Jumaat, 27 Januari 2012

Al-Quran: Kita perlu sering baca, fahami & hayatinya.

Firman Allah swt: Kitab (al-Quran) ini tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertaqwa. (Al-Baqarah 2) 

Dan Kami turunkan dari al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman. (Al-Israa' 82)

Katakanlah: “Sesungguhnya jika manusia dan jin berkumpul untuk membuat yang serupa al-Quran ini, niscaya mereka tidak akan dapat membuat yang serupa dengan dia, sekalipun sebagian mereka menjadi pembantu bagi sebagian yang lain”. (Al-Israa' 88) 

Dan sesungguhnya Kami telah mengulang-ulang kepada manusia dalam al-Quran ini tiap-tiap macam perumpamaan, tapi kebanyakan manusia tidak menyukai kecuali mengingkari (nya). (Al-Israa' 89) 

 Dan sesungguhnya dalam al-Quran ini Kami telah ulang-ulangi (peringatan-peringatan), agar mereka selalu ingat. (Al-Israa' 41)1. Hari ini dunia makin dasyat tipudayanya. Masa kita dipendekkan dengan kelalaian dunia. Segala kemudahan sumber sepatutnya dimanfaatkan memahami agama dan merebut ganjaran akhirat, namun ia digunakan hanya tujuan dunia. Ramai juga sering mengungkap ungkapan bosan dalam hari hidup. Mereka yang jika memahami, malu untuk mengungkapnya. 

2. Kita telah lupa tujuan dihidupkan. Hati kita lalai dari mengingati Allah. Solat kita hanya sekadar fizikal. Kita tak ambil kisah akan perintah agama dalam rutin hidup kita. Yang kita rasa dan nampak molek dan ramai yang mengerjakannya, lalu kita beri’tikad ia tidaklah salah dan tidak ada kesan buruk pun sebenarnya. Akal yang diwaraskan Allah, tak dinilai pada kitab yakni acuan Allah. 

3. Kenapa demikian? Kerana asuhan dan didikan suasana kita hari ini. Kelemahan kita. Namun sedarkah kita? Pernahkah terlintas dan difikir sejenak difikiran kita? Yang kita dapat melihat dan mendengar sendiri peringatan-peringatan yang bersungguh oleh para agamawan menjelaskan segala kepentingan agama dan soal hal Akhirat? Kenapa dan darimana sumber yang dijelaskan mereka? Segala jawapan itu wujud dalam al-Quran. Sayangnya kita gagal untuk sering membaca dan membelek isi al-Quran ini. Ia sebahagian besar hanya hantaran kahwin, hiasan digantungkan dan sebagainya lagi. Harap andaian ini kosong semata, tapi hakikatnya tidaklah berlaku.4. Saudara sekalian, marilah sama-sama. Kita perlu baca dan fahami tafsirannya. Kita perlu berusaha agar tak lupa untuk membaca dan menghayati al-Quran dalam sehari. Ia kitab, panduan, peringatan, pengajaran dan nasihat yang dikirim Allah melalui Nabi saw. Ia bukti, petunjuk, pembimbing, pemberi kekuatan, penawar dan kitab mukjizat hinggalah kiamat. Segala urusan sebelum dilahirkan lagi, sampai alam akhirat dan segalanya telah dicerita. Ia benar wujud dan telah berlaku keadaan sekeliling kita sekarang. 

5. Sekarang al-Quran, segala tafsirannya oleh ulama’, dan sebab-sebab diturunkan ayat sudah lengkap diterjemah dan disyarahkan. Buku dan sumber-sumber diinternet yang begitu banyak dan pencerahan dari ulama’ banyak dirakam. Sama-samalah kita manfaatkan serajinnya. 

6. Tahukah anda? Baca al-Quran satu helai (dua muka) hanya memerlukan masa empat minit sahaja, sama-samalah sempatkan dalam sehari. Fb, internet dan majalah lain sempat pula kita buka, baca dan hayatinya. Tambah pula dengan baca tafsirannya sedikit, masanya bukanlah membebankan pun sebenarnya. Sesuatu kebaikan bila dirasa amat beban, ia tanda hati kita ada penyakit, perlu dibersihkan dengan caranya. 

7. Jika kita melihat dan mengkaji kejadian ciptaan Tuhan, alam dunia, angkasa, darat dan segala kejadian dan peredarannya telah diceritakan al-Quran. Keimanan dan keyakinan makin segar tumbuh. Kebenaran makin dirasa. Firman Allah swt: 


Hai manusia, jika kamu dalam keraguan tentang kebangkitan (dari kubur), maka (ketahuilah) sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu dari tanah, kemudian dari setitis mani, kemudian dari segumpal darah, kemudian dari segumpal daging yang sempurna kejadiannya dan yang tidak sempurna, agar Kami jelaskan kepada kamu dan Kami tetapkan dalam rahim, apa yang Kami kehendaki sampai waktu yang sudah ditentukan, kemudian Kami keluarkan kamu sebagai bayi, kemudian (dengan beransur- ansur) kamu sampailah kepada kedewasaan, dan di antara kamu ada yang diwafatkan dan (adapula) di antara kamu yang dipanjangkan umurnya sampai sangat tua, sehingga dia tidak mengetahui lagi sesuatupun yang dahulunya telah diketahuinya. Dan kamu lihat bumi ini kering, kemudian apabila telah kami turunkan air di atasnya, hiduplah bumi itu dan suburlah dan menumbuhkan berbagai macam tumbuh-tumbuhan yang indah. (Al-Hajj 5)

“Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha sucilah Allah, Pencipta yang paling Baik”. (Al-Mu'minuun 14) 

 Allah-lah yang menjadikan malam untuk kamu supaya kamu beristirahat padanya; dan menjadikan siang terang benderang. (Ghaafir 61) 

 Dan Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan. Masing-masing dari keduanya itu beredar di dalam garis edarnya. (Al-Anbiyaa' 33) 

Dan Dialah yang menurunkan air hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan dengan air itu segala macam tumbuh-tumbuhan maka Kami keluarkan dari tumbuh-tumbuhan itu tanaman yang menghijau. Kami keluarkan dari tanaman yang menghijau itu butir yang banyak; dan dari mayang kurma mengurai tangkai-tangkai yang menjulai, dan kebun-kebun anggur, dan (Kami keluarkan pula) zaitun dan delima yang serupa dan yang tidak serupa. Perhatikanlah buahnya di waktu pohonnya berbuah dan (perhatikan pulalah) kematangannya. Sesungguhnya pada yang demikian itu ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman. (Al-An'aam 99) 

8. Al-Quran juga mampu menghiburkan dan menenangkan jiwa. Hati dan perasaan kita akan kembali ceria dan gembira bila al-Quran dibaca dan dihayatinya. 'Mungkin boleh buka artikel ini'. Firman Allah swt: 

Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram. (Ar-Ra'd 28) 

 Sabda Nabi saw: Perumpamaan orang yang mengingati Tuhannya dengan orang yang tidak mengingati Tuhannya bagaikan orang hidup dengan orang mati. (Hr Bukhari)9. Memang bukan mudah mengajak, menggalakkan dan melaksanakan yang baik dan benar ini. Dalam masa yang sama keadaan yang banyak menganjurkan perkara yang berlawanan dengannya. Namun usaha kita perlu dan dakwah diperlukan. Kemenangan itu pasti dan pertolongan itu pasti, dan ia akan datang bersama oleh mereka yang berusaha menegakkannya. 

10. Bila kita tak ambil endah al-Quran. Tak membaca, menghayati dan mengamalkannya. Kita adalah hamba yang sombong dan lalai dengan Allah. Kita memerlukan peraturan dan panduan. Sudah tentu peraturan dan panduan itu dilihat, diikut dan ditanya pada pencipta sesuatu itu. Bila tak diikut, banyak kesan buruknya. Tak sekarang mungkin masa lain. Tak pada diri pada orang lain. 

11. Al-Quran bukti kebenaran kita. Kebenaran dari para Rasul dan Nabi-Nabi dahulu. Kajian saintis dan ahli sejarah benar sama dengan apa yang telah terkandung dan dicerita al-Quran. 'Video kisah firaun'. Yang telah terjadi dan bakal terjadi. Al-Quran telah menghimpunkan segalanya. 

12. Al-Quran bukan dari Nabi saw, tapi diwahyukan Allah kepada Nabi saw. Dipilih dari kalangan manusia juga menyampaikan risalah ini. Seperti zaman-zaman sebelum Nabi saw, telah wujud para Nabi yang diamanahkan dan disertakan kitab bersama mereka. Baca dan kaji sejarah, mereka bukanlah mengajak pada yang jahat. Dalam kitab-kitab, sebahagian besarnya sama apa yang diperintahkan. “Seorang pendakwah terkenal, Dr Zakir Naik berkata: Jika seseorang yang beragama hindu, buddha, kristian, yahudi benar-benar mahu mengamalkan agama mereka, mereka sepatutunya rajin membaca dan mengkaji kitab-kitab agama mereka kerana di dalamnya terdapat ramalan tentang ciri-ciri jenis Nabi pada akhir zaman, yang mana ciri-ciri tersebut bertepatan dengan Nabi saw. Maka, jika mereka benar-benar percaya pada kitab agama mereka, kenapa mereka tidak mahu beriman kepada agama Nabi Muhammad saw. (Islam)” 

13. Ayat-ayat al-Quran. Tak mampu dibanding dengan kata-kata manusia. Syair, sajak, puisi dan cerita-cerita yang walau sekalimanapun menarik dan hebat. Al-Quran ia mukjizat dan bertepatan bila-bila masa dari dahulu lagi hinggalah kiamat. Ia tidak pernah dirasa jemu walau acap diulang. Mesejnya sentiasa segar. Bahasanya yang cukup kaya. Ia dipelihara didada. Segala permasalahan dan budaya hidup yang selamat diajar. Secara fitrah, apa yang kita nampak baik, betul dan bagus. Memang telah termaktub disuruh dalam al-Quran. Begitu juga apa yang dinampak buruk, jahat dan kotor. Memang telah termaktub dilarang dalam al-Quran. Firman Allah swt: 


Dan berbuat baikanlah kepada ibu bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, dan orang-orang miskin, serta ucapkanlah kata-kata yang baik kepada manusia. (Al-Baqarah 83) 

Dan janganlah mengumpat antara satu sama lain. (Al-Hujuraat 12)14. Kesimpulannya, sama-sama usaha agar dan biar mampu untuk baca dan hayati kisah-kisah al-Quran dalam hari hidup kita. Kita pasti akan melihat apa yang berlaku dalam hidup kita, benar apa yang dinyatakan al-Quran. Segala kecelaruan dan keraguan dijelaskan. Kenapa dihidupkan, tujuan hidup dan hal selepas dimatikan. Kita akan tahu yang kita salah dan telah sesat atau kita betul dan telah dijalan yang benar. Demikian juga kita patut bimbang dari termasuk dikalangan hambanya yang leka dengan dunia. Sedang membaca al-Quran pahalanya besar. 

15. Peringatan untuk diri, keluarga dan semua. Mudahan dimanfaat bersama. (Contoh dalil-dalil yang dikemukakan hanyalah sabahagian kecil sahaja). Firman Allah swt: 


Dan di bumi itu terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang yakin. Dan (juga) pada dirimu sendiri. Maka apakah kamu tidak memperhatikan? (Adz-Dzaariyaat 20,21) 

 “Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul, dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar. Dan bahawa orang-orang yang tidak beriman kepada hari akhirat, Kami sediakan bagi mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (Al-Israa' 9,10)” 


03 Rabiulawal 1433 H bersamaan 27 Januari 2012 
Jumaat, 10.40 pm. Terengganu, Malaysia. 

Edit Semula: 
27 Ramadhan 1433 H bersamaan 16 Ogos 2012 M 
Khamis, 08.30 am. Sana’a, Yaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan