Sabtu, 18 Ogos 2012

Bergembira dan Bersyukur dengan Hari Raya.


1. Alhamdulillah, pujian takbir mengagungkan Allah terus kita panjatkan. Allahuakabar, nikmat yang amat besar kita semuda sedang rasai. Ramadhan telahpun pergi meninggalkan kita. Segala perjalanan mengikuti perintah Allah ini. Kita lihat betapa cukup indah, cantik dan moleknya aturan agama Islam dari Allah ini. “Firman Allah swt: Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya (Ramadhan) dan hendaklah kamu (bertakbir) mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur. (Al-Baqarah 185)” 

2. Hari ini kita disuruh bergembira. Ini perayaan kita sebagai seorang Muslim. Disamping itu juga, jangan sampai terabai ketetapan agama. Railah kegembiraan, jangan sampai terabai perintah Tuhan. 

3. Marilah buktikan kesyukuran kita kepada Allah. Alangkah besarnya nilai nikmat sihat dan rezeki dari Allah ini. Betapa ramai yang lain sedang sakit dan tiada kemampuan meraikan Aidilfitri ini seperti kita. Walau harta banyak, tapi sakit. Fikir saudara-saudara kita di negara lain yang masih serba kekurangan. 

4. Membuktikannya, ialah dengan kita terus berusaha menjaga perintah Allah. Jangan ingat bila raya, maka ia adalah hari bebas bergembira sewenangnya. Dosa seolah hendak diganti semula. Jauhlah dari niat keji ini. Ramai juga yang meremehkan hal dosa ini, ia rela dibiarkan kerana anggap ini hari bergembira. “Iaitu bebas bersentuhan, bersalaman dengan bukan mahram (ajnabi: yang halal dinikahi), pergaulan, berjalan kesana kemari antara mereka. Berpakaian dan berhias sebebasnya. Sibuk sampai abai solat dan dipenuhi sepanjangnya dengan hiburan yang melalaikan”. Demikian juga yang tidak saling untuk bermaafan, saling menziarahi, merapatkan ukhuwah dan hubungan sesama keluarga, saudara-mara dan semua yang lain. 

5. Besarnya Rahmat Allah. Walau ramadhan kita banyak kecacatan. Kita masih juga terus buat dosa, namun kita masih diberi tempoh hingga hari ini untuk meraikan Aidilfitri. Malanglah bagi siapa yang tiada rasa malu dan bersalah kepada Allah. Rasa tetap dengan egonya, terus berhasrat untuk dosa dan tidak mahu mendekatkan diri kepada Allah. Kita masih diberi nikmat kegembiraan ini dan peluang untuk bertaubat. 

6. Seterusnya, marilah kita bersegara untuk qadha puasa yang tinggal dan dituruti dengan berpuasa enam syawal sepertimana dinyatakan dalam hadis yang ganjarannya seperti puasa setahun. “Sabda Nabi saw: Barangsiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diikuti dengan berpuasa enam hari pada bulan syawal, maka ia seperti berpuasa setahun. (Hr Muslim)”

7. Sentiasa berhati-hati dengan banyakkan mohon doa kepada Allah agar selamat perjalanan hari raya kita. 

8. Akhirnya, moga Aidilfitiri tahun ini akan menjadi detik permulaan bagi kita untuk berubah menjadi manusia yang bertaqwa. Hasil dari kem didikan ramadhan. Dan lebih dekat dalam mengenal Allah. Sama-sama terus berusaha. 

“Selamat Berhari Raya buat semua pengunjung Blog ini. Terima kasih kerana sudi melawat. Maaf zahir batin. Kita semua dituntut agar sentiasa saling bermaafan dan mendoakan”29 Ramadhan 1433 H bersamaan 18 Ogos 2012 M 
Sabtu, 10.30 am. Sana’a, Yaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan