Selasa, 15 November 2011

Dosa & Pahala, jangan diremehkan walau Kecil, Sikit.

1. Masa yang terus berputar ini, tika waktu hidup kita. Jangan pernah kita menafikan dan menidakkan sesuatu kebaikan dan kebenaran itu. Berusahalah berubah, berusaha dan teruslah dengan sentiasa berusaha kita mendapatkan dan meraihnya. Tiadalah keredhaan dan kerelaan dalam tiap dosa itu. Jangan pernah kita remeh, walau ia nampak kecil, sikit dan ringan. Dalam apa-apa hal, tiada kecil dan ringan atau sikit bila diikhlasi sebenarnya.


2Marilah memandang besar dosa yang walau kecil. Asal makruh, tapi boleh membawa kepada syirik. Jika dibiarkan dan direlakannya. Dirasa biasa dan selalu dipandang remeh. “Iaitu dengan sering dikerjakan dan diremeh perbuatan makruh itu, lalu lama-kelamaan terjerat pada dosa kecil, lalu masih sering sentiasa dikerjakan dan diremeh dosa kecil itu, lalu lama-kelamaan terjerat dan terjadi dosa besar, lalu masih dibuat dan diremeh juga dosa besar itu, maka lama-kelamaan terhasil syirik kepada Allah swt”. Nauzubillah min zaalik. Demikian hasil dari pandangan permulaan kita. Kebiasaan yang kita lalui. Jangan sesekali kita remehkan perkara dosa yang walau kecil. Dan pandanglah besar kebaikan yang walau kecil dan sikit. Jangan diremehkan perkara baik yang walau kecil dan sikit.

“Tiadalah kegagalan, kebencian dalam, kearah kebenaran dan kebaikan. Dan tiadalah kerelaan, keinginan dalam, kearah dosa dan kejahatan”


Marilah kita baca dan renungi peringatan Nabi saw ini. Daripada ibnu Abbas ra berkata: Suatu masa Rasulullah saw melintasi dua kubur, lalu bersabda: Sesungguhnya kedua-dua sedang diazab, dan mereka tidak diazab kerana dosa besar! kemudian Nabi saw berkata lagi, Ya! bahkan ianya dosa besar. Adapun yang pertama: dia mengadu domba (melaga-lagakan orang), dan adapun yang kedua dia tidak menyucikan diri dari kencingnya. (Hr Bukhari)


• Tidak menyucikan diri. (dengan maksud kencing dimerata tempat, atau tidak membersihkan sesucinya)
• Demikian, janganlah remehkan soal dosa, membiarkan berterusan, merelakan dan rasa tak mengapa dikerjakan. Tak rasa bersalah dan tiada usaha meninggalkannya. Sebab itu Nabi saw menyatakan: Mereka tidak diazab kerana dosa besar, kemudian Nabi menyebut lagi selepasnya, Ya! bahkan ianya dosa besar. (Kesimpulan huraian para-para Ulama', Agamawan)
3. Seterusnya Sabda Nabi saw


Sesungguhnya Aku telah melihat seorang lelaki berguling-guling di syurga hanya kerana dia memotong dahan pohon di badan jalan yang mengganggu manusia. (Hr Muslim)

Ketika ada seseorang sedang berjalan di suatu jalan, ia menemukan dahan berduri di jalan tersebut, lalu menyingkirkannya. Maka Allah bersyukur kepadanya dan mengampuni dosanya. (Hr al-Bukhari)
4. Besar atau sedikit, dilihat bagaimana sangkaan dan keikhlasan kita. Seterusnya, marilah kita renungi peringatan ancaman Nabi saw tentang kedasyatan, beratnya azab kubur dan neraka kelak. Sabda Nabi saw:


Jikalau kamu semua tak ditanamkan, nescaya Aku akan berdoa memohon pada Allah agar diperdengarkan bunyi azab kubur. (Hr Muslim)

Sesungguhnya azab yang paling ringan bagi penghuni neraka pada hari kiamat ialah diletak di kedua telapak kaki bara api yang hingga mendidih otaknya. (Hr Muslim)


5. Akhirnya, tidaklah sesekali kita merasakan cara Islam itu menyusahkan. Islam datang menyelamatkan manusia. Untuk membentuk manusia. Segala aspek dan nilai kehidupan diwarta dengan selengkap dan sesempurnanya. Tiap hukum dan ketetapan jelas punyai hikmah baik buruknya. Ia menjamin dan memelihara semua kepentingan makhluk dan semua keadaan. Islam itu amat sempurna. Kita amal, ikut cara Islam, akan selamat dunia dan akhirat. Insyaallah. 

6. Kebaikan-kebaikan yang dikerjakan, bukan menjadi syarat untuk buat, membenarkan dan merelakan apa-apa keburukan dan kejahatan lain. Sebaliknya kita disuruh terus sentiasa berusaha dan terus berusaha jauhi dan sesali mana yang dilarang itu. Memahami dan mengikhlasi sebaiknya iaSesuatu yang nampak kecil dan remeh disisi kita, sedang besar nilai disisi Allah.
14 Zulkaedah 1432 H bersamaan 15 November 2011 M
Selasa, 09.15 pm. Terengganu, Malaysia.


Diedit semula
18 Jamadilakhir 1433 H bersamaan 10 Mei 2012 M
Khamis, 06.50 am. Sana’a, Yaman.

1 ulasan: