Khamis, 28 Jun 2012

Agama itu luas, tidaklah sempit dengan Politik.

1. Cara dan kehendak Islam amatlah sempurna, merangkumi setiap sudut aspek kehidupan. Segalanya ada paduan yang telah dijelaskan Islam. Ia dibicarakan dalam Islam.

2. Islam ini Agama hujjah, bukan paksaan atau bukan juga ikutan membuta tuli. Kaya dengan ilmu, keterangan dan segala bukti-buktinya.

3. Bermula dari sekecil perkara, membuang air hingga sebesar urusan, mentadbir negara. Satu-persatu telah termaktub dalam Islam caranya. Kita semua didakwah dan diseru agar berpegang dengan ajaran Islam dan mempraktikkannya. Seruan dan segala ajakan ini bukan hanya sekadar tugas mereka. Tapi ia amanah, amanah dari para ulama’, mereka-mereka yang terdahulu sebelum kita. Diambil dan didengar dari dua sumber rujukan ini, Al-Quran dan Sunnah Nabi saw. Melalui Nabi Muhammad saw sendiri. Pesuruh Allah, manusia seperti kita yang dipilih Allah menyampaikan risalah Islam.
4. Hal politk, muamalat, pernikahan, ekonomi, masyarakat dan segalanya diketengahkan Islam. Pada Al-Quran dan sirah perjalanan hidup Baginda Muhammad saw menjadi sumber asas rujukan utama segala masaalah.

5. Hari ini, kita bersyukur dengan Islam yang telah kita anuti ini. Hasil sebaran dakwah ulama’ dan keluarga yang mendidik kita.

6. Hinggalah sekarang, Islam terus disebarkan. Walau berhadapan dengan pelbagai sekatan dan ancaman.

7. Hakikatnya, Islam pada sebahagian masyarakat kita hari ini, amat lagi lemah dan mundur kefahamannya. Antara punca, kerana suasana dalam meraih kuasa politik, menyebabkan Agama hanya nampak kearah itu. Seolah Agama itu hanya membicarakan soal politik. Segala yang berkaitan dengan pemerintahan dan hal negara. Kadang ia melahirkan kesempitan dalam maksud apa itu “perjuangan” “berjuang”. Kesempitan dalam maksud apa itu memahami dan menegakkan Islam.

8. Tidaklah dinafikan sedikitpun, hal politik ini amat perlu dititikberatkan. Jangan memisahkan agama dengan politk. Tidak membiarkan rasuah, kezaliman, penipuan, penindasan, dan segala ketidakadilan. Segala kemungkaran kerajaan. Namun perkara lain dilihat kurang dan lemah penekanannya. Hanya nampak tentang negara Islam. Demikian juga, sandarlah pada Agama dengan politik yang bersih.

9. Zaman dan keadaan selamanya tidak kekal. Pasti dan terus berubah. Biarlah Agama dan dakwah itu luas, tidaklah disempitkan ia dengan politik. 10. Semua perlu memahami kehendak dan matlamat Syariat. Memahami keluasan Islam. Janganlah sampai menidakkan sebarang usaha lain yang mungkin tidak seperti usaha kita. Semua kita sedang menuju agar ditegakkan Islam. Melainkan jelas yang membela dan membelakangkan perintah Agama.

11. Bila kita bercakap tentang Islam, bermakna kita kita sedang mempamerkan imej Islam. Menyampaikan ajaran Nabi saw. Menjadi penolong Allah swt.
12. Di zaman sekarang, saya melihat perlu menghasilkan tokoh seperti Dr Yusuf Al-Qardawi.

13. Saya melihat, jika tokoh ilmuan seperti drmaza, uzar, ustaz zahazan dan ramai lagi mengulas tentang Agama, mereka lebih diberi perhatian dan mereka dilihat lebih diyakini. Hatta bila mereka mengulas hal politik, pendapat mereka amat diberi perhatian. Ia mudah dan besar untuk mempengaruhi. Berbeza dengan tghh dan tgna, ia dilihat seolah kurang rujukan selain bab politik, lemah untuk mempengaruhi. Padahal tidaklah demikian. Tghh dan tgna juga tidak pernah jemu menjelaskan kehendak Islam yang syumul. Acap kali semenjak sekolah menghadiri kuliah, ceramah, seminar, apa-apa majlis perasmian dan pelbagai program lagi. Cuma ia dilihat lemah kerana kurang highlight pada setiap program itu. Berbanding highlight para-para ilmuan ini. Lalu menampakan kurang tegas dan prihatin dalam hal lain. Dan juga dari segi penulisan, pembukuan, blog, fb dan youtube. Juga dilihat kurang penekanan secara ilmiah yang ditil dari segi syarah ilmu, hadis dan lain lagi. Dan juga kurang kaitan dengan perkembangan tentang tahap perubahan minda dan maklumat masyarakat sekarang. Mungkin memang keadaan sibuk dan terlalu banyak yang perlu diutamakan. Namun disini saya ingin mengambil contoh web Dr Yusuf Al-Qardawi, pembantu setiausahanya sentiasa mengupdate webnya. Boleh dikatakan tiap-tiap hari diupdate, mengikut perkembangan isu semasa, hukum semasa, fatwa semasa, kertas-kertas kerja dan semua bidang dan perkara diketengahkan. Ia bukan selalu artikel baru, tapi dengan sentiasa diulang mengikut keadaan, contoh tentang puasa, hari raya, haji, masaalah qunut, nisfu sya’ban, dan lain-lain lagi. Berbagai kategori hal Agama dibincangkan. Walau sikit dan pendek, tapi dijelaskan. Segala video menerangkan hukum-hakam. Ia diterangkan untuk membenarkan dan mengiakan kesyumulan Islam dalam memperjuangkan Islam. Kepentingan dan penegasan dalam semua hal. Agar tidak dikata hanya sibuk dengan politik. Zaman dan masyarakat bukan seperti dahulu lagi. Masing-masing sedang sentiasa mengkaji dan melihat fakta. Bermacam ideologi dan pengaruh disebar. Bermacam persoalan ingin ia dijawabkan. Semua berebut memberi pandangan dan info. Kita semua perlu mentajdid cara dakwah kita. Sebenarnya, amat banyak penjelasan agama yang tinggi diperbahaskan oleh tghh dan tgna. Cuma tidak tersebarnya dan disebarnya secara meluas di media.

14. Demikian juga, tidaklah semestinya perlu mengikut segala kefahaman dan agenda yang disampaikan pemimpin dan parti. Kita hanya sentuh berkaitan yang selalu diungkap pemimpin dan parti. Islam ini luas, bicaralah semua sudut dan berilah pendapat ilmiah dari ilmu yang dipelajari. Tidaklah sesekali ia dianggap tidak sekepala dengan pemimpin dan melawan pemimpin. Tidaklah dirasa silap kerana ia tidak disuarakan oleh pemimpin. Semua itu mengikut kesesuaian pada tugas yang telah diamanahkan. Saling memahami dan mengiktiraf. Islam tegas dalam semua bab.


15. Hakikatnya, jika segala ilmu dijelaskan secara benar-benar ilmiah, benar-benar pada fakta dan dengan secara tegas dan adil. Masyarakat dan kita semua juga secara automatik akan jelas nampak perbezaan mana yang benar dan sesat. Pasti menolak yang zalim. Tiada lagi cenderung kepada yang salah. Tanpa perlu diiklan lagi ia mewakili dari pihak mana.

16. Yang kata politik itu kotor, tapi kenapa kita biarkan politik itu dikotorkan. Tak ramai yang sanggup masuk dan bersihkan kotoran itu. Yang sanggup hidu bau busuk itu. Politik itu juga sebahagian dari Islam. Tgna dan tghh antara yang sanggup. Marilah kita semua, berusaha untuk turut sama membersihkannya dalam mendaulatkan Islam. Berusaha ini mestilah dengan ilmu. Tidaklah sekadar semangat. Cara mendedah aib peribadi, menghina, kata kotor, keji, memfitnah, menghentam sewenangnya, memunafikkan, mengkafirkan, menerakakan dan seumpamanya lagi bukanlah politik yang dituntut Islam. Nabi kita, Muhammad saw bukan hanya mengajar, membentuk dan menonjolkan contoh dalam hal solat dan puasa. Tapi semua hal ada contoh dari Nabi saw.

17. Ingin saya kongsikan status Ustaz Khairuddin Attakiri, Setiausaha Dewan Ulama’ Pas Pusat yang dicopy dari fbnya tahun lepas. “ Ramai yang merasakan dirinya baik dan beragama terpedaya dengan ungkapan "jangan bermain politik", "politik itu kotor", "jemu dengan bicara politik", "asyik berpolitik ja", "semua nak dipolitikkan", "jangan berpolitik dalam facebook", hingga akhirnya membiarkan politik negara dikuasai dan diperintah oleh golongan tidak prihatin kepada agama, yang menjadikan agama hanya picisan, yang tidak meletakkan tujuan berpolitik ialah "menegakkan agama dan mentadbir dunia dengan agama". tidakkah ini kemandulan dalam beragama? 
 

18. Dari sedikit pemerhatian semasa belajar. Ramai yang sibuk berpesatuan dan parti, lemah dan amat kurang pemerhatiannya pada ilmu. Sibuk sering dijadikan alasannya untuk berjaya. Tidak dinafikan berpesatuan itu juga penting. Mendidik dan mengasuh cara bermasyarakat. Penghujahannya hanya sering berkisar tentang semangat berjuang dan berjamaah. Dari pentafsiran secara ilmiah kosong. Perkara asas sebagai pendakwah amat dhaif, sedang acap berbicara memperjuangkan Islam. Pandangan lain tak didengar kerana tak sefikir dengannya. Erti dakwah itu besar dan luas. Biarlah masyarakat kuat dan yakin dengan ilmu, bukan dengan penampilan, semangat dan sokongan ramai. Manusia tak kekal dan keadaan akan berubah. Namun Al-Quran dan As-Sunnah tetap dipelihara. Kita adalah pejuang dan pendakwah. Kita jua akan mudah luntur semangat jika ilmu tiada.

19. Banyak yang dicerita, apabila pulang, hebat dan kuat berceramah. Namun banyak kecelaruan, keraguan dan mudah menghukum dengan tanpa dihalusi. Kurang untuk menarik yang lain. Begitu jua yang hebat, tapi kurang pengalaman, lalu jadilah orang biasa, kurang menyerlah, tak padan dengan tingginya tahap ilmu yang ditadahi. Malang lagi dibiar yang tiada kemahiran berbicara. Demikian, semuanya amat penting dan amat saling memerlukan.


20. Tiada lain, bimbang asas-asas dan niai-nilai Islam kita yang lain lemah. Diketepikan dan tidak dititikberatkan. Kesan yang bahaya juga menanti. Dan sebahagaian besar masyarakat yang masih jahil, bergelumang dosa, tiada pegangan dan dengan berbagai pengaruh sedang rancak melalui ruang media sekarang. Mungkin dulu dikata kenapa tak ambil tahu dan pisahkan hal politik, tapi sekarang dikata kenapa hanya politik sahaja. Dan mengharap supaya wujud pada pejuang-pejuang kita, turut hebat dan tegas ilmunya seperti drmaza, uzar, ustaz zahazan, ustaz fathulbari dan sepertinya lagi. Tidak mengharap dan hanya mengikut cara tgna dan tghh.

21. Islam menjelaskan kepada kita batas-batas iman dan kufur, sifat munafik dan ciri mukmin. Perbuatan itu membawa ke syurga atau neraka. Yang menjadi sebahagian daripada silibus pengajian dalam mana-mana kitab. Namun untuk mensifatkan dia seorang kafir, munafik, ahli neraka dan sepertinya lagi tidaklah disuruh Islam. Kita tak tahu bagaimana keadaan kita nanti, begitu jua bagaimana kedaan manusia lain kelak. Ini bukan tugas kita, tugas kita mengajak dan menjelaskan, serta saling mendoakan.

Firman Allah swt: Maka janganlah kamu mengatakan dirimu suci. Dialah yang paling mengetahui tentang siapa yang bertaqwa. (An-Najm 32). Nabi saw bersabda: Siapa yang menyatakan, telah celaka, binasa orang ini, (telah jahanam puak, orang ini). Maka dialah orang yang paling binasa. (Hr Muslim). Sebabnya, kerana kita tidak memberi nilai rahmat Allah kepada orang. Kita menyempitkan keluasan rahmat Allah.

22. Akhirnya, mudahan sedikit pandangan ini ada juga manfaatnya. Jika mungkin salah tanggapan, sila abaikan. Mungkin jua terjadi hanya pada segolongan yang kecil sahaja, kita ubah yang kecil ini. Mungkin juga hakikatnya tidak berlaku pun, hanya persepsi yang sengaja ditimbulkan, atau bila ia sekadar diukur melalui ruang media. Jika demikian, kita tenggelamkan persepsi yang timbul itu. Kita gambarkan yang betul, yang menjadi ukuran orang dimedia itu. Atau jika ia benar banyak terjadi, tak patut dibiarkan dan dirasa selesa dengan sebegitu. Ia mampu mencacatkan Islam. Mohon maaf dan terima kasih sudi membaca. Jangan biar politik itu mengekang keluasan Islam. 


08 Sya’ban 1433 H bersamaan 28 Jun 2012 M
Khamis, 12.45 am. Sana’a, Yaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan