Khamis, 3 Mei 2012

Berita Lucah, amatlah keji perbuatan ini.

1. Apa sudah jadi dengan cara politik Negara kita, makin hari makin parah dengan sewenangnya wujud golongan yang mudah dan sudah selesa dengan menyiarkan berita-berita kotor, dosa itu. Sedikitpun sudah tiada lagi rasa malu, pada diri, pada Allah swt. Tiap ucapan, catatan, laporan, perkongsian, tiada lagi rasa Keimanan. Marilah muhasabah, kenapa sanggup buat, sebar dan membiar perkara sebegini. Siapa yang punya kaitan dengannya. Ia benar sifat yang dicela.


2. Apatah lagi sekarang, masaalah keruntuhan moral, maksiat yang berleluasa, laman lucah dan segala-galanya lagi yang amat sukar lagi dibendunginya. Terdokong pula Kuasa Kerajaan yang menghalalkan akhlak-akhlak sebegitu. Semua lapisan, tahap masyakarat membacanya. Dilangganinya pula di sekolah-sekolah. Suatu perkara amat keji dahulu bukan lagi dilihat keji lagi dimasa sekarang. Begitulah waktu tahun ke tahun. Hinggalah nanti hadirnya kebenaran janji-janji Allah swt. Beruntunglah mereka yang menjejaki petunjuk kurniaan Allah, yang walau susah, penuh duri jalan tersebut.


3. Semua perlu menentang cara Politik sebegini, baik dari mana-mana pihak, individu, Blogger, Fb. Sudah lama kita semua patut, perlu memahami, mendalami cara, kaedah yang telah dilunas Islam. Baik kalau bukan hal politik, masaalah mengutuk, berkata kotor, keji, saling menghina, menggelar, menuduh, memfitnah, mendedah aib, mengedit, memijak, membakar gambar, mengumpat. Berat lagi dalam masaalah maruah, gambar porno. Kita memerlukan cara yang menyegarkan, memanfaatkan fikiran dan masyarakat dalam untuk menegur dan membentuk Politik, Negara kita. Cara kematangan seorang berpelajaran.
4. Sekalipun benar berita-berita keji seperti ini. Islam amat melarang kita mendedahkan dikhalayak ramai. Islam juga melarang cara mengintip dalam mendedahkan dosa seseorang. Islam juga melarang kita bersangka buruk. Perjalanan hidup kita, Allah swt tentukan. Hayat panjang atau pendek. Kita siar dikhalayak awam, tentang hubungan, masaalah, keadaan seseorang itu dengan Allah kita tak mengetahuinya. Taubatnya atau telah matinya mereka, namun berita-berita tetap tersebar. Ingat balasan Akhirat itu benar. Tiada siapa yang rugi atau selamat. Mengintip seseorang, menimbulkan keraguan, banyak masaalah dalam menegakkan hukum, hal aib, jatuh maruh, perbalahan. Tugas kita bukan mencari salah orang, bukan suka, gembira, harap dengan salah seseorang. Banyak mana Allah swt tutup aib kita, kita pula biar aib kita terdedah, kita dedah aib orang. Pernah datang seorang, mengadu kepada Nabi saw agar dihukum, kerana ia berzina, Nabi tak melayaninya, memalingkan muka. Membisingkan, sengaja menghebohkan hal dosa yang dibuatnya lebih besar murka Allah swt. Marilah sama-sama kita renungi peringatan dari Al-Quran dan hadis Nabi saw.
Sesiapa yang menutup (keburukan) seorang Muslim, Allah tutup (keburukannya) di dunia dan akhirat. (Riwayat Muslim)

Wahai sekalian yang mendakwa Beriman dengan lidahnya, namun iman tidak masuk ke dalam hatinya, jangan kamu mengumpat kaum Muslimin, jangan kamu mencari-cari keaiban mereka. Sesiapa yang mencari-cari keaiban kaum Muslimin, maka Allah akan mencari keaibannya. Sesiapa yang Allah cari keaibannya, maka Allah akan mendedahnya sekalipun dirumahnya. (Hadith sahih. Riwayat Abu Daud dan Ahmad, disahihkan al-Albani)


Nabi saw sendiri mengelakkan agar aib itu didedahkan, bahkan disuruh bertaubat secara sendirian; dengan solat dan istighfar. Dalam riwayat Muslim, seorang lelaki datang kepada Rasulullah dan berkata:

“Wahai Rasulullah, aku mengubati seorang wanita di hujung bandar. Aku telah melakukan kepadanya (seks), cuma aku tidak menyetubuhinya. Inilah aku, maka hukumlah aku apa yang engkau mahu. Lalu ‘Umar (Ibn Khattab) berkata kepadanya: “Allah telah tutupi keaibanmu jika engkau menutupi dirimu”. Nabi saw tidak berkata apa-apa. Lalu lelaki itu bangun dan pergi. Nabi saw menyuruh seorang lelaki memanggilnya dan membaca kepadanya firman Allah (maksudnya) “Dan dirikanlah sembahyang pada dua bahagian siang (pagi dan petang), dan pada waktu-waktu yang berhampiran dengannya dari malam. Sesungguhnya kebaikan itu menghapuskan kejahatan. Perintah-perintah Allah Yang demikian adalah menjadi peringatan bagi orang-orang Yang mahu beringat” (Surah Hud ayat 114). Maka ada seorang bertanya: “Wahai Nabi Allah, ini khas untuknya sahajakah? Jawab Nabi saw: “Bahkan untuk manusia keseluruhannya”.
Wahai orang-orang yang Beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip mencari-cari kesalahan orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat antara satu sama lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. (Al-Hujurat 12)

Kata ‘Abdullah bin Mas’ud: Kita dilarang untuk mengintip, namun apabila jelas kepada kita maka kita bertindak. (Riwayat Abu Daud, Sanadnya sahih)

Daripada ‘Abd ar-Rahman bin ‘Auf: “Bahawa dia berkawal bersama Umar bin al-Khattab r.ahuma pada suatu malam di Madinah. Ketika mereka sedang berjalan, tiba-tiba ternampak nyalaan api disebuah rumah. Mereka pun pergi menuju ke situ sehingga apabila hampiri didapati pintunya berkunci, di dalamnya ada sekumpulan orang dengan suara yang kuat. Lalu Umar r.a. berkata -sambil memegang tangan ‘Abd ar-Rahman-: “Kau tahukah ini rumah siapa?”. Jawab: “Tidak”. Kata Umar: “Ini rumah Rabi’ah bin Umayyah bin Kalaf, mereka sekarang sedang mabuk arak, apa pendapat kau?”. Kata ‘Abd ar-Rahman: “Aku berpendapat kita sekarang telah melakukan apa yang Allah larang, Allah berfirman: “Jangan kamu mengintip”. Kita telah mengintip. Maka Umar pun pergi dan meninggalkan mereka”. (Riwayat al-Hakim dalam al-Mustadrak, dinilai sahih serta sokong oleh al-Zahabi. Juga al-Baihaqi dalam as-Sunan al-Kubra)

Kata Dr Yusuf al-Qaradawi mengenai usaha mencegah kemungkaran:

“Kemungkaran itu mesti nyata dan dilihat. Adapun jika pelakunya melakukannya secara sembunyian dari pandangan manusia dan menutup pintu rumahnya, maka tidak seorang pun boleh mengintipnya atau merakamnya secara diam-diam dengan menggunakan alat elektronik atau kamera video atau menyerbu rumahnya untuk memastikan kemungkarannya. Inilah yang ditunjukkan pada lafaz hadis “barangsiapa yang melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya….”

Dikaitkan kewajipan mengubah itu dengan melihat atau menyaksikan kemungkaran. Tidak dikaitkan dengan mendengar tentang kemungkaran dari orang lain. Ini kerana Islam tidak menjatuhkan hukuman kepada orang yang mengerjakan kemungkaran secara bersembunyi dan tidak menampakkannya. Diserahkan hanya kepada Allah untuk menghisabnya pada hari kiamat. Hisab ini bukan menjadi sewenang seseorang di dunia. Sehinggalah dia melakukannya secara terang-terangan dan menyingkap keaibannya.

Bahkan hukuman ilahi itu lebih ringan bagi orang menutupi kemungkarannya dengan menggunakan tabir Allah dan tidak menampakkan kederhakaannya sebagaimana yang disebutkan dalam hadith sahih: (bermaksud): “Setiap umatku diberikan keampunan kecuali orang-orang yang menampakkan (dosanya)” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). Justeru, tiada seorang pun mempunyai sewenang untuk menjatuhkan hukuman terhadap kemungkaran-kemungkaran yang dilakukan secara sembunyian”. (Al-Qaradawi, Min Fiqh al-Daulah fi al-Islam, m.s. 124, Kaherah: Dar al-Syuruq)

Setiap umatku diberikan Keampunan kecuali orang-orang yang menzahirkan (dosanya). (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Sesungguhnya orang-orang yang ingin, suka agar tersiar (berita) perbuatan keji di kalangan orang-orang yang Beriman, bagi mereka azab yang pedih di dunia dan di akhirat. Dan Allah mengetahui, sedang, kamu tidak mengetahui. (An-Nuur 19)
Seorang Muslim adalah orang yang menyelamatkan Muslim yang lain dengan lidah dan tangannya. ( Hr al-Bukhari dan Muslim)

Sesiapa yang Beriman kepada Allah swt dan hari akhirat, hendaklah berkata-kata yang Baik atau Diam.... (Hr Bukhari dan Muslim)

Sesungguhnya seorang Hamba yang bercakap sesuatu kalimah, ayat tanpa mengetahui implikasi dan hukum percakapannya, maka kalimah itu boleh mencampakkannya di dalam Neraka lebih sejauh antara timur dan barat. (Hr Bukhari dan Muslim)

Orang yang muflis dalam kalangan Umatku ialah seseorang yang dibangkitkan di akhirat kelak bersama-sama dengan pahala Solat, Puasa dan Zakat yang pernah dilakukan semasa di dunia. Namun pada masa yang sama, dia juga membawa dosa memaki hamun orang lain, memfitnah, memakan harta orang, menumpahkan darah dan memukul orang. Waktu perbicaraan, diambil pahalanya (si Muflis) dan dibayar kepada mangsa-mangsa tersebut. Dan sekiranya telah habis pahalanya, diambil pula dosa-dosa mangsanya, lalu dibebankan kepada si muflis. Kemudian dia dihumbankan ke Neraka. (Hr Muslim)

Seorang Mukmin bukanlah pencaci, dan bukan penghina, berbuat keji dan suka bercakap keji. (Hr Muslim)
5. Jangan kita mudah dan suka sangat merendah-rendahkan orang lain, sering bersangka buruk, mengutuk. Kerana ada yang tak mampu macam kita mampu, kita pun juga sebegitu. Kerana bersalahan dengan apa yang kita nampak, fikir. Kita tak mengetahuinya. Bersyukurlah pada Allah, bergembiralah dengan saling membantu. Jernihkan kekeliruan. Biarlah perbezaan. Teruskan tujuan. Tatkala dalam baki perjalanan hidup, kita akan ketahui hakikat, keadaan sebenarnya. Tatkala kita susah, mengharap bantuan. Malulah dengan Allah, malulah pada diri. Kita bangkit bersama kemampuan dan kelebihan masing-masing.


6. Sifat orang Beriman. Firman Allah swt: Wahai orang-orang yang Beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (Al-Hujuraat 6)


7. Tidaklah perlu saling mengata, mengutuk. Jika benar kita sebagai pendokong gerakan Islam? Penyokong agar tertegaknya kehendak Islam?. Jika memang benar mereka sering mengamalkan perbuatan yang dilarang itu, biarkanlah, usah sibuk dihalalkan jua pada kelompok kita. Perbuatan ini dilarang Allah dan Rasul. Apa keuntungan yang kita dapat sebenarnya, ia sekadar hajat nafsu, kita saling terjerat sama. Fikir kerana kejahilanya, ataupun disengaja, memadai respon dengan penuh berhemah, nasihat, dan kita berharap akan disedari, faham. Dan bahasa sindiran-sindiran yang dilihat lebih pada fakta, bukti, Peringatan al-Quran dan as-Sunnah kita ketengahkan. Yang selebihnya serah pada Allah atas keceluparan akhlak, komennya. Kita memohon pada Allah agar ditetapkan hati atas landasan-Nya hingga akhir hayat, pohon dipelihara Iman berhadapan dengan berbagai-bagai lagi ujian, pohon mudahan Allah terus bimbing kita dan yang lain dalam menerima Islam.


8. Kita sudah baca dan dengar. Dengan izin Allah, kita dapat fahaminya. Marilah kita saling mencegah, mengingatkan dan biarkan nilai-nilai Islam terbina dalam waktu tika kita sedang berpolitik dan tiap detik perjalanan hidup kita.

Ya Allah, jadikanlah kami dikalangan golongan: (Iaitu) mereka yang berusaha mendengar perkataan (yang sampaikan) lalu mereka menurut yang Terbaik; mereka itulah orang-orang yang diberi hidayah petunjuk oleh Allah dan mereka itulah Ulul Albab (yang mmpunyai Akal). (az-Zumar 18)


* Wujud apa-apa persoalan, permasalahan masih terlintas. Artikel Drmaza ini mungkin berkaitan. Sebahagian sumber hadis-hadis diatas, dari artikel Drmaza.


1. http://drmaza.com/home/?p=1379
2. http://drmaza.com/home/?p=1415
3. http://drmaza.com/home/?p=317
11 Jamadilakhir 1433 H bersamaan 03 Mei 2012 M
Khamis, 10.00 pm. Sana’a, Yaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan