Ahad, 16 Disember 2012

Sedikit dari beza Syiah.


1. Sedikit perkongsian antara tentang-tentang syiah. Ketika saya baru sahaja pulang dari yaman, sementara dalam menunggu bas ke Kuala Terengganu. Bersembanglah sekejap dengan seorang pemuda yang masih sedang belajar di bahagian tentera. Ceritanya ketika melaksanakan misi di Afghanistan. 

2. Katanya: “Disana ramai syiah, wanita muslim dan sunni disana boleh dibeza dengan mudah sekali. Antara perbezaannya ialah akhlak dan tingkahlakunya. Dari segi pemakaian mereka adalah sama, lengkap sempurna menutup aurat. Pakaiannya hitam. Namun bezanya adalah perwatakannya, diceritakan yang syiah agak selamba seperti mat-mat saleh juga, mereka biasa menegur dan tiada malu untuk menyapa dan bercakap hal yang kurang enak. Iaitu hal yang amat dipelihara oleh seorang muslimah yang seperti mana telah dituntut dan dititikberatkan oleh Agama kita Islam. Menjaga kesucian dan kehormatan seorang wanita. Tidak membawa dan mengundang fitnah.” 

3. Demikianlah bila diceritakan hal tersebut. Mari terfikir dan mengiakan lagi kesilapan dan kesesatan syiah. Kecelaruan aqidah dan pegangan mereka. Mereka masih mengamalkan amalan-amalan jahiliyah dahulu, yang telah dilarang Nabi saw. Kesesatan pengakuan mereka, dituruti dengan kecelaruan syariat dalam urusan hidup mereka. Dari akar dan benihnya rosak, maka sudah pasti lahir hasil dan buah yang rosak, merosakkan dirinya dan memberi mudharat kepada orang lain. 


02 Safar 1434 H bersamaan 16 Disember 2012 M 
Ahad, 11.00 pm. Terengganu, Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan