Selasa, 19 Ogos 2014

Gelaran Taghut.

 

Persoalan dari kawan tentang apa makna Taghut? Adakah boleh kita menggelarkan atau menegur seseorang dengan mengatakan taghut apabila seseorang itu menyalahi perintah Allah kecil mahupun besar.

Jawapan ringkas;

1. Kalimat taghut ada disebutkan lafaznya dalam al-Quran, dengan terdapat beberapa maksud yang berbeza. Dan boleh disimpulkan kalimah tersebut brmaksud tentang perkara-perkara dosa, maksiat, syirik, sembahan selain Allah, peraturan dan hukum selain Allah, melampaui batas dan sepertinya lagi. Antara iman dan kufur. Jalan kufur dan jalan islam. Tentang batasan kebenaran dan kebathilan. 


2. Jika dibaca pendapat ulama-ulama, huraian dari al-Quran, lebih jelas taghut makudnya kepada erti kufur. Seorang yang ingkar, kafir. Siapa yang beriman kepada Allah dan kufurkan taghut – al-Ayat. Bapa taghut ialah iblis. Penyeru kepada kebathilan dan kesesatan. 

3. Kebiasaan dan kemungkinan difahami masyarakat taghut lebih kepda istilah yang sama seperti diatas. Mengdorong kepad kafir, syirik dan sangat melampaui batas. Dan memang itulah sebenarnya maksud yang telah ada dalam al-Quran jika dibaca terjemahannya secara jelas dan asal. 

4. Namun ada yang memahami dengan konteks kefahaman menyeluruh termasuk perkara-perkara dosa, maksiat, jalan-jalan yang lalai. Dan dibolehkan juga dikategorikan dalam antara jalan-jalan taghut dengan penjelasan yang baik, taghut kecil dan sebagainya. 

5. Tapi saya berpendapat agar dielakkan dengan mudah melabel dan menggelar taghut bagi sesiapa yang telah biasa mengungkapkan dan melabelkan. Sebab memang ia tidak bersesuaian dengan keadaan tempat sekarang dan jauh lagi kepada tahap tersebut sebenarnya. Mengelirukan dan telah terlebih sebenarnya. Seeloknya tidak perlu menggunakan kalimah tersebut. Jelaskan sahaja itu salah, berdosa, hukum dan dalilnya. 

6. Melainkan pula yang jelas melakukan kesyirikan, kezaliman dan apa-apa yang melampau hingga benar sama seperti ungkapan dari al-Quran tentang erti taghut itu. Yang ini sudah tentu dibolehkan. Firman Allah SWT:


Tidak ada paksaan untuk (memasuki) agama (Islam); sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat. Kerana itu barangsiapa yang ingkar kepada Thaghut dan beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada buhul tali yang amat kuat yang tidak akan putus. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. (Surah Al-Baqarah 256)


23 Syawal 1435 H bersamaan 19 Ogos 2014 M 
Selasa, 6.00 pm. Ipoh, Perak.

1 ulasan:

  1. Terima kasih atas perkongsian ini..semoga tuan diberkati dan dirahmati Allah swt.... jemput singgah ke blog saya www.jomsehatsekaki.blogspot.com

    BalasPadam