Isnin, 30 Disember 2013

Dari Kursus Teknik Guru.

Sedikit perkongsian dari Kursus Guru Dan Warden tempoh hari di Pulau Pangkor. Antara pandangan umum yang ingin dikongsikan.

1. Tiap berbagai panduan dan teknik sekarang yang diperkenalkan dan dijelaskan, ianya tidaklah sebenarnya pergantungan kepada teknik tersebut. Namun ia lebih berbalik semula pada asas ilmu akhlak mendidik diri dengan peribadi yang sabar, rendah diri, istiqomah dan perbuatan dan pertuturan yang baik. Yang sebenarnya kebanyakan teknik itu telah pernah disedari dan terlintas dalam hati kita, cuma perasaan untuk terus cuba bersabar, menerima yang benar dan menundukkan ego itu payah. Dan segala akhlak lain lagi yang punyai hubungann keimanan kepada Allah swt dalam melakukan tindakan. 

2. Niat yang baik dan keikhlasan kita, dan menjadikan semua itu sudah tanggungjawab Agama dalam mengajak kepada yang baik dan mencegah yang mungkar. 

3. Jika kita merajinkan diri untuk membaca dan mempelajari dari kisah Al-Quran dan Hadis. Kita akan dapati segalanya telah lama disuruh dan ditunjuk ajar oleh Al-Quran dan Hadis. 

4. Sistem pengurusan, disiplin, kekemasan dan kebersihan yang sangat terjaga adalah merupakan tuntutan Agama yang penting dan besar. Yang tidak boleh diremehkan. 

5. Semua teknik itu benar dan perlu dipraktikkan. Antara blog perkongsian teknik yang dimaksudkan ialah: www.parentinggayarasulullah.blogspot.com.

Terima kasih sudi membaca dan komen dialukan.


27 Safar 1435 H bersamaan 31 Disember 2013 M

Selasa, 12.15 am. Marang, Terengganu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan