Khamis, 9 Ogos 2012

Hanya Doa, kembalikan Kekuatan.

1. Melihat bermacam-macam keadaan dunia. Berbagai pengaruh dan ideologi diakui itulah yang benar dan disebarkannya. Kebenaran dan kebathilan, dosa dan pahala bercampur. Terlalu amat banyak perselisihan dan kekeliruan. Tiada lain, hanya doa, munajat penyerahan kepada Allah semutlaknya diadukan. 

2. Kita telah sentiasa berusaha dan sentiasa menjaga perintah Allah. Namun keadaan hal dunia hari ini, yang terjadi disekeliling kita, benar-benar selalu amat kuat menggoyahkan iman kita. Ia kadang datang cuba memesongkan dan meragu-ragukan kita. Kadang mari terfikir, “betulkah aku, atau aku yang salah dan tersesat sebenarnya”. Ruang media yang sudah bebas dan hal dosa yang tiada lagi sekatan dan ancaman. Bahkan dipersoalkan hak bila menegurnya.3. Hanya doa, untuk kembalikan semula kekuatan kita. Untuk kebenaran ini. Untuk terus tabah dan tetap mentaaati Allah. Dari doa, memohon petunjuk dari Allah yang Berkuasa dan Maha Mengetahui segala kejadian ini. Ada kesannya, ada bantuan dan jawapan bagi segala kekusutan hasutan fikiran yang menggoyahkan iman ini. Nabi saw pesan: “Jagalah perintah Allah, nescaya pasti Allah menjaga engkau”. (Hr at-Tirmidzi, hasan sahih) 

4. Demikian, doa merupakan senjata bagi kita orang mukmin. Kekuatan yang paling hebat dan canggih sekali. Perlu kita sentiasa melaziminya. Terlalu banyak keajaiban dari doa ini. Ia mampu dan mudah mengubah dari apa yang kita tidak sangka. Kadang Ia menghadirkan perasaan dan perubahan yang mengejut. Ini punya tanda, isyarat yang besar bagi hati orang-orang yang beriman. 

5. Bersihkan hati kita, dan marilah kita lazimi sebahagian doa-doa dari dari Al-Quran dan Hadis ini:
اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ، صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ 

“Ya Allah, yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepada-Mu”. (Hr Muslim)

 اللَّهُمَّ يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ، ثَبِّتْ قُلُوبَنَا عَلَى دِينِكَ

 “Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hati-hati kami pada agama-Mu”. (Hr at-Tirmidzi, Ahmad, ibn Abi ‘Asim - dinilai sahih)

 اللَّهُمَّ رَبَّ جَبْرَائِيلَ وَمِيكَائِيلَ وَإِسْرَافِيلَ فَاطِرَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ عَالِمَ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ أَنْتَ تَحْكُمُ بَيْنَ عِبَادِكَ فِيمَا كَانُوا فِيهِ يَخْتَلِفُونَ اهْدِنِي لِمَا اخْتُلِفَ فِيهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِكَ إِنَّكَ تَهْدِي مَنْ تَشَاءُ إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ 

 “Ya Allah, Tuhan malaikat Jibrail, Mikail dan Israfil, Pencipta langit dan bumi, Mengetahui yang ghaib dan yang nyata. Engkau yang menetapkan hukuman antara hamba-hamba-Mu dalam perkara yang mereka perselisihkan. Tunjukkan daku kebenaran mengenai apa yang diselisihkan dengan izin-Mu. Sesungguhnya Engkau menunjukkan (memberi hidayah) sesiapa yang Engkau kehendaki ke jalan yang lurus”. (Hr Muslim)

 يَا حَيُّ يَا قَيُّوْم بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْث أَصْلِحْ لِي شَأْنِي كُلَّه وَلاَ تَكِّلْنِي إلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْن 

 “Wahai Tuhan Yang Maha Hidup dan Berdiri Sendiri, dengan rahmat-Mu, aku memohon pertolongan. Baikilah seluruh urusan hidupku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini kepadaku walau sekelip mata”. (Hr an-Nasaai, dinilai sahih oleh al-Albani)

 اللَّهُمَّ أعِنِّي عَلَى ذِكْرِكَ، وَشُكْرِكَ، وَحُسْنِ عِبَادَتِكَ 

 “Ya Allah, bantulah aku untuk mengingati-Mu, untuk bersyukur kepada-Mu, dan untuk memperelokkan ibadatku kepada-Mu”. (Hr Abu Daud, an-Nasaai dengan sanad yang sahih)

 رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ 

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; kerana sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (segala kurnia). (Surah Ali-'Imran 8) 

“Doa, ubat penyakit zahir dan batin” “Doa, hadir Kekuatan” 

6. Rasa sakit, sedih, kecewa dan segala serba kesusahan dan kekurangan itu, ujian buat orang-orang beriman. Firman Allah swt: 


Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut, kelaparan, kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali”. Mereka itu ialah orang dilimpahi dengan pujian dari Tuhan mereka serta rahmat-Nya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayah-Nya. (Al-Baqarah 155-157)
Firman Allah swt: Hai orang-orang yang beriman, mohonlah pertolongan dengan sabar dan solat. (iaitu jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu). (Al-Baqarah 153) 

7. Solat, dari segi bahasanya juga bermaksud doa. Merangkumi dalam ibadat solat ini juga doa. Segala lafaz jika benar dihayati, adalah doa kepada Allah. Masaalahnya, kita tidak berusaha memahami maksudnya, ia lah yang menghadirkan kekhusyukan, penyerahan, pengharapan dan kekuatan. Permulaanya dengan sunat doa iftitah dan akhirnya sebelum salam disuruh mohon doa, antaranya doa selamat dari empat perkara sebagaimana dinyatakan dalam hadis. “Apabila kamu selesai membaca tahiyyat akhir maka mohon berlindunglah pada Allah dari empat perkara: Daripada azab neraka, azab siksaan kubur, fitnah kehidupan dan kematian dan fitnah, kejahatan dajjal. (Hr Muslim)”

أللهُمَّ إنّي أعُوذُبِِكَ مِنْ عَذَابِِ جَهَنَّم ومِنْ عَذَابِِ القَبْرِ وَمِنْ فِتْنَةِ المَحْيَا وَالمَمَات وَمِنْ شَرِّ المَسِيْحِِ الدَجَّال 

 Ya Allah, Sesungguhnya aku memohon perlindungan daripada azab neraka, azab siksaan kubur, fitnah kehidupan dan kematian dan kejahatan fitnah dajjal. (Hr Muslim) 

“Kita bangun untuk solat malam, berdoa kepada Allah” 

 “Alhamdulilah atas nikmat iman dan islam ini. Dan selawat atas Nabi kita, Muhammad saw” 


19 Ramadhan 1433 H bersamaan 08 Ogos 2012 
Rabu, 03.45 am. Sana’a, Yaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan