Rabu, 26 Mac 2014

Mohon hidayah.


Alhamdulillah, saat ini ingin saya berkongsikan tentang pengertian doa-doa yang biasa kita baca dan ulanginya, agar ia penuh dengan pengharapan dan penghayatan dari doa tersebut. Semua doa perlu dan antaranya ialah sebahagian doa-doa yang berkaitan mohon hidayah (petunjuk) dan pengharapan kepada Allah dengan kerendahan maksudnya yang sangat indah bila kita hayati. 

Mari kita lazimi dan hayatinya dengan penuh insaf dalam hari-hari hidup kita.

 رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا 

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami. (Surah Ali-'Imran 8)

 رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا 

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. (Surah Al-Baqarah 286)

 رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ 

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. (Surah Al-Baqarah 286) 

Copy dari rakan fb tentang Iman. Iman kita ini laksana air di lautan, kadang pasang kadang surut. Ketika pasang, dengan mudah kita meniti jalan Allah. Ketika sedang surut, kita jauh dari jalan Allah. Kerana itu, mestinya kita tidak bosan untuk memohon kepada-Nya agar sentiasa dianguerahi petunjuk. Hanya dengan petunjuk-Nya kita dapat melangkah di rel yang lurus. Sayangnya, kadang kali hati ini condong pada kesesatan. Kita terlupa. Kerana itu, kita menaruh harapan kepada Allah agar membimbing hati ini untuk tidak condong kepada kesesatan setelah mendapat petunjuk dari-Nya. 

Mudahan kita terus bersungguh-sunguh menghadapi segala ujian dalam mencari redha Allah dalam hidup kita ini. Ubat segala masalah yang besar adalah dengan iman yang kuat!. Moga kita terus-menerus berusaha meraih kemanisannya.  


25 Jamadilawal 1435 H bersamaan 27 Mac 2014 M 
Khamis, 01.30 am. Marang, Terengganu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan