Sabtu, 8 Oktober 2011

Urusan Agama, benarkan pada Sumber yang Sahih.

Sesuatu urusan Agama, yang nak dibicara, ditulis, disyerkannya, amatlah perlu diteliti sebaiknya. Hadis-Hadis yang diletak, dilihat sumber keSahihannya. Apa-apa Ulasan, Status-Status Fb, Twitter, letaklah sumbernya dari mana.. dari Ustaz mana? dari Buku mana?


Soal-Soal Agama, bukan semudahnya, sewenangnya boleh diperkatakan. Ia bukan untuk dijadikan bahan perhatian, tarikan & sebagainya, kerana bila kita menyampaikan, bercakap soal Agama, bermakna kita mewakili Allah & Rasul kita untuk menyampaikan.
Demikian itu, marilah Kita menitik beratkannya. (Dosa, Pahala, Halal, Wajib, Haram, Azab, Celaka, Bahagia, Selamat, Syurga, Neraka) dan apa-apa lagi yang lain tentang urusan Agama yang nak dibicara, disyerkan, lihatlah atau carilah Sumber keSahihannya terlebih dahulu. Jangan kita semudahnya menyandarkan pada Agama, kita kata Agama mengajar ini dan itu tanpa kita Mengetahuinya.


Andaikan jika semua diberi Lesen berkongsi tanpa dibaca, diteliti, diihat dahulu Sumber-Sumbernya, Dalil-Dalilnya. Maka perkara Agama dilihat cukup mengaibkan dan bimbang, pasti akan banyak lagi keCelaruannya pada manusia lain, dan bimbang lagi termasuk dalam golongan yang berbuat Dusta atas Allah swt, Nabi saw. Agama ini dibina atas Dalil. Kata Abdullah ibn Mas’ud ra:


يا أيها الناس من سئل عن علم يعلمه فليقل به ومن لم يكن عنده علم فليقل الله أعلم فإن من العلم أن يقول لما لا يعلم الله أعلم

Wahai Manusia, sesiapa yang mengetahui Sesuatu hendaklah dia Mengatakannya, dan sesiapa yang tidak Mengetahui hendaklah dia Mengatakan, “ Allahu A’ lam (Allah lebih Mengetahui)”. Kerana termasuk sebahagian dari Ilmu adalah Mengatakan “ Allahu A’ lam” bagi Sesuatu yang tidak diKetahuinya. (Hr Bukhari)


Firman Allah swt:


فَاسْأَلوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ

Maka bertanyalah kepada Orang yang mempunyai Pengetahuan, jika kamu tidak Mengetahui. (An-Nahl 43)

وَلا تَقُولُوا لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هَذَا حَلالٌ وَهَذَا حَرَامٌ لِتَفْتَرُوا عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ إِنَّ الَّذِينَ يَفْتَرُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ لا يُفْلِحُون

Dan janganlah kamu mengatakan terhadap apa yang disebut-sebut oleh lidahmu secara Dusta " ini Halal dan ini Haram ", untuk mengada-ngadakan kebohongan terhadap Allah. Sesungguhnya Orang-Orang yang mengada-ngadakan kebohongan terhadap Allah tiadalah Beruntung. (An-Nahl 116)

(9.10.2011, Ahad. 7.45 am)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan