Isnin, 31 Oktober 2011

Zulhijjah, IdilAdha: Qorban, Haji.Sedang kita sibuk dengan Kerja, Urusan Harian, Dunia. Jangan sampai tak sempat untuk ambil Tahu tentang Urusan, Perkara-Perkara, Hukum-Hukum Agama. Sedarkah Kita sekarang berada di Bulan Zulhijjah? ada dikalangan Kita yang dibiarkan berlalu begitu sahaja Bulan ini, mungkin masih tidak Tahu atau tak sempat mengambil Tahunya. Demikian marilah sama-sama kita mengambil sedikit Waktu untuk Baca & Faham sebaiknya tentang berkenaan (Bulan, kelebihan Zulhijjah, IdilAdha, masaalah Qorban, kisah Pengorbanan, & berkenaan Haji).


Hakikatnya perkara-perkara ini sebenarnya sudah banyak seringkali diulang pada tiap-tiap Tahun, berbagai bentuk bahan diedarkan, dan sememangnya ini sudah menjadi tugas Pendakwah. Namun sepatutnya Kita sudah dapat memahami sejelasnya, kemudian saling sentiasa memperingatkannya pada Keluarga, sanak-saudara & masyarakat lain yang ramai lagi belum Tahu.


Sebolehnya saya ingin berkongsi, menjelaskan, menulis Artikel tentang ini. Namun dilihat telah ramai Ahli-Ahli Ugama yang telah membincangkannya, menjelaskannya. Search sahaja diGoogle, beratus-ratus Artikel akan didapati. Demikian disini saya hanya memilih beberapa Artikel yang dirasakan sudah memadai untuk Kita baca & fahaminya. Antaranya:5. Fadhilat Amalan 10 Awal Zulhijjah. - Dr Abdullah YasinSama-sama memanfaatkannya, amat rugi andai tak dimanfaatkan apa yang telah dikongsikan Mereka. 


(31.10.2011, Isnin. 09.30 pm)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan