Sabtu, 10 Disember 2011

Aurat, marilah Menutupnya dengan Sempurna.• Melihatnya Bertudung, menutup dengan sempurna Aurat, tak ketat, sendat, jarang, singkat, terbelah dan seumpamanya. Hatiku benar-benar tertarik, suka. Sudah pastinya akanku bersangka dia seorang yang Baik, kerana dia telah menyahut seruan Allah dan Rasul, dia telah menutup pintu-pintu Fitnah, dia telah menghalang dari terbentuknya bermacam-macam Fitnah lain. Walau kadang hakikatnya memang ada kekurangan, kesilapannya yang lain yang dilakukan. Itu perkara, Dosa yang lain pula. Mudahan silap yang tak diketahui itu, cukup dia dengan Allah, mudahan diubahi, mudahan walau masih lagi tak diikhlas menutup dengan sempurna Aurat, kerana dipaksa dan sebagainya, masih lagi diteruskannya dan akhirnya disedari Hikmah suruhan itu.


" Kita sedar itu Dosa, kita ada Usaha, ingin Berubah pada yang Baik, kita mohon pada Allah, secara beransur-ansur, insya’ allah diPermudahkan "


• Hakikatnya Wanita-Wanita yang benar-benar memahami masaalah Aurat, Maruah, Fitnah. Memelihara, menjaga sebaik-baiknya. Perkara ini akan menjadi benteng buat mereka, ia mengawal tiap perbuatan, kelakuan, bicara mereka. Pakaian Syara', Muslimah itu mampu mengawal, ia tak diingin untuk Orang mengganggu, ia tak meransang penglihatan Lelaki, bahkan merasa gerun, selamat, tiada masaalah, walau dimana dan apa Pekerjaan mereka. Mereka dipandang hebat, gah, dinilai tinggi, cukup Bermaruah walau diamana dan apa Pekerjaan mereka.


• Syariat, Ketetapan Islam. Tiap suruhan dan larangannya telah jelas Hikmah baik buruknya. Amat-amat sempurna, selamat.
SEBALIKNYA


• Melihat bila kau mendedahkan Aurat, pakai ketat, sendat, jarang, terbelah dan seumpamanya. Hatiku benar-benar sedih, kecewa. Sudah pasti akanku bersangka dia bukanlah seorang yang Baik, kerana dia telah mengabaikan perintah Allah dan Rasul, dia telah membiarkan berbagai-bagai ruang Fitnah, Maksiat lain terhasil. Walau kadang hakikatnya memang ada kebaikan, kebajikan yang lain yang dilakukan. Itu perkara, Kebaikan yang lain pula. Mudahan Allah menerima Amalan kita, mudahan keikhklasan, rasa terdetik untuk perlunya menunaikan Kebaikan yang lain itu turut dirasai, difahami dalam masaalah Aurat.


• Dirasa perlu meninggalkan Dosa, keburukan yang lain itu turut dipandang serius dalam meninggalkan Dosa mendedahkan Aurat.


• Bila difikirkan, mereka yang masih mendedahkannya, ketat, sendat dan seumpamanya. Ingin jua disangka mereka benar-benar masih Jahil, belum sampai sejelasnya pengetahuan kepada mereka tentang Hukum, Kewajipan, kenapa, mengapa, hikmah, kesan, balasannya, dan disuasanai dengan Didikan ibubapa, masyarakat, teman-teman, dan cara Kerajaan yang memerintah.


• Jika tidak, kenapa dibiarkannya. Amat malanglah, andaikanlah jika SEBALIKNYA, tapi sering diungkap perkataan menunggu masa, seruan, barulah akan Berubah. Teman, Hidayah itu Pemberian Allah bagi yang berusaha mendapatkannya, bukan ditunggu Allah mengubahinya tanpa disedari, diingini dari Hatinya sendiri.


• Jika tidak, takkan tak merasa bimbang akan Sabda Nabi saw ini: (...dalam golongan yang tak dapat cium bau Syurga, penghuni Neraka {Sahih Muslim}) Mohon dijauhkan.


" Kita sedar itu Dosa, kita tiada Usaha, tapi ingin Berubah pada yang Baik, kita mohon pada Allah, tapi kita masih suka, biasa melakukannya, Dosa, tiap-tiap Hari "


• Hakikatnya bila Aurat tak ditutup Sempurna. Keadaan bila didedahkan Aurat, pakai ketat, jarang dan seumpamanya. Akan mencenderungkan lagi kearah Dosa, Maksiat lain. Dosa-Dosa kecil diremehkan.


• Masaalah Zahir, Fitnah itu sudah satu perkara yang Besar. Ada yang mengatakan walau tak tutup, tapi baik Orangnya, Baik yang lainnya, tunai Solat, taat Ibubapa, tak Berzina, Mengumpat dan banyak lagi Dosa lain.


• Dia taat Ibubapa, tak Mengumpat, tak Berzina, dia baik dari Segi ini, kerana dia Nampak kesan Buruknya. Dan dia rasa secara "Fitrah" perlu ditunaikannya. Padahal memang Hakikat Fitrah, Tuhan jadikan Manusia benci pada Keburukan, Kejahatan dan Suka pada Kebaikan.


• Ada perkara dalam Agama, dapat kita Persoalkan, dan ada yang tak dapat kita Persoalkan. Kesan, Hasilnya ada yang jelas Nampak, dan ada yang masih Belum. Tiap-tiap Ketetapan dari Zaman dahulu lagi, awal-awal lagi telahpun sabit sempurna diJelaskan melalui Kitab Mukjizat al-Quran, dan Peringatan, Hadis Nabi saw. (Segala Panduan, Peringatan, Nasihat, Teguran, Ancaman, Balasan dan segala-galanya telah Jelas dalam Dua Rujukan ini) Ia petunjuk hingga Kiamat. Perlu diIkut, dipegang untuk Selamat sampai Akhirat.


• Contoh Babi, dari dahulu lagi telah Jelas dinyatakan Pengharamannya, kerana kotoran, kuman, penyakit pada Babi tersebut, walaupun pada waktu itu Babipun masih belum Wujud, tapi telah dikhabarkan. Dan kita lihat sekarang bila dikaji, telah benar didapati kotoran, kumannya yang tak mampu dibersih dan memberi Kesan yang Besar. Begitulah segala Urusan Hidup Manusia, Urusan Perkahwinan, Ekonomi, Pemerintahan dan tiap Aspek lainnya, telah Jelas ada Etika, Panduan, Ketetapan dalam Islam. Kita semua perlu meyakiniNya, dengan mempelajari dan Memahaminya.


• Hukum Agama, Ia menjamin, memelihara semua Orang. Ada yang Berkait dan ada yang Tidak. Contoh Aurat, mungkin ada yang Berkata: “ rasa tak mengapa mendedahkan Aurat, dia kata Baik, tak melakukan kejahatan, dosa-dosa lain, dia berasa cukup Selesa dengan keadaan sebegitu, takpun menyusahkan Orang lain, tak pula mencenderungkannya untuk buat Maksiat lain, dan dia nampak tiada kesan Buruk, masaalah bila mendedahkan Aurat ”. Seolah-olah kita lebih tahu dari Allah, padahal Kita semua Allah yang Cipta, sudah tentu Allah swt lebih, amat mengetahui segalanya, apa keperluan, apa keburukan, kebaikan jika dilakukan demikian-demikian.


• Hakikatnya kesan pasti ada walau hanya Seorang. Tahukah dengan melihat pendedahan itu, amat-amat Besar Kesannya wahai Wanita. Walau anda Selamat, kesan Buruk akan terbentuk pada yang lain dengan sebab Anda. Wanita, Yakinlah, Ikutlah ketetapan Agama.


• Jika dikata tunai Solat, gambaran dilihat Solatnya cukup amat Lemah. Jika difahami Pelaksanaannya, pasti dirasa amat Berat untuk mendedahkan Aurat, kerana ia berkait Besar dengan perintah, ketetapan Allah. Wajib, Dosa, Pahala, Syurga, Neraka.


• Janganlah ada siapa-siapa yang masih memberi, mencari Alasan, untuk tak Mewajibkannya. Yang kata walau tak ditutup, tapi yang lain amat Sempurna, Baik, sudah memadai. Padahal Hakikatnya ia tetap dinilai Buruk, kerana pendedahan Aurat adalah Fitnah yang amat Besar. Adalah merupakan Pintu Utama untuk terhasilnya Dosa, Maksiat lain: (khlawat, bergaul bebas, zina, rogol, anak luar nikah, buang, bunuh anak, video lucah, cerai, curang, main kayu tiga dan pelbagai lagi).


Seorang Hakim dalam Islam akan membuat Hukum berdasarkan info dan bukti Zahir yang diberikan. Demikian juga dalam kes penutupan Aurat, tanpa menutupnya adalah tanda keingkaran Hati terhadap arahan Allah. Mana mungkin Hati begini boleh dianggap baik oleh Islam. – Dr Zaharuddin


Dengan sebab itu Nabi saw telah jelaskan dalam riwayat yang Sahih, (mudah syarat untuk Wanita masuk Syurga, antaranya jaga Maruah) dan Hadis (didedah, ketat, sendat dan sebagainya, tergolong penghuni Neraka). Demikian itu, Marilah kita semua, Wanita-Wanita Islam yang dicintai, dengan penuh keinsafan, buangkan Ego, menitikberatkanNya, usaha Merubahnya.


Ikut Syariat
Mengharap Rahmat
Selamat Umat


11 Muharram 1433 H bersamaan 07 Disember 2011 M
Rabu, 03.30 pm.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan