Jumaat, 3 Mei 2013

Kenapa masih ingin menyokong UMNO? (2)

11. Umnolah yang membawa program-program maksiat ditempat saya, Negeri Terengganu. Pernah suatu masa Dr Ustaz Zaharuddin tengah memberi kuliah maghrib di masjid di bandar terengganu, berdekatan dengannya pula konsert sedang dijalankan. Siapakah pemimpin yang kerap dilihat mengimarahkan program-program maksiat dan menjemput artis-artis yang mengadakan tarian-tarian mungkar? Kenapa masih disokong pemimpin dan golongan yang terang-terang mengajak kepada kelalaian. Menggalakkan dan membiarkan maksiat. Yang menipu, zalim dan tidak amanah. Adakah ini benar memperjuangkan kalimah Allah? Adakah ini yang tujuan dan kesan hasilnya dibina banyak masjid-masjid?

 

12. Tidak dinafikan ada banyak silap dan mudharatnya dalam PR, namun dalam umno lebih dan amat yang terlalu banyak. Yang memerlukan kuasa untuk merubah dan mendakwah mereka. Dalam kita meraih kuasa ini, kita berdakwah sebenarnya. Meluaskan dakwah Islam dengan kuasa yang ada. Ingat, politik kita untuk dan kerana Islam. Jangan kesilapan pas yang sedikit, kita menyatakan semuanya. Sedang kesilapan umno yang banyak. Kita menafikan dan membilangnya. 

13. Umno tidak adil dalam media. Mereka tiada rasa malu. Anda yang punyai akal yang baik dan waras. Jangan biarkan akal anda seperti lidah yang hilang rasa pahit dan masinnya. Nilaikan dengan keadilan dengan membaca, mengkaji dan bertanya sebaiknya untuk pemilihan 5 mei ini. Solat hajat, qiamullail dan doa mohon petunjuk mana pilihan yang baik.14. Ingatlah dosa rasuah, khianat, zalim dan tidak amanah bukan perkara biasa. Kenapa masih disokong yang jelas telah pernah terbabit. Ingatlah dosa memfitnah dan menyebarkan video lucah yang jelas menyalahi syara’ itu. 

15. Mereka sibuk dengan pembangunan material hingga kurang penekanan pembangunan rohani. Sibuk untuk pandangan dan pujian manusia kononnya begitu hebat dan maju tempatnya. Begitu hebat waktu pemerintahannya. Dan dalam masa yang sama pembaziran dengan keruntuhan binaan berkali-kali telah menjadi berita biasa oleh mereka. Sedang rakyat mengharap bantuan. Dunia tidak amanah, akhirat menjadi lalai. Dunia akhirat rugi!. 

16. Sedikit perkongsian munajat bersama Tghh dengan sedikit tambahan: “Ramai orang mampu berpuasa, bayar zakat dan pergi haji, tapi tak ramai mampu sahut seruan jihad. Kerana jihad ialah paling banyak ujian berbanding amalan lain. Mungkin di tengah jihad tu, rasa tak sabar nak menang, nak hidup seorang, banyak perkara kena korban. Beruntunglah anda yang sahut seruan itu.” Dan kita mesti ingat, apa maksud jihad itu. Semua kita sedang dan akan diuji. Dan dalam ujian-ujian itu, kita diuji untuk bersama berjuang menegakkan Islam atau tidak. Masa hidup inilah untuk berubah, semua ingin dan berharap untuk berubah. Hanya lambat atau cepat. Ada keuntungan dunia dan akhirat yang pasti. Ajal yang tidak diketahui. Berjuanglah kita dalam 'sudut' apa bentuk ujian keatas kita, untuk berubah dari yang dilarang Allah dan Rasul itu. Dan menerima dan bersama dengan perjuangan lain yang lebih besar lagi yang dibawa oleh para ulama’-ulama’ kita. Berjuang itu sentiasa. Dihidup bukan sekadar main-main, Kita dikembalikan semula pada Allah. Selama-lamanya kita berjuang hingga dimatikan. 

17. Bukan hanya sampai kemuncak suatu kejayaan dan perjuangan itu yang diingini, tapi kefahaman dan kesungguhan dalam hari-hari menanti kejayaan itu. Kerana selepas kejayaan itu pasti wujud dan lebih lagi ujian lain, hinggalah meraih kejayaan sebenar di akhirat nanti. Seperti tahap-tahap dan peringkat-peringkat yang sudah kita lepasi hingga waktu dan saat ini. Dan ingatlah bersama selepas setiap kali kesusahan itu kegembiraan.


 

18. Doa selalu dan kekalkan kesungguhan dalam amanah masing-masing dalam memperjuangkan Islam ini. Kemenangan, akan terus besar lagi ujian, dan sering bersama ujian itu ada kegembiraan. 

19. Yang masih samar jika PR menang? Dapatkah ditunai janjinya. Betulkah Islam tergadai? Lihatlah contoh dikelantan dan selangor. Sokonglah dulu, nanti baru jelas makin beza iman dan kufur. Golongan mana yang akan berjaya sebenarnya. Golongan itu ialah yang sabar dan dapat mengatasi nafsunya dari melakukan perkara yang dilarang Allah. Dari mengikuti jalan-jalan dosa.yang telah diperingatkan jelas oleh Allah dan Rasul. Dan ujian besar akhirnya turun dajjal menguji keimanan dengan pengorbanan yang benar-benar dalam hidup untuk mentaati Allah. 

20. Islam tidak mengajar fanatik terhadap kaum bangsa sendiri kerana kasih tanpa dasar yang benar dan adil sehingga menzalimi terhadap kaum dan bangsa lain dalam semua urusan cara hidup. Merasa kasih kepada kaum sendiri tidak salah, tapi apabila sampai tahap berlaku zalim kepada orang lain itu yang menjadi salahnya. 

21. Biarlah rasa susah sedikit demi Islam, masih tak secanggih dan semaju yang ditawarkan. Jalan tidak selesa. Namun suasana Agama subur dan meriah. Perintah Allah dapat diusaha laksanakan. Sanggupkah ditukar dengan kemajuan dan kesenangan yang melalaikan daripada Allah.

22. Apapun perancangan untuk menggagalkan Islam. Allah Maha Mengetahui. Janji Allah Islam pasti akan menang, kita hanya terus berkerja. Ada Nabi yang tak sempat melihat kemengan Islam. 

23. Berkaitan syiah, banyak sumber yang belum jelas. Dan ustaz-ustaz yang sokong umno, biarlah mereka terus dalam umno hingga sampai masanya.


 

Yang terakhirnya. Ya Allah, menangkanlah golongan yang ingin menegakkan Islam. Ya Allah, tumbangkanlah kezaliman. Menanti masa dengan usaha dan doa selalu. Ya Allah, tumbangkan Umno. Ya Allah, gagalkan segala perancangan jahat mereka. Ini kalilah! :) 


“Ya Allah ampunilah kaumku oleh kerana sesungguhnya mereka tidak mengetahui. (Hr al-Bukhari dan Muslim)”


Biar gambar menjadi saksi, Tgna sudah tiada apa lagi kepentingan pun jika dilihat dan direnung. Hanya untuk Islam. Hanya ingin melihat agar tertegaknya Islam.

Kata para Salihin. Kami meminta pada Allah. Jika Allah kurniakan, kami gembira sekali dan jika Allah tak kurniakan, kami lebih lagi gembira. Kerana yang diberi, adalah pilihan kami. Dan yang tidak diberi, adalah pilihan Allah. Dan pilihan Allah sudah pasti adalah lebih baik dari pilihan kami. 


22 Jamadilakhir 1434 H bersamaan 03 Mei 2013 M 
Jumaat, 05.00 pm. Terengganu, Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan