Sabtu, 22 September 2012

Penghinaan dan Bantahan.

1. Hari ini Nabi kita dihina lagi. Islam terus menjadi mangsa, namun yakinilah yang janji Allah itu benar. Islam tetap akan dipelihara hingga kiamat. Sebagaimana Al-Quran ditangan kita ini masih dan terus akan terpelihara. 

2. Hati mukmin mana yang tidak merasa sakit dan terguris sedih bila melihat keadaan ini. Ini ujian besar dalam sedang kita menjalani suruhan Allah dan menyampaikan risalah Islam. Mereka tak kenal siapa insan bernama Muhammad sebenarnya. Dengan memikirkan pula hal sebahagian masyarakat yang sudah amat jauh sangat dalam memahami apa makna sebenar Islam yang dianutinya.3. Sedang orang menghina Nabi kita, malang sungguh janganlah kita masih lagi tetap dengan ego ingin berada dalam hal dan golongan yang sedang melakukan apa yang dilarang Nabi saw. Jauhilah kita perangai munafiq. Bagaimana kita kata nak mempertahankan Nabi dan sayangkan Nabi? Marilah berusaha merubahnya. Marilah sama-sama kita muhasabah dari segala-galanya, menangislah dan banyakkanlah berfikir sejenak. Kenapa sampai aku tak ada rasa dihati sikit kesan apapun Islam dihina. Sekadar baca berita. Ia benar datang untuk melihat Iman kita. Menunjukkan lebih sangat sayangnya kita lagi kepada dunia. Segala nikmat dunia difikir adalah hadiah bila dihidupkan. Hilang dalam diri kemanisan Iman. 

Bagaimanapun, biarlah diri kita tetap terus subur dengan rasa cintakan Nabi, yakni akur dan terus berusaha, ingin gigih memenuhi kehendak perintah Nabi saw. Walau telah banyak silap. Diceritakan dalam satu hadis: 


“Seorang lelaki bernama ‘Abdullah, digelar ‘himar’ (kaldai). Dia pernah menyebabkan Rasulullah saw ketawa. Juga pernah Nabi saw menyebatnya (menjatuhkan hukuman) disebabkan kesalahan meminum arak. Pada suatu hari dia ditangkap lagi (disebabkan kesalahan meminum arak), maka baginda pun menghukum lalu dia disebat. Seorang lelaki berkata: “Ya Allah! Laknatilah dia, alangkah kerap dia ditangkap”. Lantas Nabi saw pun bersabda: “Jangan kamu semua melaknatinya! Demi Allah apa yang aku tahu dia mencintai Allah dan RasulNya”. (Riwayat al-Bukhari)4. Dari penghinaan ini, kita merasa amat cukup geram, dan banyak pihak telah menganjurkan agar dibuat demonstrasi aman sebagai tanda membantahnya. Dan kita semua dituntut menghadirinya. Ya, kita semua perlu bangkit hadir sebagai salah satu cara yang menunjukkan rasa marahnya kita. Untuk membenarkan kekuatan kita, menyatupadukan kita semua dan menguatkan lagi keyakinan dalam menegakkan Islam dan memberi amaran kepada yang ingin memusuhi Islam. Namun ingin sedikit saya kongsikan dan sarankan apa lagi tanggungjawab kita yang lain patut ada dalam diri kita bilamana kita telah sering ungkapkan dan rasakan memang perlu ia, adalah untuk melahirkan sikap betapa cinta dan marahnya kepada yang menghina Nabi. Agar semangat yang digambarkan ketika bantahan itu tidak hanya disitu sekejap dan terus kendur bila selesai. Bahkan sentiasa asyik dirasa bertanggungjawab dalam menjelmakan sikap cinta dan memperjuangkan Islam ini.5. Firman Allah swt: “Katakanlah wahai Muhammad: "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mencintai dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Ali-'Imran 31)”. “Barangsiapa yang mentaati Rasul itu, sesungguhnya ia telah mentaati Allah. (An Nisaa' 80)”. (1) Iaitu dengan memandukan perjalanan hidup kita pada sunnah Nabi saw. Demikian kita perlu mengaitkan segala hal rutin hari hidup kita dengan bagaimana cara yang dilalui oleh Nabi saw. Bagaimana perbuatan dan tindakan yang telah dilakukan sepanjang hayat Nabi saw. Ini sangat penting saudara-saudaraku sekalian, turutilah sunnah Nabi. Ia cukup lengkap, sempurna, kemas, cantik, bersesuaian dan amat sudah bertepatan. Tak membebankan dan banyak yang menguntungkan. Tak perlu dan jangan kita suka memandai-mandai menokok tambahkannya. 

Hal ini jika kita dapat mempraktikkannya. Insya’ Allah, sudah pasti Islam dilihat cukup hebat, gah, cantik dan benar banyak tarikan dari sifat cara yang sebenar Nabi kita Muhammad saw. Ialah juga tanda kasihnya kita kepada Nabi saw. Dengan ditegaknya sunnah pada diri, keluarga dan terus kepada masyarakat. Pasti dilihat cemerlangnya peribadi hidup seorang muslim dari tahap adab yang kecil hinggalah ke hal masyarakat, negara dan pemerintahan. Demikian, lalu terhasil apa yang dihasyratkan dan segalanya terkandung dari kefahaman dan penghayatan kita dengan sunnah Nabi saw ini.6. (2) Iaitu juga, menitikberatkan mana halal haram dan dosa pahala dalam tiap saat detik hidup kita. Hubungan dengan Allah, kekuatan pembangunan rohani, tahap islam, iman dan ihsan kita. Solat jamaah, solat-solat sunat, qiamullail, baca quran, zikir, berdoa, majlis ilmu dan berbagai lagi. Menjaga dan sering menilai diri kita dengan segala ketetapan dari Allah dan Rasul. Tidak hanyut dengan dunia, terumbang ambing hidup bersama nafsu semata. Kita inginkan bantahan ini benar terbit terasa dari hati. Jiwa kita seolah rasa pedihnya dari penghinaan ini. Demikian, lalu terhasil apa yang dihasyratkan dan segalanya terkandung dari kebersihan dan kekuatan jiwa dengan rapatnya hubungan kita dengan Allah swt. 

7. Mungkin ini sangat wajar sama kita sampaikan dan ketengahkan. Kerana ini adalah asas dan berkait rapat dengan laungan bantahan yang kita bangkitkan. Atau juga dengan menyebar risalah-risalah dimasjid, memanfaatkan ruang media, facebook, menghasilkan video, artikel menjelaskan kisah sejarah siapa Nabi kita dan bagaimana akhlak Nabi kita yang sebenarnya.8. Amal dan sebar sunnah Nabi bermakna mempertahankan Nabi. “Kita cintakan seseorang, lalu kita akan sanggup penuhi hajat orang itu, buat apa yang disuruh, rela berkorban apa sahaja deminya, selalu ingat, akan mempertahan dan membelanya, tidak ingin berjauhan, gembira berdekatan”. Begitulah bila dikata cinta. Marilah sama-sama kita ruangkan masa baca kisah bagaimana cinta dari sahabat Nabi saw. 

9. Menyebar bidaah adalah patut dirasa berat juga seperti menghina Nabi saw. Sebab ia telah memalsukan dan mengkucarkan asas agama Islam ini. Begitu juga mempertikai, menolak dan melawan hukum Islam. Sebab tidak yakin dengan Islam. Dan kenapa berlaku penghinaan ini, turut juga harus kita fikirkan. 

10. Hingga berlaku kematian dan rusuhan. Ini memang sudah jelas berlawanan dengan cara Islam. Inilah perlunya asas didikan ilmu agama, untuk kawal nafsu. Demikian rasa marah yang terlalu ketara tak mampu dibendung lagi, itulah terjadinya. Bila seorang insan pilihan Allah, Rasul kebenaran kita dihina. 

11. Kesimpulannya, marilah sama-sama kita berusaha membenarkan laungan suara bantahan kita semalam. Dengan terus berkerja bersugguh-sungguh dalam apa jua bentuk untuk menaikkan Islam kembali. Bermuhasabah adakah tiap perintah dan larangan Allah dan Rasul telah sentiasa diawasi. Sunnahnya dituruti dan mesej dari Nabi saw telah kita serukannya. “Sabda Nabi saw: Sampaikanlah dari-Ku walau hanya satu ayat. (Hr Bukhari)”. Dan kita mesti ingat, musuh-musuh Islam sedikitpun tak merasa gentar dan bimbang jika kita sekadar keluar meluahkan dengan jeritan semangat itu. Tapi kosong pada diri dua perkara sepertimana yang telah dikongsikan diatas. Kita baca tentang bagaimana sirah Nabi saw dan para salaf dalam perang bila berhadapan dengan musuh. Bimbang perangai kita sama macam orang munafik. Masih ada juga mengambil peluang dengan dendam politik. Dan seterusnya sama-sama alungkan selawat atas junjungan besar Nabi Muhammad saw.
Firman Allah swt: “Dan tiadalah Kami mengutus kamu, melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta Alam”. (Al-Anbiyaa' 107) 

 Firman Allah swt: “Maka sampaikanlah olehmu secara terang-terangan segala apa yang diperintahkan (kepadamu) dan berpalinglah dari orang-orang yang musyrik. Sesungguhnya Kami memelihara kamu daripada (kejahatan) orang-orang yang memperolok-olok, mempermainkan (kamu). (Yaitu) orang-orang yang menganggap adanya tuhan yang lain di samping Allah; maka mereka kelak akan mengetahui (akibat-akibatnya). Dan Kami sungguh mengetahui, bahawa dadamu menjadi sempit disebabkan apa yang mereka ucapkan. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan jadilah kamu di antara orang-orang yang bersujud (solat). Dan sembahlah Tuhanmu hingga datang kepadamu yang diyakini (ajal)”. (Surah Al-Hijr 94-99) 


06 Zulkaedah 1433 H bersamaan 22 September 2012 M 
Sabtu, 10.00 am. Sana’a, Yaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan