Isnin, 28 Februari 2011

Ingatlah Janji Allah itu adalah Benar.

Firman Allah swt: Sesungguhnya apa yang dijanjikan kepada Kamu (hari Kiamat dan Balasannya) tetap akan Datang, dan kamu tidak akan dapat Melepaskan diri (dari balasan itu). (Al An'aam 134)

Allah menjanjikan Orang-orang yang Beriman, lelaki dan perempuan, (akan beroleh) Syurga-Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa Sungai; mereka Kekal di dalamnya dan Beroleh tempat-tempat yang Baik di dalam "Syurga Adn" serta Keredaan dari Allah yang lebih Besar kemuliaannya; (balasan) yang demikian itulah Kejayaan yang Besar. (At-Taubah 72)

Allah menjanjikan Orang-orang Munafik lelaki dan perempuan serta Orang-orang Kafir dengan Neraka Jahannam, mereka Kekal di dalamnya. Cukuplah Neraka itu menjadi Balasan mereka; dan Allah Melaknatkan mereka, dan bagi mereka Azab Seksa yang kekal. (At-Taubah 68)

Dan orang-orang yang Beriman serta Beramal Soleh, Kami akan masukkan Mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa Sungai, mereka Kekal di dalamnya selama-lamanya, sebagai janji Allah yang Benar. Dan siapakah yang lebih Benar perkataannya daripada Allah? (An-Nisaa' 122)

Dan (apabila ahli-ahli Syurga itu berada di tempat masing-masing), berserulah mereka kepada ahli Neraka dengan berkata: "Sesungguhnya kami telah dapati apa yang telah dijanjikan kepada kami oleh Tuhan kami, semuanya betul. Maka adakah kamu juga telah dapati apa yang telah dijanjikan oleh Tuhan kamu itu semuanya betul?". Mereka menjawab: "Benar ada". Kemudian berserulah penyeru (malaikat) di antara mereka (kedua-dua puak itu) menyatakan: "Bahawa laknat Allah tertimpa ke atas orang-orang yang zalim". (Al-A'raaf 44)


Saudaraku Sekalian. Ingatlah Bahawa Sesungguhnya janji Allah swt itu adalah Benar. Terdapatnya Azab Siksaan kubur itu adalah Benar, Hari Dihimpunkan Semula kelak adalah Benar, Dibentang tiap Amalan dan Dipersoal kembali itu adalah Benar, Nikmatnya Syurga dan Sakitnya Siksa Neraka adalah Benar. Terdapatnya kesenangan, kebahagian, kemewahan kehidupan Syurga adalah Benar. Terdapatnya kesusahan, kecelakaan, kehinaan, kesakitan siksa Neraka adalah Benar.

Segalanya telah Jelas Diceritakan oleh al-Quran dan as-Sunnah. Janganlah dengan Kegembiraan merasai Nikmat Dunia yang Sementara ini melupakan & melalaikan Kita semua Tentang Benarnya segala Janji-Janji tersebut. Perlunya saling sentiasa diingatkan pada Diri kita, Keluarga, Sanak saudara, Teman2, Serta tiap2 saudara kita yang lainnya.

Firman Allah swt: Wahai umat manusia, sesungguhnya Janji Allah (membalas amal kamu) adalah Benar; maka janganlah kamu diperdayakan oleh Kemewahan hidup di Dunia, dan janganlah Syaitan yang menjadi sebesar-besar Penipu itu berpeluang menyebabkan kamu Terpedaya dengan (kemurahan) Allah (lalu kamu lalai dan menderhaka).

Sesungguhnya Syaitan adalah musuh bagi kamu, maka jadikanlah dia Musuh (yang mesti dijauhi tipu dayanya); sebenarnya Dia hanyalah mengajak Golongannya supaya menjadi dari Penduduk Neraka. Orang-orang yang kafir, bagi mereka Azab yang berat; dan orang-orang yang Beriman serta beramal soleh, bagi mereka keampunan dan pahala yang besar. (Faatir 5,6,7)

Syaitan amat Suka bagi sesiapa yang Hidupnya masih : (meninggalkan solat, tak mengambil berat soal solat, mendedahkan aurat, bebas pergaulannya, berkhalwat, berzina, rogol, buang anak, bunuh anak, pelacur, gro, sibuk dengan hiburan2, konsert2 yg tak mengikut etika Islam, kelab2 malam, berjudi, minum arak, jual arak, pil ectasy, melihat video, cerita2 lucah, merompak, mencuri, membunuh, merasuah, terima rasuah, salah guna kuasa, zalim dan pelbagai bentuk kemungkaran lagi)

Demikianlah setiap perbuatan-perbuatan Berikut jika tidak ingin juga Bertaubat, Berhenti dan Menginsafinya, akan menghantar Pelakunya kepada penyesalan dan kecelakaan Hidup selepas datangnya ajal nanti. Ingatlah Kematian itu Benar, bimbangilah Diri dari hadirnya kematian dalam keadaan kita yang masih leka Dengan Maksiat tersebut dan tak Sempat untuk Bertaubat, Menyiapkan diri untuk pulang mengadap Allah swt.

Firman Allah swt: Wahai orang-orang yang Beriman, janganlah kamu menurut jejak Langkah Syaitan; dan sesiapa yang menurut jejak Langkah Syaitan, maka sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menyuruh (pengikut-pengikutnya) melakukan Perkara yang Keji dan perbuatan yang Mungkar. (An-Nuur 21)

" Ya Allah! jadikanlah Kami supaya sentiasa Bersyukur akan Nikmat pemberianmMu yang telah Engkau kurniakan dan Mengerjakan amal Soleh yang Engkau redai, Masukkanlah kami dalam Golongan hamba-hambaMu yang soleh, taat dan dijauhi dari Golongan yang lalai dari peringatanMu ya Allah "

(05.25 pm. 28.2.2011)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan