Sabtu, 31 Mei 2014

Pesan-memesan Hidup (7)

Gurauan seorang Ayah. 

Semua ingin gembira, kegembiran yang akan dirasai itu apabila dari perasaan saling memahami yang terbit dalam jiwa seseorang. Kadang ada seseorang suka bergurau dengan bersembang dan bertanyakan sesuatu yang seolah tidak diketahui dan difahami sesuatu perkara itu. Sedang semua itu hanya gurauan untuk melihat tindak balas kita, karenah dan jawapan yang keluar dari mulut kita. Riak muka dan kelakuan kita. Semua itu sebenarnya menjadi point kegembiraan baginya. Demkian andai kita berhadapan dengan situasi tersebut, usah menjadi terlalu terlebih emosi. Tidak terlalu lebih dan kurang. Railah dan fahamilah. 

Ulama’ yang disayangi. 

Kita melihat orang-orang hebat ilmu Agamanya, beramal dan berkorban melaksanakannya. Mereka disayangi, dihormati dan dikunjungi ramai hingga hari kematiannya. Mereka disayangi dan dirindui kerana sentiasa tidak putus-putus menyampaikan ilmu. Perasaan sayang yang dirasai seseorang adalah dari kesan penyampaiannya dalam memberi inspirasi, panduan, teguran, semangat dan kesedaran Agama dalam diri seseorang. Memberi kesan yang besar dalam hidup seseorang. Seseorang yang bila benar-benar mendengar, membaca, menghayati dan mengamalkannya. Maka dari situlah hadir rasa kecintaan dan kesanjungan atas sumbangannya yang besar dalam menyampaikan ilmu. Mereka tidak diminta disanjungi dan dihormati. Namun pengorbanannya menyebabkan orang ramai merasa cinta kepada beliau. Menolong seseorang dengan memberi nasihat dan menyampaikan risalah Agama. Itulah pertolongan yang besar, kerana ia merangkumi soal hajat dan panduan didunia dan untuk akhirat.

 

 


Biar orang senang ketiadaan Kita. 

Maksudnya bukan orang senang ketiadaan kita kerana keburukan kita. Namun biarlah orang senang walau ketiadaan kita diwaktu sedang orang sangat memerlukan kita. Ini adalah fokus kepada soal pekerjaan. Setinggi dan sehebat mana tahap pengorbanan dan kebajikan kita, maka sebaliknya juga yang akan diperolehi kita nanti. Sejauh mana kita memberi manfaat dan menyenangkan orang? Atau tanpa disedari akhlak tutur bicara dan tingkah laku kita telah menyusahkan orang lain sebenarnya. Mari kita melatih untuk beramanah dan berdisiplin dengan tanggungjawab kita.

 

Mendidik umpama menjaga Bara Api. 

Dalam waktu kita mendidik dengan kerap menyuruh, kerap tunjuk ajar, kerap pujian, saling mengerjakannya, pantau dan ambil tindakan. Kita umpamakan seperti bara api. Untuk dihidupkan bara api memerlukan usaha yang letih terlebih dahulu, kemudian apabila telah berhasil baranya, perlu dijaga rapi. Lalu teruskan tiup dan terus tiup hinggalah menyala marak dan marak lagi api. Begitulah pelajar, selalu pantau dan apabila melihat kebangkitan kesungguhan mereka, terus bakarkan lagi semangat mereka. Demikian juga apabila bara mula berkurang? Perlu ditiup kembali. 

Ada pelajar yang minat pada cikgu? 

Kawal masalah demikian melalui akhlak kita. Ia dengan cara ucapan dan tingkah laku kita. Biar mereka rasa yang seorang guru bukan seperti yang difikir oleh mereka. Tegaskan dengan ilmu. Biar terdapat beberapa sudut yang menyebabkan mereka rasa tidak suka dengan cara kita, yang sebenarnya sudah pasti untuk kebaikan. 

Pelajar tarik muka, keras kepala dan tak fokus kerana cikgu kurang perhatian kepadanya? 

Alhamdulillah, cuba fokus kepada semua dan abaikan pelajar-pelajar yang tetap berdegil. Itu perkara biasa. Abaikan dan teruskan tujuan utama kita menyampaikan ilmu. Kebalkan hati dan teruskan dengan teknik berbentuk info dan penerangan yang banyak. 

Akhlak seorang guru? 

Sudah tentu tingkah laku seorang guru mesti lebih segala-galanya. Ada waktu boleh sebenarnya walau kerap dilayan budak-budak dan mesra dengan mereka. Namun jangan sampai terikut rentak mereka. Ada prinsip Agama yang tertentu walau sukar bagi diri kita juga. Yang salah dan silap dari mereka tidak dituruti. Seolah sama tahap perangai kita. Benarkan yang benar. Guru tidak terpengaruh dan punyai pandangan ‘hebat/mulia/gerun’ dimata pelajar dengan cara yang sangat berakhlak, iaitu menepati galakan dan saranan Agama. 


1 Syaaban 1435 H bersamaan 31 Mei 2014 M 
Sabtu, 10.35 pm. Ipoh, Perak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan