Sabtu, 30 November 2013

Kesedaran dalam Mendidik.

 

1. Alhamdulillah, segala lafaz pujian kepada Allah SWT atas segala bentuk kurniaan-Nya kepada kita. Ingin saya mengongsikan sedikit pesanan dari fb Ustazah Fatimah Syarha degan sedikit selingan tambahan tentang kesedaran untuk bermuhasabah dalam kita mendidik. 

2. Kita banyak kali buatdosa dengan Allah. Tidak ikut peraturan Allah danRasul. Allah tidak turunkan bala serta merta. Dingatkan dulu. Diterang. Diberi peluang. Diberi jalan. Para Nabi-Nabi yang menjadi penerang. Yang terus bersabar melaluinya. 

3. Begitulah anak atau isteri atau adik atau pelajar atau orang bawahan ada buat silap dengan kita, masih degil dan melakukan silap. Wajarkah kita turunkan hukuman berat serta merta sebelum lalui proses yang panjang untuk terang, didik dan beri peluang dahulu? 

4. Mendidik itu adalah menerang, memantau, melatih dan juga menghukum. Mendidik itu adalah selalu. Jika tidak letih belajar, maka tidak berjaya. Jika tidak rasa dan tahan letih, susah dan sabar dalam mendidik, kita tidak akan berjaya. 

5. Andai kita menyuruh anak atau isteri atau adik atau pelajar atau orang bawahan kita melakukan kebaikan, insaf, sedar, bertaubat dan bermuhasabah berubah kearah yang lebih baik. Maka kita lebih lagi perlu melakukan kebaikan, insaf, sedar, bertaubat dan bermuhasabah berubah kearah yang lebih baik. 

6. Sebagai orang atas, ketua atau guru-guru. Perlu saling berpesan dalam tiap teguran, tujuan dan matlamat yang sama dihasyratkan. Supaya pelajar nampak kesungguhan dan kecaknaan dari guru-guru kerana semuanya memberikan peringatan yang sama. 

7. Buat yang baik dan betul kepada anak-anak atau pelajar kita. Hari yang pasti berlalu. Masa dan keadaan akan berubah. Kelak mereka akanbesar, pandai berfikir, mengkaji, membaca, belajar, dan dapat membezakan. Ilmu pengetahuan yang memberi perubahan. Ilmu pengetahuan yang memberi kekuatan. Mereka akan mengingatinya semula. Tahu mana yang baik dan buruk. Tahu menilai kesungguhan dan pengorbanan. Jangan kita tipu, menghina, mengutuk dan buat perkara yang tidak baik dan jangan ingat mereka selama-lamanya masih budak. Menghormati dan melakukan kebaikan tanpa mengira tahap ilmu dan umur. Buang ego dalam hak-hak yang disuruh Allah danRasul. 

Sekian, terima kasih sudi membaca. 


27 Muharram 1435 H bersamaan 01 Disember 2013 M 
Ahad, 02.50 pm. Ipoh, Perak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan