Isnin, 17 Jun 2013

Pesan-memesan Hidup (2)

“Kami takut pada murka-Mu ya Allah, namun kami selalu buat dosa ya Allah. Jadikan hati kami benar-benar takut pada kemurkaan-Mu, sehingga kami di jauhkan dari dosa” 

Manfaatkanlah nikmat muda dan sihat. Jangan membazir masa dengan bermain cinta. 

Adik dan teman, usah dibazirkan duit, kesenangan dan kenikmatan diusia muda, membeli gajet ini dan itu. Dan sebagainya lagi. Usah dihanyut dengki dunia. Sampai masa kita amat sangat memerlukan ia. Simpanlah duit untuk mudah dan agar cepat berkahwin nanti. Melahirkan zuriat. Membina generasi. Agar terselamat dari nafsu yang tidak terkawal. Supaya jauh dari fitnah yang makin dasyat sekarang. Hidup ini sangat singkat. Hidup untuk berjuang dan berkorban, untuk dunia hingga nikmat syurga yang dijanji kekal selamanya. Pengorbanan itu pasti turut dikurniakan kemanisan dan nikmat hidup didalamnya.


  

Adik dan teman, usah dibutakan nikmat bermain-main cinta diusia muda. Keluarlah dari kepompong sarang nikmat permainan yang tiada hala tuju dan sementara itu. Yang masih sangat jauh itu. Rancang dan fikirlah sebaiknya apa kerugian dan keuntungan untuk hidup yang sementara ini. Kita telah memerangkapkan fungsi kehebatan akal kita. Kerana sibuk asyik dengan soal cinta. Telah menumpulkan akal yang tajam ini. Menyebabkan hal yang selalu menjadi sibuk, runsing dan dibimbangkan adalah tentang jodoh dan percintaan itu. 

Sedikit perkongsian dan dialukan untuk baca artikel lama berkaitan tentang hukum perkahwinan dan ikutlah cara Islam dalam bercinta. 

Jauhi fitnah, yang membawa kepada fitnah. 

Remaja hari ini bukan sudah seperti dahulu lagi. Putaran kehidupan kita hari ini makin menghampiri saat akhirnya. Hal dosa yang dipandang besar dahulu sudah dipandang remeh dan biasa dizaman sekarang. Dan semakin lama dosa yang berat menjadi ringan dan yang ringan menjadi semakin diringankan. Nabi s.a.w mengingatkan kita agar selalu mengamalkan doa ini.

اللَّهُمَّ مُصَرِّفَ الْقُلُوبِ، صَرِّفْ قُلُوبَنَا عَلَى طَاعَتِكَ 


 “Ya Allah, yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepada-Mu.” (Hr Muslim)

 اللَّهُمَّ يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ، ثَبِّتْ قُلُوبَنَا عَلَى دِينِكَ 

 “Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hati kami pada agama-Mu.” (Hr at-Tirmidzi, Ahmad, ibn Abi ‘Asim - dinilai sahih) 

Dan Nabi s.a.w memperingatkan kita dengan sabdanya: 


 Abu Hurairah r.a meriwayatkan Rasulullah s.a.w bersabda: 

   بَادِرُوا بِالْأَعْمَالِ فِتَنًا كَقِطَعِ اللَّيْلِ الْمُظْلِمِ 
 Bersegeralah melakukan amal (kebaikan). Fitnah itu umpama sebahagian malam yang gelap. 

 يُصْبِحُ الرَّجُلُ مُؤْمِنًا وَيُمْسِي كَافِرًا 
 Seorang insan akan bangun pagi dalam keadaan beriman, dan kafir pada waktu petangnya.

 وَيُمْسِي مُؤْمِنًا وَيُصْبِحُ كَافِرًا 
 Seorang insan akan masuk ke waktu petang dalam keadaan beriman, dan kafir pada pagi hari.

 يَبِيعُ أَحَدُهُمْ دِينَهُ بِعَرَضٍ مِنَ الدُّنْيَا 
 Salah seorang daripada mereka akan menjual agamanya untuk kepentingan duniawi. 

 جامع الترمذي (كِتَاب الْفِتَن)بَاب مَا جَاءَ سَتَكُونُ فِتَنٌ كَقِطَعِ اللَّيْلِ 
 [Sunan at-Tirmizi, Kitab al-Fitan, Bab Fitnah Akan Terjadi Umpama Potongan Malam: 2126] 

Sesiapapun dan walau pelajar tersebut adalah pelajar sekolah agama. Namun dengan sebab lebih banyak faktor dan pengaruh sekelilingnya yang berbeza dengan didikan disekolah. Maka ia sukar untuk diterjemahkan tarbiyyah disekolah tersebut.


  

“Jika dalam keadaan bertunang, menunggu tarikh sahaja untuk berkahwin. Masih sukar mengawal dan menghindari fitnah, yakni ujian yang sentiasa mendatang. Untuk menjaga batas-batas dalam pertunangan. Maka apatah lagi yang tidak bertunang, dan yang jauh lagi memikirkan untuk bertunang. Yang membebaskan diri dengan couple dan segala bentuk kebebasan lain. Yang merasa selamat dan bebas dengan hal demikian. Sedang Agama menyuruh kita berusaha menghindari dosa dan jalan yang membawa kepada dosa. Tidak ada istilah bercouple di dalam Islam. Yang disuruh adalah mencari pasangan yang kita suka dan berkenalan dengannya dengan syarat-syarat dan tunjuk ajar yang telah diajar Islam untuk tujuan berkahwin.” 

Mungkin andai banyak nasihat dalam blog ini amat tegas dan kasar. Namun bukan itu yang diinginnya. Sekadar bahasa yang kasar. Dan hanya berharap, kita sama-sama sedar, muhasabah dan usaha ubah mana yang kita pernah dan masih silap. 


09 Sya’ban 1434 H bersamaan 18 Jun 2013 M 
Selasa, 10.00 am. Perak, Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan