Selasa, 11 Disember 2012

Doa, usaha, tawakkal, dan jaga Akhlak.

Sabda Nabi saw: Tiada sesuatu yang lebih memberatkan timbangan (pada hari Akhirat) berbanding akhlak yang baik. (Hr Abu Daud - Sahih) 

Dalam kita usaha apa-apa hal dan kerja pun. Selalulah kita ingat kepada Allah disebalik kita berbincang. Kita minta doa, tolong dan petunjuk, istikharah dengan Allah. Minta Allah permudahkan segalanya. Tuhan yang Mengetahui yang zahir dan nyata, yang lepas dan akan datang, yang baik dan buruk. Demikian, supaya kita dapat terima dan redha dari dalam apa jua hasil yang kita akan dapat dari segalanya. Agar kuat dan selamat dari sifat putus asa, mengalah, dan terus juga masih semangat usaha bersungguh dalam apa yang dihasyratkan itu. Sentiasa juga dalam bersyukur, dan tidak kecewa, lalu hal dosa yang ingin dilakukan. Kerana kita telah berusaha memillih jalan dan hal-hal yang selamat dari larangan Allah. Dari melakukan maksiat. Kita serahkan pada Allah. Yakin dengan Allah. Mungkin kita nampak sesuatu itu amat baik, sedang disisi Allah tidak, begitulah kadang kita nampak tidak baik, sedang ia sangat baik disisi Allah. Kita tak tahu, Allah Maha Mengetahui semuanya. Alangkah betapa indahnya jika kita semua dapat mempraktikkannya, insyaAllah, sukar untuk timbulnya berbagai-bagai kes dan masalah dalam masyarakat. Kerana redha dengan ketentuan Ilahi dan tidak kecewa hingga menimbulkan berbagai niat dan perilaku buruk. Disebalik terus dengan usaha sebaik-baiknya. “Kita akan diuji untuk terselamat dari yang dilarang”. Teruslah kita berjalan diatas Sunnah ini. Dalam meniti hidup ini. Usaha jauhi yang dilarang, doa selalu dan disertai dengan usaha dan tawakkal kepada Allah. Kata Dr Aid al-Qarni: “sering-seringkanlah biasa ingat yang setiap bersama kesusahan itu pasti ada kesenangan. Sesungguhnya Allah bersama sangkaan, jarak hamba-Nya.”
Barangsiapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. (Ath-Thalaaq 2) Dan barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, niscaya Allah menjadikan baginya kemudahan dalam urusannya. (Ath-Thalaaq 4). Marilah kita baca dan renung kembali kisah doa, usaha dan pengorbanan Nabi Ibrahim as, Siti Hajar dan Nabi Ismail as. 


“Agama menyuruh dan amat menekankan agar kita bersungguh berkerja mencari rezeki, memajukan diri, agar kuat, berani, berkebolehan, menjaga kesihatan dan kebersihan diri dan dimanfaatkan segalanya untuk Islam. Yang kuat rohani dan jasmani. Bukan yang dalam keadaan lemah, penakut, habis masa, disia-sia waktu, tiada kerja, kesihatan dan kebersihan terabai”. Dari Abu Hurairah ra, katanya: Telah bersabda Rasulullah saw: Mukmin yang kuat adalah lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada mukmin yang lemah, dan pada tiap-tiap (mereka) ada kebaikan. Bersungguh-sungguhlah kamu mendapatkan apa yang mendatangkan manfaat bagi kamu, dan pohonlah pertolongan kepada Allah dan janganlah kamu lemah, dan sekiranya suatu (musibah) menimpa kamu maka janganlah kamu mengatakan: Kalau saya melakukan itu (dulu) sudah tentu saya akan begini dan begitu, tetapi katakanlah: (Ini adalah) takdir Allah, Dia berkuasa melakukan apa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya “kalau” membuka amalan syaitan. (Hr Muslim). Kekuatan iman, aqidah, amalan dan tubuh badan. Islam adalah Agama yang hebat, mulia dan kuat”.Kita berusaha buat yang terbaik dan jauhi dosa. Banyak salah dan silap itu sudah pasti. Jika tiada silap, kita tak tahu, dari silap itu kita terus belajar. Sibukkanlah dengan apa yang memanfaatkan hidup kita, untuk dunia dan akhirat (termasuklah ia memanfaatkan orang lain). Dan jauhilah kita dua perkara: Sibuk dengan yang telah lepas dan sibuk dengan orang lain. Aku selalu merasa hairan, bagaimana ada yang masih suka dan boleh dibiarkan habis masanya dengan asyik bercakap hal orang. (mengumpat, melagakan, fitnah, dedah aib).Berbagai jenis warna dan saiz Allah ciptakan kita. Demikian berbagai-bagai jugalah perangai manusia. Dalam kita bermuamalah (berintraksi) sesama semua orang dalam apa-apa kerja pun. Bila kita nak menegur dan melahirkan sesuatu yang tidak kita setujui. Perhatilah baik-baik apa tujuan niat kita yang sebenarnya dari teguran dan komen itu. Sekadar sudah niat habis masa suka-suka kita bercakap hal orang? Mengutuk, merendahkan dan menghina? Melepaskan geram nafsu kita? 

Malang sungguh, tidaklah kita yang jauh sekali untuk saling memberi peringatan, betulkan kesilapan, timbulkan kesedaran dan selalu muhasabahkan dan ingatkan diri dan yang terdekat. Memikir apa peranan, kesan umumnya, dari diri, untuk orang lain dan Islam itu sendiri. Ujian yang besar dalam kita menegur, dan bila kita menerima teguran. Semuanya perlu direnungi dan dimuhasabah sebaik-baiknya. Membersih penyakit-penyakit hati. Ituah akhlak seorang mukmin. Itulah tingginya akhlak. Itulah besarnya ganjaran dari akhlak yang baik. Antara diutuskan Nabi saw untuk menyempurnakan akhlak. 

Ingin saya mengambil pesan dari Uzar yang juga berkait dengannya, ia sangat penting, untuk diri saya dan terutamanya teman yang dari kalangan para agamawan, ustaz, penuntut-penuntut jurusan agama. 

“Pernah atau tidak, selepas menyakiti hati orang lain dengan bahasa sindiran serta kritikan atau makian, kita merasa best, lega, happy dan puas! apatah lagi jika ia gagal dibalas. Jika pernah, itulah tanda hati kita dikuasai kekotoran dan rendah akhlak walau manusia melihat kita sebagai baik dan 'hero'. Ia adalah 'buah rosak' hasil dari amalan diri yang tidak betul atau mungkin betul tetapi tiada ikhlas. 

Pernah atau tidak, selepas melakukan yang tersebut diatas, beberapa minit atau jam selepasnya, kita merasa menyesal lalu bertindak sama. Ada meminda semula, memadam (jika boleh) atau meminta maaf. Jika pernah, itulah tanda hati kita masih ada sinar iman, ihsan dan akhlak, benih menumbuhkan buah taqwa jika terus dijaga”. 

“Memang benar orang yang ditegur atas suatu kesilapan atau ketidaksempurnaan atau kekurangan itu sedang diuji hatinya untuk menghadam teguran dan nasihat itu tidak kira ia benar atau salah. Dia juga diuji bagi mengenepikan rasa terhina dan termalu atas kelemahan diri hingga teringin mencari alasan dan hujah balas. 

Namun perlu diingat orang yang menegur juga sedang diuji keikhlasan hatinya lantaran ia sedang dicucuk syaitan bagi merasa lebih hebat, mulia dan lebih bijak. Dia juga diuji bagi melawan sukarnya untuk menyedari kemungkinan tegurannya tersasar dari kebenaran dan berlaku zalim terhadap yang ditegur”.
“Marilah kita saling membantu apa yang kita sepakat, saling menegur apa yang silap, saling bertolak ansur apa yang kita selisih, saling menolak dengan tegas apa yang menyalahi dan tidak cenderung dan bersekongkol dengan yang masih keras melawan perintah Ilahi” 

Semua kita memang ada silap dan tak lari dari kesilapan, yang salah itu jangan kita nafikan dan terus dengan ego. Kita berusahalah insafinya. Yang benar, jangan menjadi penentangnya. Kadang sebenarnya bukan kerana malas, salah dan teruknya seseorang yang dibenci, dimarah dan dilawan. Tapi kerana dari dengan keras kepala, enggan dan takabbur dan terus berhasyrat melawan yang benar itu. 

Diingati keburukan dan kesilapan orang. Agar kita juga tidak melakukan keburukan dan kesilapan itu pada orang lain pula. Itu sebab orang membenci, dan kita juga membenci. Dan kita telah merasa, tahu hakikat keperitan dalam menerima dan menghadapi keadaan itu. Mampu sabar atau sebaliknya. 


Akhirnya kita renungi Sabda Nabi saw ini: Siapa yang tidak mensyukuri manusia, bererti dia juga tidak mensyukuri Allah. (Hr Ahmad, at-Tirmidzi – Hasan) 

Maknanya sesungguhnya Allah tidak menerima syukur seorang hamba atas kebaikan orang kepadanya apabila seorang hamba itu tidak bersyukur dengan kebaikan orang kepadanya. Siapa yang kebiasaanya kufur dengan kebaikan manusia, dia juga kebiasaannya kufur dengan nikmat Allah. Siapa yang tidak bersyukur dengan manusia, adalah seperti juga tidak bersyukur dengan Allah. Kedua-duanya ini saling berkait. 


27 Muharram 1434 H bersamaan 11 Disember 2012 M 
Selasa, 09.00 pm. Terengganu, Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan