Selasa, 19 Julai 2011

Peperiksaan, bandingan Dunia & Akhirat.

Barangsiapa dijauhkan dari Neraka dan dimasukkan ke dalam Syurga, maka sungguh ia telah Berjaya, Beruntung. (Ali-'Imran 185)

Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat Kejayaan, Kemenangan yang Besar. (Al-Ahzab 71)
Dunia :
- Jika Gagal, menurun markah Keputusan. Sudah pasti hadirnya rasa Penyesalan, terasa susah Hati, Sedih, kadang Berputus asa, dimarahi Guru, Ibubapa, kritikan Orang dan berbagai-bagai lagi kerugian akibat tidak bersungguh dalam Peperiksaan. Namun segalanya itu tidaklah berkekalan, ianya hanya Sementara sahaja. Masih banyak peluang yang sempat, mampu untuk diperbaiki, untuk berubah berusaha kearah yang lebih Baik.


Akhirat :
- Jika Gagal, kehinaan, kecelakaan, kedasyatan siksaan api Neraka menantinya. Antaranya (minumannya yang menggelegak hingga hancur isi perutnya). Hadirnya ketakutan yang Bertindih-tindih, yang amat Dasyat. Hadirnya Penyesalan yang betul-betul mengejutkan, menggerunkan Akibat tidak menyaksikan sama kehendak Allah dan Rasulnya semasa hidup di Dunia. Tiada lagi peluang untuk kali keDua, untuk memperbaiki, berubah, tidak dapat lagi untuk pulang ke Dunia.


- Sebagaimana diceritakan dalam Al-Quran akan Golongan yang tidak meyakini Islam yang dibawa Rasul mereka, mengejek apa yang dibawa, tidak mengendahkan segala perkara yang telah ditetapkan. Saat diperlihatkan tentang benarnya janji Allah swt akan wujudnya Azab siksaan tersebut, mereka berkata :


- Alangkah baiknya kalau aku menjadi Tanah (supaya aku tidak dibangkitkan untuk dihitung amalku dan menerima balasan). (An-Naba' 40)


- Wahai Tuhanku, kembalikanlah daku (hidup semula di Dunia). Supaya aku mengerjakan amal-amal yang Soleh dalam perkara-perkara yang telah aku Tinggalkan. Tidak! Masakan dapat? Sesungguhnya perkataannya itu hanyalah kata-kata yang ia sahaja yang mengatakannya, sedang di hadapan mereka ada Alam barzakh (yang mereka tinggal tetap padanya) hingga hari mereka dibangkitkan semula (pada hari Kiamat). (Al-Mu'minun 99,100)


- Dan (ingatkanlah) perihal hari Orang-Orang yang Zalim menggigit kedua-dua tangannya (marahkan Dirinya sendiri) sambil berkata: Alangkah baiknya kalau aku (di Dunia dahulu) mengambil jalan yang Benar bersama-sama Rasul? (Al-Furqaan 27)


Dunia :
- Kita tidak mengetahui lagi bentuk Soalannya hinggalah bermulanya Peperiksaan.


Akhirat :
- Kita semua sudah dimaklumi sejelasnya akan bentuk Soalan yang akan keluar kelak. (Siapa Tuhanmu, Apa Agamu, Siapa Nabimu, Kemana dimanfaatkan nikmat Sihat, Usia, Harta, Ilmu dan segala Nikmat pinjaman ini)


Dunia :
- Kebiasaannya kita semua akan mula mengulangkaji segala Ilmu yang dipelajari Sebulan sebelum bermulanya Peperiksaan.


Akhirat :
- Ianya perlu diUlangkaji, diHisab, diNilai, diMuhasabah setiap kali dalam saat ketika masih Hidup ini akan dimana Kehendak, cara Islam. dimana Kehendak Allah swt & Rasulnya. Kerana Kematian itu datangNya mengejut, tak dapat nak dijangka Waktunya.


Dunia :
- Waktunya hanya beberapa Jam sahaja. Soalanya pula mengikut Kadar subjek yang dipelajarinya.


Akhirat :
- Waktunya ratusan Tahun. Soalannya tiada Had, ia bermula saat semenjak sudah Baligh hinggalah diMatikan. (segalanya dipersoal)


Dunia :
- Tempatnya di Dewan-dewan yang telah diKhususkan, yang Selamat, Tenang didalamnya.


Akhirat :
- Tempatnya di Dewan, Mahkamah Allah swt, di Padang Mahsyar. Masing-Masing berada dalam keadaan yang teramat Bimbang, Takut, menunggu giliran perhintungan Amal. Tiap-tiapnya dibentang dikhalayak Ramai. Seorang Ibu sudah tak sempat memikirkan tentang Anaknya, begitu juga seorang Anak sudah tak sempat memikirkan tentang Ibunya. Suasana, keadaan yang cukup Dasyat, Menggerunkan.


Dunia :
- Kadang ada juga dikalangan kita yang Menipu, menggunakan pelbagai Cara untuk lulus dalam Peperiksaan tersebut, meniru, merasuah, meminta pertolongan dan sebagainya.


Akhirat :
- Tiada lagi sempat, mampu menipu, meminta tolong, (Harta, Pangkat, Kedukukan dan segala Kelebihan yang dapat, mampu menjadi alat Pembantu Dunia dahulu sudah tiada lagi manfaatnya). Tiada lagi masa untuk bertanya-tanya. Masing-masing sudah tak sempat mengambil tahu tentang saudaranya, temanya, kerana Dasyatnya saat tersebut.


Dunia :
- Markah yang paling tinggi adalah 100 %.


Akhirat :
- Tak terkira banyaknya, jika dilaksanakan segala kehendakNya, diselangi pula dengan amalan-amalan Sunat, ditahan Diri dari bebas mengikut Nafsu, Ribuan ganjaran akan diTerima. Syurga yang tak terbanding Nikmatnya.


Dunia :
- Disediakan buku-buku, teks-teks, ringkasan dalam tiap-tiap bidang ilmu yang diPelajarinya. Agar mudah difahami, dibaca dan mudahan senang, mampu jawab dalam Exam nanti.


Akhirat :
- Telah diwasiatkan oleh Nabi saw: Kitab al-Quran & as-Sunnah. Barangsiapa Hidupnya dipandukan, disaksikan sama kehendak Al-Quran & Sunnahnya. Dibaca, diikut, dilaksanakan kandungan dalam al-Quran & Sunnah, maka inya' Allah, selamatlah di Dunia hingga Akhirat.


Dunia :
- Setiap Jawapan tidak diberitahu sebelum bermulanya Peperiksaan.


Akhirat :
- Setiap Jawapan sudah dijelaskan sebelum bermulanya lagi Peperiksaan. (jika dilaksanakan PerintahNya, apa Natijahnya dan jika dikerjakan LaranganNya, apa Natijahnya. Natijah dari tiap perintah dan larangannya, yang diHalalkan, yang diHaramkan, Dosa Pahalanya)


Dunia :
- Ia tidak diwajibkan atas Semua, ada juga yang terKecuali.


Akhirat :
- Semua akan dipersoal. Bermula dari zaman Nabi Adam as hinggalah umat terakhir Nabi saw. Tua, muda, miskin, kaya, pemerintah, rakyat dan segala Makhluk lain akan diPersoal, tak terKecuali Seorangpun.


Dunia :
- Jika tidak Menghadirinya, Memasukinya kerana sakit atau masaalah lainnya, ianya boleh diPerbincangkan atapun diUlangnya buat kali yang lain. Ataupun jika tidak lulus akan Subjek tersebut, boleh diminta rayuan dan sebagainya lagi.


Akhirat :
- Tak dapat tidak perlu jua Mendudukinya. Tiada lagi perbincangan, tiada lagi peluang Ulangan untuk kali kedua. Tiada lagi Rayuan. Segalanya telah terlewat. Bayangkanlah...


Dunia :
- Hanya Dunia sahaja.


Akhirat :
- Dunia & Akhirat.


Dunia :
- Jika pencapaiannya Tinggi, berjaya dalam Perperiksaannya. Sudah tentu kegembiraan yang tak terkata diRasainya, sambutan dari Guru-Guru, keluarga, teman-teman. Pelbagai Anugerah diterima, hatinya puas, Gembira dengan usaha, tenaga yang telah dikerahkan. Namun segala Kegembiraan, Kepuasan tersebut tidaklah kekal lama.


- Akan tetapi jika hidup Seseorang itu, dia Berjaya dalam segenap aspek Kehidupannya, tapi aspek Agama, soal Halal Haram, Perintah dan Larangan Allah tidak diambil peduli, maka tiada Manfaat Hidupnya sedikitpun. Kejayaan tersebut hanyat hebat dipentas Dunia sahaja.


Akhirat :
- Jika diRedhakan akan tiap-tiap ketetapan yang telah Allah swt jelaskan, tetapkan. Dijauhi dari segala perkara yang diMurka Allah. Insya’ Allah dengan izinnya, Syurgalah balasanya. Nikmat yang cukup-cukup Besar. Nikmat yang tak pernah terpandang Mata, tak pernah terdengar Telinga dan tak terlintas diFikiran kita. Kehidupan, Nikmat yang Kekal disana. Tiada lagi rasa sakit, sedih, susah dan tidak lagi Mati. Sentiasa Gembira, tak hilang masa Muda, tak usang Pakaian dan bermacam-macam Nikmat lagi.


- Istana-Istana, kebun-kebun, kenderaan mewah, buah-buahan yang bermacam Pilihan, bidadari-bidadari. Apa yang dihajati Nafsu diberi. Besar Kenikmatan dan Kebahagiaanya.


Akhirnya, mudahan dengan perbandingan yang dijelaskan ini, Kita sentiasa mengingati tentang hari Akhirat. Dalam usaha meraih Kejayaan Dunia, kita tak lupa untuk usaha meraih Kejayaan Akhirat, kerana kita Pasti kesana, dan Kekal disana. Tak dapat tidak Perlunya jua untuk Kita sentiasa berusaha sebolehnya menjauhi, menghindari Diri dari perkara yang menjadikan kita keNerakaNya. Janganlah kita merasakan tak mengapa jika dikerjakan perkara-perkara Dosa yang walaupun Kecil. Bimbangilah diri Kita dari terkena percikan api Neraka nanti, perit siksanya. Panasnya cukuplah kita bayangkan Diri kita diBakar dengan api Dunia, 1 hari disana bagai 1000 hari Dunia. Sabda Nabi saw:نَارُكُمْ هَذِهِ الَّتِي تُوقِدُونَ جُزْءٌ مِنْ سَبْعِينَ جُزْءًا مِنْ جَهَنَّمَ، قَالُوا وَاَللَّهِ إنْ كَانَتْ نَارُنَا لَكِفَايَةً يَا رَسُولَ اللَّهِ. 
قَالَ : فَإِنَّهَا فُضِّلَتْ عَلَيْهَا بِتِسْعَةٍ وَسِتِّينَ جُزْءًا كُلُّهُنَّ مِثْلُ حَرِّهَا

Api kalian (api Dunia) yang digunakan, hanyalah sepertujuh-puluh dari api Jahannam. Maka para sahabat berkata: Sepertujuh puluh itu sudah cukup, ya Rasuulullah. “ Baginda Nabi saw bersabda: Neraka Jahannam itu dilipatkan darinya 69 kali, semuanya seperti panasnya (api Dunia).” (Hr Bukhari & Muslim)


Seterusnya sentiasa Berdoa memohon pada Allah swt agar ditetapkan, diIstiqomahkan Hati dalam mentaatiNya. Dijauhi sifat munafiq, riak, ujub pada Diri. Dan sentiasa Bersyukur atas Berbagai Nikmat kurniaanNya, dengan usaha mempertingkatkan lagi tahap Keimanan, Keihsanan kita.

َيَا مُقَلبَ القُلُوب ثَبِّتْ قُلوبَنَا عَلى دِيْنِك
رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

" Wahai Yang Membolak-balikkan jantung Hati (Allah)! Tetapkan Kami atas agamaMu. Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di Dunia dan kebaikan di Akhirat, dan Peliharalah kami dari azab Neraka "

diedit semula 21 Zulkaedah1432 H bersamaan 19 Oktober 2011 M 
Rabu, 12.44 am.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan