Khamis, 30 Ogos 2012

Terus Kita berusaha mentaati Allah.

1. Aku terus lagi persoalkan diriku? Bagaimana mungkin aku tak perlu ambil tahu, lalai dan remehkan hal Agama. Hukum-hakam, halal haram, dosa pahala dan segala ketetapan Agama? Hal kematian, alam kubur dan hari akhirat nanti? Sedang kelak aku pasti mati juga. Nikmat sihat, umur, harta, pangkat dan segala yang didunia ini tidakklah kekal. Aku tak akan mampu untuk mengekalkannya. Tak akan mampu menghalangnya. Ini bukti perlunya untuk sahut ketetapan Allah. Kembali sentiasa mengambil cakna setiap perintah Agama.
“Usaha kaitkan segala urusan rutin hidup kita dengan kehendak Agama. Barulah kita akan rasa dan lihat betapa cantik, lengkap dan kemas, teraturnya kehendak Agama. Cukup hebat dan sempurna. Bukan dan janganlah kita guna dan cari agama apa yang kita kehendaki” 

Sabda Nabi saw: “Yang mengiringi jenazah itu ada tiga: keluarganya, hartanya, dan amalannya. Dua dari tiga hal tersebut akan kembali dan tinggal satu saja (yang mengiringinya), keluarga dan hartanya akan kembali, dan tinggal amalannya (yang akan mengiringinya)”. (Hr Muslim) 

“Tidak akan bergeser kedua kaki manusia pada hari kiamat hingga ia ditanya tentang: Umurnya untuk apa dihabiskan, Ilmunya apa yang telah dilakukan, Hartanya dari mana diperoleh dan untuk apa dibelanjakan, Jasadnya untuk apa ia gunakan”. (Hr at-Tirmidzi, hasan sahih) 

2. Kuat, kaya manapun. Hebat, punya kedudukan tinggi manapun. Cantik, punya kelebihan apapun. Aku pasti mati juga. Teman-teman sebayaku ramai yang sudah pergi. Ada yang dalam kelalaian, dan ada yang telah sedar hakikat kehidupan. Sudah amat terlalu banyak pengajaran telah diperlihatkan sebenarnya. Manusia-manusia yang ingkar dahulu. Namun ku masih jua leka dan sering menangguh-nangguh. Ya Allah… Aku sedikitpun tiada apa sebenarnya, aku hanyalah seorang hamba-Mu. "seorang hamba". Aku bukan sudah asal dibentuk dengan kedaan seperti hari ini. Permulaanku dari setitis mani. Dibentuk dan dilahirkan. Lemah dan dikurniakan. Aku tiada apapun. Segala nikmat dan kurniaan ini milik dari Allah. Ia hanya pinjaman dan kurniaan Allah. Dunia ini hanyalah sementara, untuk mengujiku. Aku yang sering jahilkannya. Tiap kelebihan dan kekurangan itu ujian. Ku sedar betapa terlalu sikitnya dalam bersyukur. Sabda Nabi saw: 


Daripada ibn Umar ra, beliau berkata: Rasulullah saw memegang bahuku lalu bersabda: “Jadilah kamu di dunia ini seperti seorang pengembara atau perantau di jalan”. (Hr Bukhari)
“Ada apa aku dan dunia ini! Tiadalah dunia dan aku ini melainkan seperti seorang pengembara yang berlindung dari panas di bawah sepohon pokok, kemudian pergi meninggalkannya”. (Hr at-Tirmidzi, dinilai sahih oleh al-Albani) 

3. Alhamdulillah, pada hari dan saat ini, aku sedar dalam keadaan aku masih lagi hidup. Keadaan ini akan ku sentiasa detikknya dalam hati ini. Rasa sentiasa bersalah dan sentiasa bertaubat. Ku seru pada diri dan teman-temanku tika hidup ini. Marilah kita ubah sikap perjalanan hidup kita. Sibukkan dengan kebaikan. Waktu yang makin cepat, usah biar berlalu dengan maksiat. Kita mengharapkan mati sedang dalam kebaikan. Kita berusaha dan terus berusaha melalui jalan perubahan itu, jangan sesekali meredhai suatu dosa itu, suka, berharap dan menzahirkannya. Kita tak tahu mati bila, harap mati kita dalam keadaan sedang kita berusaha menuju Allah. 


“Lebih besar dan bahaya dari maksiat adalah terus menerus dalam maksiat, suka dan meredhainya dan memutuskan harapan dirinya dengan Allah” 


 “Suka menzahirkan dan gembira dengan saling heboh dan berkongsi perkara-perkara dosa. Sedang Nabi saw bersabda: Setiap umatku diberikan keampunan kecuali orang-orang yang menzahirkan (dosanya)”. (Hr Bukhari dan Muslim)4. Allah itu amat Maha Pengampun. Maha Penyayang bagi sesiapa yang sentiasa ingat dan sedar yang Allah itu Maha Pengampun dan Maha Penyayang. Allah itu juga amat Maha berat siksaannya bagi sesiapa yang sentiasa ingat dan sedar yang Allah itu amat Maha berat siksaannya. Marilah kita sentiasa ingatkan dua perantaraan ini. Agar kita tidak berputus asa dan sentiasa ingat yang kita tidak dapat lepas dan bebas dari balasan Allah. Agar kita terus kuat untuk kembali berada di jalan yang benar. Sabda Nabi saw dalam hadis Kudsi dan Firman Allah swt: 


Allah berfirman: “Sesungguhnya rahmat-Ku mendahului murka-Ku”. (Hr Muslim) 


Allah berfirman lagi: Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dari-Ku, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu engkau pohon keampunan dari-Ku, Aku ampunkan engkau, aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, engkau jika datang kepada-Ku dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemui-Ku tanpa mensyirikkan Daku dengan sesuatu, nescaya aku datang kepadamu dengan penuh keampunan. (Hr at-Tirmidzi, dinilai hasan oleh al-Albani) 

Ketahuilah, bahawa sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya dan bahawa sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Al-Maa'idah 98) 

 Yang Mengampuni dosa dan Menerima taubat lagi keras hukuman-Nya. Yang mempunyai segalanya. Tiada Tuhan (yang berhak disembah) selain Dia. Hanya kepada-Nyalah kembali (semua makhluk). (Ghaafir 3) 

5. Kita semua perlu berubah, memang berubah itu bukanlah mudah. Ingat Sabda Nabi saw ini: “Jalan ke syurga dibentangi dengan perkara yang tidak disukai, manakala jalan ke neraka dibentangi dengan syahwat (perkara yang disukai). (Hr Muslim)”. Segalanya memang dengan usaha, iaitu mesti dengan mendalami dan memahami ilmu dan kehendak Agama. 


“Berubah itu dengan belajar Agama. Mengenal Islam. Mengenal pemilik Islam ini”


6. Dari kepercayaan. Iman kepada Allah, malaikat, kitab, rasul, hari akhirat, ketetapan dan ketentuan. Didalami, yakin, faham, dan akan terbenar di hati dengan diterbit lafaznya pada lidah lalu diamal, iaitu diterjemahkan melaui perbuatan. Solat, zakat, puasa, haji. Dan segala kebajikan dan kebaikan lain. 

7. Besar dan luasnya rahmat, keampunan dan kasih sayang Allah swt. Semua kita dapat merasainya. Semua mahkluk dirasaikannya. Rasa sesal, insaf dan bersalah itu tanda betapa Allah sayangkan kita. Tanda Allah masih kasihkan kita. Allah ingin agar kita berubah kembali semula ke pangkuannya. Rasa ego, suka dan harap dengan dosa itu tanda Allah murkakan kita. Nikmat dan kesan buat dosa itu tak sama dengan nikmat dan kesan buat baik. Kita rasainya. Itu tanda wujud murka atau redha Allah. Kita jauhi dan tinggal dosa itu juga tak sama dengan kita juga jauhi dan tinggal buat yang disuruh Allah. Kita rasainya. Wujud tetap bersalahnya kita. Rasa kosongnya hidup kita. Kesannya zahir dan batin terasa. Rasa takut, gerun, berdebar, bimbang, sedih, sesal, tak selesa dan tak tenang. Itu tanda iman. Marilah semua, kita perlu kembali pada Allah. Yang didetikkan itu peringatan dari Allah swt. 


Nabi saw menyebut: “Kebaikan itu adalah kemuliaan akhlak dan dosa itu adalah apabila kamu sedang lakukannya, hatimu tidak tenang dan kamu tidak mahu ia diketahui oleh manusia” (Hr Muslim). Erti hadis ini adalah bagi insan yang masih punyai iman, hatinya tidak keruan; namun bagi pencinta maksiat dan hati yang mati, dosa adalah menghiburkan. - Uzar 

8. Pelaku dan penyebar kebaikan itu merasai nikmatnya. Amat besar nikmatnya. Ketahuilah, itu keredhaan dari Allah. Dan pelaku dan penyebar kejahatan itu merasai juga nikmatnya. Amat sedap nikmatnya. Sedarlah, Itu bala dari Allah. Dan pelaku dan penyebar kejahatan itu merasa sering bersalah. Bangkitlah, itu tanda marahnya Allah, ingin menyedarkan kita. 

9. Marilah kita terus sentiasa tidak jemukan diri untuk membaca dan menghayati Al-Quran dan Hadis Nabi saw. Ia perlu. Hakikatnya ia memberi semangat dan memberi kekuatan kepada kita. Segala kerja kita dirasa tidaklah sia-sia. Segala yang berlaku dan akan berlaku dinyatakan. Setiap amal dan perjalanan hidup ada jaminan dan kaitan dari Al-Quran dan Hadis. Al-Quran dan Hadis bukti kita. Pendorong segalanya.10. Mengadulah segalanya tentang diri kita kepada Allah. Kita terjerumus lagi, lalu kita terus bangkit bertaubat. Allah gembira dengan kepulangan kita. Ini perjuangan jihad kita. Dengan syarat, bukan main-main dengan taubat. ‘Kita fikir selepas buat dan nanti bertaubatlah semula’. Kita ingat dan yakin janji Allah swt ini: “Dan orang-orang yang berjihad (bersungguh-sungguh) untuk (mencari keredhaan) Kami, benar- benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik. (Al-'Ankabuut 69)” 


Firman Allah swt: Tuhanmu lebih mengetahui apa yang ada dalam hatimu; jika kamu orang-orang yang baik, maka sesungguhnya Dia Maha Pengampun bagi orang-orang yang bertaubat. (Al-Israa' 25) 

 Dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, kemudian hanya kepada-Kulah kembalimu, maka Kuberitakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan. (Luqman 15) 

11. Berputus asalah dengan dosa. Jangan putus asa dengan Allah. Antara syarat taubat adalah tak rancang untuk ingin terus mengulanginya lagi. Buangkanlah segala perancangan, kelengkapan dan harapan untuk dosa. Berdoa mohon kekuatan dan terus berusaha kita dalam mentaati Allah. Taubat, lahir kekuatan dan ketabahan dari Allah. Rahmat Allah, menjadikan segala-galanya serba indah dan cukup.
Akhirnya, marilah kita renungi Sabda Nabi saw ini: Sekiranya manusia memiliki satu bukit berupa emas, maka ia menginginkan untuk memiliki dua bukit (emas). Dan tidak akan ada yang dapat memenuhi keinginan manusia kecuali tanah (setelah manusia dikubur). Dan Allah akan mengampuni siapa saja yang bertaubat kepadanya. (Hr Bukhari) 


“Nabi saw telah lama meninggalkan kita. Pesan Nabi saw agar kita berpegang dan berpetunjuk dengan dua perkara ini. Iaitu Al-Quran dan Sunnah Baginda. Nescaya kita tidak akan sesat selama-lamanya. Sebelum fikir jauh lagi, mari kita selidik dan muhasabah sedalamnya dahulu untuk diri dan keluarga kita. Ia kitab panduan, petunjuk, pengajaran, penawar dan penyelesai segala masaalah. Segala-galanya dikhabarkan. Marilah sama-sama kita sering baca, hayati dan amalkannya” 


Artikel berkaitan: Marilah kesali Dosa, tidak Ego..

12 Syawal 1433 H bersamaan 30 Ogos 2012 M 
Khamis, 06.00 am. Sana’a, Yaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan