Khamis, 31 Mac 2011

Hebatnya Ujian, Fitnah Kehidupan. Yaman = Malaysia.

Setelah baru seminggu berlalunya hari-hari hidup di Bumi Malaysia membuatkan terfikirnya akan keadaan yang amat jauh berbeza ketika mana Hidup di Bumi Sana’a Yaman. Dilihat dari zahir pada segi Akhlak, Pemakaian, Adat, Budaya dan suasana cara hidup di Malaysia memperlihatkan akan sebahagian besar masyarakat Islam Malaysia masih lagi lemah dalam Memahami Islam yang dianuti ini. Memperlihatkan kejahilan, kecelaruan masyarakat dalam memahami Islam makin bertambah dan Keruntuhan Akhlak yang cukup mengaibkan sudah menjadi perkara yang sudah terlalu biasa. Memperlihatkan berbagai kejahatan, kezaliman terjadi tanpa rasa lagi bimbang akan kedasyatan Azab Neraka kelak.


Dilihat suasana cara hidup telah dikawal, dipenuhi dengan berbagai macam agenda program Hiburan Dunia yang melalaikan dan melupakan masyarakat tentang benarnya hadirnya kematian itu dalam keadaan yang tidak disangkai. Melupakan untuk memanfaatkan masa Hidup Dunia yang sementara ini dengan perkara yang melayakkan untuk merasai Nikmat Syurga dan mampu menyelamatkan diri dari terkena sambaran Api Neraka kelak.
Segala penglihatan, pendengaran, perbuatan yang dikerjakan hari ini amat sukar untuk dielakkan dari terkait dengan perkara-perkara Dosa. Masaalah Aurat yang didedahkan mencambahkan lagi berbagai maksiat lain dan memberi kesan pada mata yang memandangnya. Masaalah pembikinan, penayangan filem, drama, cerita-cerita yang tidak disaksikan syarat-syarat yang dikehendaki Islam memberi gambaran yang memalukan pada Islam dan memberi kesan pada masyarakat dalam mengetahui, memahami cara Islam yang sebenar. Lagu-lagu yang didendangkan, lirik-liriknya yang melalaikan, suara-suara yang mengasyikkan dan melahirkan lagi fitnah. Dan bermacam-macam lagi aktiviti kerja Hiburan yang menyumbangkan kepada perkara Dosa.


Dalam tempoh hampir 4 Tahun belajar di Sana’a, Yaman telah mengajar banyak perkara yang sukar untuk dibiasakan dilihat diamali dibumi Malaysia. Tak ingin Saya menjelaskan selengkapnya. Ianya merangkumi segala aspek Kesyumulan Islam tersebut. Keluasan dan keterbukaan Feqah itu terlaksana. Suasana cara Hidupnya yang serba zuhud, bersederhana. Wanita-wanitanya amat terpelihara, amat sukar untuk dilihat mereka yang mendedahkan Auratnya. Pintu-pintu maksiat lain sukar dibuka, dijaja dan amat dikawal. Segala bentuk kemungkaran (Meninggalkan Solat, Pendedahan Aurat, Berkhalwat, Bercouple, Bebas Pergaulan, Pelacuran, Zina, Buang anak, Rogol, Bunuh, Judi, Arak, Rompak, Rasuah, Dadah, Pil ectasy, Mat rempit, Kelab-kelab Malam, Konsert-konsert dan berbagai kemungkaran lagi) jarang berlaku dan ianya amat sukar untuk ditemui terpampang dimana-mana Media. Keselamatan, kebebasan Hidup terjamin dari berbagai kejahatan Manusia. Suara golongan Ulama’ memberi kesan yang cukup hebat dan Pengaruhnya amatlah Besar.


Namun di Malaysia keadaanya begitu mengaibkan. Dilihat berbagai jenis perkara maksiat sudah menjadi perkara yang sudah amat biasa didengari, dibaca dimana-mana ruang Media. Disembang, diiklan. Bahkan diwar-warkan lagi program-program Maksiat tersebut. Benarlah apa yang telah biasa dikatakan ramai kenalan Saya ketika mana berada Yaman, (di Malaysia ramai pelajar dari Yaman yang melanjutkan pelajarannya dalam bidang Multimedia dan Engineering). Semuanya pernah berkata “Malaysia adalah Bumi Syurga”. Bila ditanya kenapa dikatakan demikian, lalu mereka menjawab: “Di Malaysia semuanya ada, terbuka, bebas melakukan apa sahaja, perkara-perkara maksiat dibuka, dijaja luas, berbagai nikmat Hiburan Dunia dapat dicubai, dirasai, kerana itu mereka mengatakan Syurga”.


Demikianlah dasyatnya Bala’ fitnah hidup di Akhir zaman ini. Kadang-kadang terfikir juga untuk pulang kembali ke Sana’a apabila melihat keruntuhan Akhlak yang cukup parah melanda muda-mudi hari ini, tak sanggup rasanya berada dalam keadaan sebegini. Cara pemakaiannya sekarang bukan lagi sekadar mendedahkan kepala, bahkan pemakaian skirt sudah dibiasai diguna dan berbagai lagi maksiat lain yang amat memalukan. Namun segala perkara tersebut perlu juga dilalui.


Nasihat untuk diri dan golongan muda-mudi sekalian. Ketahuilah Kesabaran, keperitan diri kita mengawal nafsu dari tergelincir kearah perkara Maksiat akan beroleh ganjaran yang cukup mengembirakan diAkhirat sana. Nikmat di Dunia ini tidak kekal, kelalaian diri dengan Nikmat Dunia yang hanya sebentar yang tidak disertai dengan taubat pada penghujungnya meneghasilkan natijah yang buruk (Neraka) di Akhirat sana. Kewaspadaan diri dengan Nikmat Hiburan Dunia yang sebentar ini menghasilkan natijah yang baik (Syurga) di Akhirat sana.


Saudaraku sekalian. Kenapa perlu wujud Perbezaan ini? Kenapa Suasana cara hidup Orang Islam di Malaysia amat terhakis sekali dari segi kefahaman dan pengamalannya tentang Islam?


Segalanya dapat kita lihat pada beberapa Faktor-faktor yang menyebabkan terhasilnya keadaan tersebut:


1. Kesilapan para Pemerintah, cara pentadbiranNya, cara Islam yang dizahirkannya melalui berbagai sudut. Perbezaan ini terwujud hasil dari cara Pentadbiran yang tidak dipandukan pada kehendak Al-Quran dan Sunnah Nabi saw. Cara Kesyumulan Islam itu dipilih-pilih untuk dilaksanakan. Hukum-Hukum yang sudah jelas dari Al-Quran ditinggalkan dan dilaksanakan Hukum berdasarkan kehendak Hawa Nafsu. Berbagai gejala Maksiat dibiarkan pintunya dijaja, dibuka seluas-luasnya. Berbagai Hiburan dihidupkan, ditayangkan. Tidak bersungguh membendunginya. Tidak dinafikan ada juga rancangan-rancangan, program-program kefahaman Islam dilaksanakan, namun dalam masa yang sama keterbukaan pintu-pintu Maksiat luas lagi dibukanya. Tiap cara hidup, pentadbirannya menjahilkan, merosakkan, mencelarukan lagi fahaman Masyarakat dalam memahami Islam dan jauh sekali untuk menarik masyarakat Bukan Islam memasuki Islam.


2. Kelemahan para Pendidik, Pendakwah. Kefahaman yang begitu sempit, Kefahaman yang lemah mengenai Islam yang diserunya. Kefanatikan yang ketertaluan. Terlalu banyak cela-mencela, kutuk- mengutuk, saling berbalah dalam menegakkan Hujjah masing-masing, hingga mencelarukan lagi pemikiran masyarakat. Mendiamkan diri dari berkata Benar, tidak menegur yang Mungkar, Mengampu, Ketaqlidan yang membabi-buta pada Guru-gurunya. Riak, Ujub, berbangga dengan Ilmunya. Sombong, angkuh, sukar menerima teguran. Perlaksanaan pada Diri masih kurang dengan berbagai Ilmu Islam yang ingin diserunya.


3. Kedegilan, kejahilan kecenderungan Ibu Bapa dan tiap individu masyarakat lainnya memilih, memberi sokongan pada Golongan yang jelas tidak ingin melaksanakan Islam. Golongan yang jelas menghalalkan Larangan Allah swt. Kelalaian diri dengan berbagai Hiburan yang ditayangkan Kerajaan. Kelemahan untuk melaksanakan Islam, mendidik dengan cara Hidup Islam pada diri, pada keluarga, sanak-saudara dan memperingati sesama Muslim lainnya. Kekosongan jiwa dengan amalan-amalan Sunat, amalan yang mampu menjadi benteng dari terhasut dengan permainan Dunia. Kecintaan pada Dunia yang menyebabkan lupa segala-segalanya.


Segala Ujian dan Cabaran tersebut perlu ditempuhinya juga. Untuk menempuhinya tiada lagi cara yang lain melainkan dengan menyaksikan tiap-tiap masa Hidup kita dengan Wasiat yang telah ditinggalkan Nabi saw. iaitu Al-Quran dan SunnahNya. Ingatlah apa-apa Hukum yang tidak disaksikan sama kehendakNya akan menambahkan lagi berbagai masaalah dan kerosakan hidup di Muka BumiNya.


Marilah sama-sama kita berusaha menanganinya dengan mendalami, memahami sejelasnya akan Agama Islam yang kita Anuti ini. Jika masih jahil, Pelajarinya, Fahaminya dan Laksanakannya. Jika sudah mengetahuinya, maka tiada alasan lagi harus terdetik di Hati dan terkeluar dari mulut kita dengan berbagai alasan yang hanya memberi kesengsaraan Hidup di hari Diperbangkitkan kelak nanti.


Sentiasa memelihara Hubungan dengan Allah swt, mempertingkatkan lagi tahap KeImanan dan keTaqwaan kita pada Allah swt. Kita laksanakan, yakinkan, tegakkan Islam pada Diri kita, insya’ Allah ia akan mudah tertegak pada keluarga, anak-anak, sanak-saudara, teman-teman serta tiap Manusia di Bumi ini.
26 Rabiulakhir 1432 H bersamaan 31 Mac 2011 M
Selasa, 07.06 pm. Terengganu, Malaysia.

2 ulasan:

  1. semoga masyarakat membuka mata dan menitik beratkn sgala hal ini.. tahniah saudra kerana terfikir akan semua ini.. mudah-mudahan Allah mberi hidayahnya pada kita semua..amin..

    BalasPadam
  2. Tme kasih, Aamiin.. Mudahan itulah yg diharapkan... moga sgla Urusan dipermudahkan dan sentiasa beroleh hidayah dariNya.

    BalasPadam