Ahad, 27 Julai 2014

Tazkirah Eidul Fitri 1435 H.


 

1. Alhamdulillah, hari ini kita diberi kesempatan lagi oleh Allah swt menyambut hari kemenangan selepas sebulan di medan tarbiyyah ramadhan. Tiada lain kejayaan perayaan sambutan hari ini adalah fokus yang utamanya melihat hasil tahap ketaqwaan kita kepada Allah swt yang sebenarnya. Selepas sebulan kita menahan lapar dan dahaga, selepas sebulan kita melatih diri memperbanyakkan dan meningkatkan ibadah, selepas sebulan kita cuba meninggalkan perkara yang dilarang Allah. Mudahan semua didikan tersebut berterusan menjadikan kita menjadi hamba yang semakin bertaqwa dan benar-benar bertaqwa. 


2. Hari ini kita dapat bergembira dengan membesarkan Allah atas segala nikmat-Nya. Sihat tubuh badan, dikurniakan rezeki, berpakaian baru, bermacam hidangan kembali dinikmati disiang hari, bertemu keluarga, saudara mara dan rakan, dan segala kenikmatan dan kegembiraan dianugerahkan selepas sebulan berpuasa. Namun disamping itu, jangan sesekali kita melupai penderitaan mereka yang tidak seperti kita saat ini. Sedang dalam peperangan, ditindas, dizalimi, susah, sakit dan segala ujian yang berat sedang diberikan Allah kepada mereka. Justeru tanda kesedaran kita bersama disini, berdoa dan memberikan sumbangan untuk mereka. Jangan cemarkan keindahan nikmat Eidul Fitri ini dengan dosa-dosa seperti (pembaziran, bebas pergaulan, bebas bersalaman, mendedahkan aurat, bertabarruj bagi wanita, hiburan, konsert yang menyanggahi syariat, penuh dengan alunan muzik, filem yang melalaikan dan seumpamanya lagi). 

3. Kita diberi merasai semula apa yang telah diharamkan ketika ramadhan iaitu makan minum dan kita diuji agar terus istiqomah untuk menjaga mulut dan perbuatan dosa yang telah lama diharamkan. Kita juga diuji untuk meneruskan amalan-amalan yang sangat dituntut seperti membaca al-Quran, bersedekah, solat berjemaah dan sepertinya lagi. Hal ini perlu kita sama-sama sedarinya. 

4. Pemergian ramadhan ini juga sangat ditangisi dan diinsafi oleh generasi salaf iaitu orang yang terdahulu. Maka kita patut turut sama berfikir mengingati sebagaimana mereka. Iaitu kebimbangan kerisauan adakah Allah swt menerima amal-amal kita? Mereka sangat takut andai tidak diterima. Mereka lebih mengambil berat penerimaan amal daripada amal itu sendiri. Itulah antara kesedaran yang lahir dari mereka. Kerana sesungguhya Allah swt telah berfirman; “Sesungguhnya Allah hanya akan menerima amal dari orang-orang yang bertaqwa”. (Al-Maidah 27) 

5. Antara tujuan sebenar dan utama Eidul Fitri yang perlu kita ingati juga ialah; bukan sekadar baju baru yang akan dipakaikan, bukan sekadar makanan yang lazat dinikmati semata dan bukan juga sekadar ucapan bermusim maaf-maafan yang diluahkan. Namun wujudnya tekad menjadi hamba yang bertaqwa. Yang makin bertambah dan berkualiti ilmu agamanya dan ibadahnya. Makin santun dan lembut ucapannya. Makin menjaga aurat dan lisannya. Inilah sebenar-benar maksud dari perayaan hasil matlamat taqwa yang diinginkan. Dari penekaan tentang ketaqwaan kepada Allah, maka melahirkan kearah kesempurnaan disemua aspek. 

6. Boleh kita katakan Hari Raya Eidul Fitri yang kita sambut saban tahun demi tahun ini adalah melihat proses ketaqwaan kita selepas sebulan berpuasa, setelah proses membersihkan rohani dan jasmani kita. Maka jadikan ini detik perubahan niat dan azam tahun baru kita. Mula dengan muka buku yang baru untuk membuat perubahan yang lebih besar. 

7. Mari kita mengingati Eidul Fitri yang disambut ini adalah hari kemenangan disuruh Agama. Jangan aibkan dengan dosa. Berpuasa selama sebulan dan seolah berbuka kembali dengan dosa. 

8. Tidak lupa akhirnya untuk kembali dan tingkatkan semangat ukhuwah antara kita, saling bermaafan dan berteguran kembali tidak mengira dan mengkhususkan waktu sebanarnya. Kerana Agama menuntut kita agar sentiasa dalam persaudaraan. 

Ya Allah, ampunkanlah dosaku dengan berakhirnya ramadhan ini. Jangan Engkau golongkan daku dalam mereka yang tidak diampunkan dosa hingga telah berlalu ramadhan ini. Ampunkanlah dosaku ya Allah. Selamat menyambut Kemenangan Hari Raya Eidul Fitri semua dari saya Ahmad Firdaus Bin Azis. Kepada semua muslimin dan muslimat dan terutama sekali buat pengunjung yang sudi membaca perkongsian di blog ini. Moga Allah menerima amalan kita semua. Maaf yang zahir, tersembunyi dan tanpa disedari. 01 Syawal 1435 H bersamaan 28 Julai 2014 M 
Isnin, 11.30 am. Marang, Terengganu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan