Sabtu, 13 April 2013

Anak, bebaskan dengan yang Halal.

 

1. Marilah kita bebaskan mereka dengan yang halal. Suatu masa pernah ketika saya keluar ke pasaraya bersama pelajar-pelajar Tahfiz sekolah saya. Bila melihat dengan bermacam hiburan, pakaian anak muda tiada malu, suasana islamik yang jauh, janggal dan malu dengan suasana yang ditetap Agama, dan lagu-lagu yang diperdengarkannya. Melihat ragam sebahagian pelajar-pelajar seolah-olah sedang diberi cuti keluar dari penjara, nampak terzahirnya berbagai reaksi mereka akan betapa ketagih dan dahaganya kebebasan yang jauh dari Agama itu. Seolah itu rutin dan menjadi kepastian rutin bila berada diluar sekolah. 

2. Hiburan itu tidaklah hanya salah. Agama itu tidaklah juga sekadar dalam kefahaman lingkungan beribadat dan mempelajari Agama. Ia juga merangkumi dan meraikan fitrah dijadikan manusia itu. Kita mestilah jelaskan yang haram dan halal. Kefahaman Agama sejelasnya. Mudahkan dan luaskanlah yang halal. Susahkan dan sempitkan yang haram. Yang halal itu begitu banyak dan luas. Marilah kita berfikir dan berusaha untuk biarlah mereka bebas dengan hal yang halal.


 

3. Dasyatnya fitnah pada hari ini. Yang beramal dengan Agama dirasa dirinya yang salah. Sedang yang meninggalkan Agama merasa dirinya adalah yang betul. Sahabat, biarlah kita bersama yang pertama. 

4. Untuk muhasabah bersama. Sebagai seorang guru disekolah, ibubapa dirumah dan bersama memberi sokongan pada yang berkehendak untuk terbinanya nilai-nilai Islam yang telah dinyatakan Al-Quran dan As-Sunnah untuk masyarakat dan negara kita ini. Sama-sama kita usaha biar luas, mudah dan bebaskan dengan yang halal. 


03 Jamadilakhir 1434 H bersamaan 14 April 2013 M 
Ahad, 09.00 am. Perak, Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan