Isnin, 22 Ogos 2011

Wanita, hebat Tarikan, Godaannya...


..Wanita ini banyak, hebat Tarikan, Godaannya, bukan sahaja diWajah, bahkan Seluruhnya. Cara Berjalannya, cara Pemakaiannya, Wangian, Solekannya, Percakapannya, Mesejnya, Suaranya dan segala-galanya...

Andai tak dipelihara sebaiknya, tak dinilai sama cara, kehendak-kehendak yang digaris Agama, maka akan mendatangkan Fitnah yang cukup Besar, menyebabkan berbagai Fitnah terhasil. Demikian perlu bersungguh-sungguh memeliharanya. Perbuatan memandang remeh perkara ini akan memberikan Natijah yang Buruk pada Wanita diAkhirat kelak dan ia adalah merupakan salah satu Faktor Besar yang menyebabkan terbentuknya banyak Maksiat-Maksiat lain.

Namun jika ia benar-benar dijaga, dipelihara Bersungguh-sungguh perkara-perkara tadi. Iaitu digunakan, dimanfaatkan Kecantikan, Keayuan, Kelembutan dan segala tarikan, godaan, anugerah tersebut mengikut Syariat Islam. Diserikan, dihiaskan dengan Akhlak, Pemakaian, Pertuturan, Perbuatan dan segalanya dengan cara yang dituntut, diajar Islam. Ia punyai nilaian yang cukup berharga dimata Dunia dan ia telah menyempurnakan salah satu Syarat-Syarat untuk meraih Syurga.

Sama-sama kita renungi Peringatan Nabi saw ini:

• Apabila WANITA mendirikan Solat 5 waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, Memelihara kemaluannya dan Mentaati suami, maka dikatakan padanya, masuklah Syurga dari pintu-pintu Syurga manapun yang engkau kehendaki. (Hr ibn Hibban, dinilai sahih oleh Albani)

• Dunia itu adalah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan Dunia adalah WANITA yang Solehah. (Hr Muslim)

• Tidaklah aku tinggalkan Fitnah yang lebih Besar, Bahaya, Dasyat bagi kaum Lelaki daripada Fitnah WANITA. (Hr Bukhari)

• Aku naik ke Syurga, dan kulihat kebanyakan penghuninya Orang-Orang susah, Fakir. Dan Aku naik ke Neraka, dan kulihat kebanyakan penghuninya WANITA-WANITA. (Hr Bukhari & Muslim)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan