saudaraku ? Beliau menjawab: " jika apa yang Kamu katakan terdapat pada Saudaramu, maka engkau telah Mengumpatnya dan jika ia tidak terdapat padanya maka Engkau telah Berdusta atasnya. (Hr Muslim)


Jadi, mengumpat adalah menyebutkan sesuatu yang Terdapat pada diri seorang Muslim, sedang ia tidak suka (jika hal itu disebutkan). Baik dalam soal keadaan jasmaninya, rohaninya, akhlaknya, hartanya dan Sebagainya. Caranya pun bermacam-macam. Di antaranya dengan menceritakan Aib, menirukan tingkah Laku atau Gerak tertentu dari orang yang diumpatkan dengan maksud mengolok-olok.

Jika kita semua dapati perkara yang dijelaskan diatas, ianya telah menjadi rutin Kebiasaan kita, sama2 kita Hijrah untuk Tinggalkanya. Kerana buruk hasilnya diAkhirat nanti.

Sabda Nabi saw: Orang yang muflis dalam kalangan Umatku ialah seseorang yang dibangkitkan di Akhirat kelak bersama-sama dengan Pahala Solat, Puasa dan Zakat yang pernah dilakukan semasa di Dunia. Namun pada masa yang sama, dia juga membawa Dosa Memaki Hamun Orang lain, Memfitnah, Memakan harta orang, Menumpahkan Darah dan Memukul orang. Waktu perbicaraan, diambil Pahalanya (si Muflis) dan dibayar kepada Mangsa-Mangsa tersebut. Dan sekiranya telah habis Pahalanya, diambil pula Dosa-Dosa Mangsanya, lalu dibebankan kepada si Muflis. Kemudian dia dihumbankan ke Neraka. (Hr Muslim)

Seterusnya menjadi kewajipan bagi Orang yang hadir dalam majlis atau apa2 Pertemuan yang sedang Mengumpat orang lain, untuk mencegah Kemungkaran dan Membela Saudaranya.

Nabi saw amat menganjurkan hal demikian, sebagaimana dalam sabdanya:

Barangsiapa menolak Ghibah atas kehormatan Saudaranya, niscaya pada hari kiamat Allah akan menghindarkan api Neraka dari Mukanya. (Hr Ahmad)

Dijelaskan pula oleh para Ulama’ akan beberapa keadaan yang dibolehkan untuk kita bercakap (Mengumpat) mengenai saudara kita:

1. Jika seseorang itu dizalimi, dianiyai. (dibolehkan menceritakan siapa yang menzaliminya)

2. Untuk meminta pertolongan orang lain supaya menegur, mencegah saudaranya yang sedang melakukan kemungkaran. (tidak mengapa diceritakan keadaan saudaranya itu)

3. Untuk meminta, bertanyakan persoalan berkaitan hukum2 Agama. (contoh: seorang Hamba bertanyakan sesuatu mengenai hukum, lalu diceritakannya jika si A atau si B ini melakukan perkara demikian apa hukumnya)

4. Untuk memberi peringatan pada kaum Muslimin tentang kejahatannya. (contoh: jangan berjalan, berkawan dengannya, kerana dia seorang penipu, pencuri, penjenayah dan sebagainya)

5. Untuk menerangkan keadaan seseorang yang ingin dinikahinya. (kesempurnaan anggotanya, pekerjaannya dan segala perkara yang menjadi kewajipan diketahui kedua pihak)

6. Jika seseorang yang amat jelas, terang2 dengan sifat kefasikannya.

Akhirnya mudah-mudahan kita semua terselamat dari segala bentuk perkara yang dilarang oleh Allah swt dan berusaha mencegahnya, mahupun pada diri kita dan sahabat-sahabat kita.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan