Rabu, 7 Ogos 2013

Tazkirah Aidilfitri 1434 H.1. Alhamdulillah, perasaan syukur terima kasih yang tak terkira kepada Allah atas nikmat-nikmat-Nya yang begitu banyak ini. Sihat, cukup rezeki, gembira, selamat, dan berbagai-bagai lagi tak ternilai nak digambarkan. Kesempatan waktu ini, ingin saya mengucapkan Selamat Menyambut Kegembiraan Hari Raya Aidilfitri 1434 Hijrah ini kepada semua muslimin dan muslimat sekalian, terutama sekali buat pengunjung yang sudi datang membaca perkongsian di blog ini.

2. Kegembiraan yang kita rasai hari ini, janganlah sesekali kita melupakan tentang nasib saudara seagama kita yang susah, sedih, sakit, dan ditimpa berbagai ujian dari Allah. Tanda benarnya rasa sensitif kita ini ialah kita berusaha mengelakkan diri dari melakukan dosa pembaziran, memberi sumbangan, jangan sampai kegembiraan kita menyebabkan terabai ketetapan Agama, benarkan Islam pada diri kita, dan paling penting sentiasa bersungguh saling mendoakan mereka.  

3. Hari ini hari raya. Suatu hari yang dianugerahkan dan dihadiahkan Allah buat kita semua untuk bergembira. Kegembiraan raya ini kerana meraikan kejayaan didikan Ramadhan. Marilah sama-sama kita membesarkan Allah atas kemenangan dan kejayaan ini. Ini nikmat yang besar dari Allah kepada kita semua.

4. Marilah juga tidak mengira masa untuk saling sentiasa merapatkan ukhuwah dan menghulurkan tangan kemaafan sesama kita semua. Saling mengdoakan.

5. Berhati-hati dalam meraikan kegembiraan ini. Saling bertolong sesama keluarga, jika tidak anak, siapa lagi yang patut untuk menolong dan mengurangkan beban ibubapa kita sendiri. Tidak kira lelaki atau perempuan.

6. Ramadhan telah pergi meninggalkan kita. Bertuah bagi yang dapat hasil tujuannya. Moga Allah ampuni dosa-dosa kita yang zahir dan batin. Moga kita semua dapat hasil taqwa yang diinginkan. Moga tahap taqwa kita ada peningkatan. Moga raya ini membawa perubahan atau detik perubahan yang baru kepada kita semua kearah menjadi hamba yang semakin mendekatkan diri kepada Allah. Sesungguhnya Allah sentiasa memberi peluang kepada kita semua.


7. Dan akhir sekali, janganlah sampai kegembiraan ini menyebabkan kita lupa dan melupakan batas-batas Agama ketika berhari raya. Pergaulan, perhiasan, pakaian, dan seumpamanya lagi. Dari Allah kita datang dan kepada Allah pasti dikembali. Tiap ketetapan Allah, pasti untuk kebaikan hambanya. 


Selamat Hari Raya Aidilfitri

Maaf Zahir Batin


ْتَقَبَّلَ الله مِنَّا وَمِنْكُم


Moga Allah menerima amalan kita semua, Aamiin.

Mohon maaf atas kesilapan dan teguran diblog ini, harap dimaafkan dan perbetulkan mana yang silap.


01 Syawal 1434 H bersamaan 08 Ogos 2013 M 
Khamis, 01.40 am. Terengganu, Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan