Rabu, 26 Februari 2014

Sudah lama tidak Menulis.

 

Alhamdulillah3x, segala lafaz pujian kepada Allah kita ulang-ulangkan bagi menggambarkan rasa syukur kita dengan segala bentuk pemberian Allah yang sentiasa tidak terhitung ini. 

Sudah sangat lama sudah tidak menulis rasanya. Masa terus berlalu pantas, moga ia terus sama-sama kita gunakan mencari bekalan kebaikan diakhirat sana. Tiada apa penting ingin dicoretkan disini, cuma ingin mengimbau kembali saat niat bermulanya penulisan diblog ini dengan beberapa perkongsian. 

Alhamdulillah, secara kesimpulan asas yang utamanya. Tujuan setiap saya menulis artikel diblog ini ialah sebagai teguran, peringatan, kesedaran dan motivasi untuk diri saya sendiri. Tiap saat perkara yang terjadi, saya ulaskan seolah bercakap dengan diri sendiri tentang kesilapan-kesilapan yang telah terjadi. Dengan mengaitkan panduan dari Al-Quran dan Hadis. Apa yang Allah swt dan Rasul-Nya perintahkan. Alhamdulillah, setakat ini perkongsian-perkongsian ini turut ramai mengambil manfaat dan mengongsikannya. 

Dengan azam permulaan artikel-artikel yang dituliskan disini ialah apabila saya rasa saya sangat susah dan payah untuk membiasakan diri pergi bercakap dihadapan orang ramai. Perkara yang sangat berat dan paling besar rintangan dalam hidup saya untuk memberanikan diri. Demikian blog ini dibuat dan diisi dengan tazkirah-tazkirah yang saya ibarat digantikan dengan cara penulisan. Setiap kali menulis, saya ibaratkan orang dan masyarakat yang saya ingin sampaikan tazkirah ini berada dihadapan saya. 

Saya bukanlah orang yang banyak bergaul dan dikenali ramai, disaat saya mula menulis dan terus menulis diblog ini. Apa yang saya harap-harapkan biarlah walau seorang sudah cukup bagi saya untuk merasa hasil kejayaan tiap tulisan yang dicoretkan ini. Hanya dengan ini saya mampu buat. Biarlah walau seorang membuka dan mebacanya, mudahan dengan dari seorang ini, dia yang menjadikan beribu-ribu lagi orang lain membaca darinya. Nabi sebut dalam hadis yang sahih tentang besar pahala orang tengah yang menyampaikan kebaikan, Nabi sebut lagi dalam hadis yang lain tiap orang yang mengikut, kita akan turut dapat pahalanya. 

Apa yang terjadi pada diri, saya akan coretkan untuk semua agar dapat mengambil pengajaran dan terutama buat diri sendiri. Apa yang mengembirakan bilamana ada kenalan-kenalan yang menghantar mesej mengucapkan terima kasih atas artikel dan sebagainya lagi. Kehidupan ini sebenarnya sudah cukup ada seseorang yang memberi kata semangat dan pujian. 

Hari ini masa saya tidak seperti dulu lagi, dulu saya menyibukkan diri untuk menulis walau tak pandai menulis. Hari ini andai ada dijual masa, ingin rasa untuk membelinya. Keadaan perubahan yang tak dijangka dan pernah terlintas, namun ia pernah dilafazkan dengan kekerapan doa dan niat dalam hati. Alhamdulillah, syukur pada Allah atas segala-galanya ini. Banyak perkongsian-perkogsian pendek boleh dibaca di fb saya. Terima kasih kerana sudi membaca dan menyebarkannya lagi. Dialukan bertanya apa-apa dan menegur segala kesilapan didalam blog ini. 


25 Rabiulakhir 1435 H bersamaan 26 Februari 2014 M 
Rabu, 11.30 pm. Ipoh, Perak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan