Selasa, 30 Oktober 2012

Solat dilalai, makna kita Lalai.

1. Nak tahu bagaimana hubungan kita dengan Allah. Seorang hamba Allah yang jaga atau tidak perintah Allah. Sedang lalai atau tidak. Lihat bagaimana dengan solat kita (jaga awal waktu, berjemaah dimasjid, tidak yang suka tangguh, lewatkan, abai dan sudah biasa ganti, remehkannnya). Solat, hubungan penting yang khusus tiap dari hamba dengan Tuhannya. Hubungan makhluk dengan Penciptanya. Yang telah Menghidupkan kita. Betapa beratnya hukuman manusia yang abai solat. Sombongnya manusia yang tidak solat. Kerana menunjukkan dirinya tiada ikatan dengan Penciptanya sendiri. 

2. Namun andai masih terus-menerus juga buat maksiat, walau solat dijaga. Tanda solat belum difahami dari perlaksanaannya. Tidak ditunai seikhlasnya. Perubahan-perubahan diluar akan ada kaitannya dengan solat. Tidakkah kita merasa kita hamba yang munafik dengan makhluk dan dihadapan Allah. Kita sebernarnya telah tertipu dengan permainan nafsu diri kita sendiri. Kita merasa sendiri segalanya. Rahmat, redha dan murka dari Allah. Namun Allah masih sentiasa memberi peluang kepada kita untuk berubah. Marilah sama-sama berusaha cari redha Allah. 


Firman Allah swt: Sesungguhnya orang-orang munafik itu menipu Allah, dan Allah akan membalas tipuan mereka (mereka tertipu dengan diri sendiri). Dan apabila mereka berdiri untuk solat mereka berdiri dengan malas. Mereka bermaksud riya’ (dengan solat) di hadapan manusia. Dan tidaklah mereka menyebut Allah kecuali sedikit sekali. (An-Nisaa' 142)3. Marilah kita segera terus berusaha jauhi dosa dan jaga secermatnya solat kita. Melawan segala kemungkaran dengan amal-amal soleh, insyaAllah kebaikan yang banyak bila selalu dikerjakan dan disungguhkan akan lahir keikhlasan dan dari ikhlas itu akan dapat mampu menenggelamkan kemungkaran dan membendung penyakit munafik. Apapun hal, mulakanlah dengan menekankan dari solat seseorang itu. Biarkanlah solatnya terus juga dilaksana. Jagalah Solat, jangan putuskan hubungan kita dengan Tuhan kita. 


Firman Allah swt: Jika mereka bertaubat, mendirikan solat dan menunaikan zakat, maka (mereka) adalah saudara-saudaramu seagama. (At-Taubah 11)

Sabda Nabi saw: Kepala segala perkara adalah Islam dan tiangnya adalah Solat. (Sunan at-Tirmidzi no. 2559. Imam at-Tirmidzi berkata: Hadis Hasan Sahih) 

 Ada kata Hikmah: “Apabila kamu merasa hidup kamu tidak baik, maka ketahuilah sesungguhnya kerana solat kamu masih belum baik”. 

4. Bila kita telah cuaikan solat, maka hal buruk lain tak dapat nak disembuhkan. Penyakit dosa lain akan masuk. Pintu-pintu kebaikan akan tertutup dan terhalang. Semua akan jadi celaru. Kerana kita telah memutuskan hubungan awal dan asas segalanya. Betulkan solat, maka akan dapat dan mudah bentuk yang lainnya. Jiwa manusia tak dapat nak dibersihkan dan diperbaiki tanpa solat. 


“Jangan kita tertipu dengan permainan syaitan. Andai segala nikmat anugerah dunia yang dirasakan digambarkan sebagai tanda redha Allah, maka sudah tentu Iblis juga adalah mahkluk yang diredhai Allah. Marilah kita tidak ukurnya dengan selera dan keinginan nafsu kita. Marilah kita jaga dengan fahami dan hayati solat kita”

 “Jiwa manusia tak dapat nak dibersihkan tanpa solat, bila solat masih dicuaikan. Tiada kefahaman dan penghayatan sebaiknya pada solat”5. Solat bilamana telah difahami jelas dan telah dilaksana dari segi rukun, tujuan dan hikmahnya. Memahami maksud-maksud bacaannya. Memang benar ia akan melahirkan ketenangan dan keceriaan dari masalah-masalah. Demikian Nabi saw apabila ada perkara yang merungsingkan, Nabi saw bersabda kepada Bilal: “Wahai Bilal, rehatkan kami dengan solat”. (Hr Ahmad). “Bangun ya Bilal, rehatkan kami dengan solat”. (Sahih, Sahih Abu Daud 4172). (Bilal adalah seorang yang selalu mengazankan bila Nabi saw solat dizaman Nabi masih hidup). 

6. Maksud rehat disini adalah rehat hati dan rohani itu. Demikian manusia bila sakit dan resah dari hatinya, maka kesan kepada jasadnya. Mungkin boleh baca artikel ini. Nabi saw dimasa dalam peperangan juga, amat menitikberatkan solat. Dalam ayat yang lain juga disebut: “Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu”. (Al-Baqarah 45). Dan dalam tiap kali bacaan Al-Fatihah kita akan menyebut: “Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan”. (Al-Faatihah 5). Semuanya ada kaitan. 


“Dulu aku memang juga rasa pelik dan tak faham dengan hadis ini. Bagaimana dengan dari rasa malasnya, boleh jadi hal yang merehatkan. Namun bila telah difahami dan cuba dilaksana dengan apa yang dituntut sebenarnya, barulah hadir rasa nikmat ketenangan itu. Allahuakbar”

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ 

Wahai Tuhanku! jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku. (Ibrahim 40) 


14 Zulhijjah 1433 H bersamaan 30 Oktober 2012 M 
Selasa, 09.00 pm. Sana’a, Yaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan