Jumaat, 5 April 2013

Buat Sahabat Sejurusan.

Assalamualaikum semua, sedikit nasihat dan muhasabah bersama.


 

1. Duduk dialam mempelajari ilmu-ilmu Agama itu adalah berada dalam satu perjuangan. Jika di dalam medan perjuangan kita sudah amat payah dan tidak berusaha lansung untuk membenarkan dan mempraktikkan kehendak dan yang paling disukai Agama itu (iaitu seolah untuk betul-betul berperang). Bahkan malu kerana sama-sama tidak menyokong. Masih asyik banyak bermain, korea dan bermacam cerita masih mesti dirutinkan, lagu-lagu memanjang, tidur, dan melakukan hal sebaliknya pula. Bagaimana nanti kita pulang selepas selesai peperangan itu. Berhadapan pula dengan bermacam ujian. Ujian dunia luar dan dari diri kita sendiri. 

2. Hendaknya kita berfikir, menjadi wakil mencari jalan menyelesaikan masalah hal Agama dalam masyarakat. Dan faktor diatas juga penyebab banyak kecelaruan, kelemahan dan berhentinya mesej-mesej dakwah. 

3. Status ini saya muhasabahkan untuk diri saya dan kerana teringat sahabat-sahabat di Yaman. Belajar Agama ini besar tujuan, tanggungjawabnya dan kerana itu besar keuntungannya kelak. Perhatilah kesan-kesan ilmu dalam rutin hidup kita walau ilmu sikit. Mana dosa dan pahala. Sama-sama muhasabah.


25 Jamadilawal 1434 H bersamaan 06 April 2013 M
Sabtu, 12.30 am. Perak, Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan