Ahad, 9 November 2014

Makluman 1

Assalamualaikum buat semua pengunjung yang sudi datang membaca perkongsian di blog ini. Untuk makluman tuan/puan semua, masa saya sangat masih belum teratur untuk berkongsi secara kerap bagi pengisian diblog ini. Sebenarnya sangat banyak peringatan dan muhasabah hidup ingin saya kongsikan disini dari pengalaman dan pengajaran yang dilalui, kadang rasa tak terhitung banyak perkara nak juga ingin cuba dikongsikan melalui tulisan, percakapan, dan perbuatan. Yang saya fikir bukan artikel yang umum juga ingin disampaikan, dan topik-topik yang panas, namun salah seorang yang merasa ada inspirasi dan kena dengan keadaan dirinya dari apa yang dikongsi disini sudah cukup bagi saya, kerana setiap kita sudah tentu berbeza ujian dan dugaan hidup ini dari Allah. Dan berkaitan ujian-ujian dan cabaran yang pasti kita semua tidak lepas darinya. Apa yang akan terjadi, apa yang telah terjadi, kenapa terjadi, semuanya bermula dengan ujian-ujian dan justeru itu maka kita dituntut saling memberi nasihat dan peringatan untuk kebaikan dan ketaatan kepada perintah Allah akan segala masalah yang timbul.
Sesungguhnya hidup kita ini jika sentiasa dicari masa dalam setiap detik dan hari untuk benar-benar bermuhasabah, maka sangat banyak petunjuk dan pengajaran yang kita boleh ambil dan sedar akan segala masalah dan kesulitan yang terjadi. Buang segala ego nafsu yang selalu degil untuk mengalah dahulu.

Jadi banyak perkara yang ingin disampaikan, saya sekadar sempat menjadikannya sebagai status di fb dan page fb saya dengan info dan point-point penting. Jesteru kepada tuan/puan yang ingin mengajukan soalan atau bersembang bertanya apa-apa dan boleh diajukan melalui personal mesej akaun fb saya disini: https://www.facebook.com/AhmadFirdausAzis. Kemungkinan status-status di fb itu sangat pendek, ringkas, shortcut dan memang perlu kepada penjelasan lagi sebenarnya. Dan sebenarnya status-status itu adalah tajuk kepada artikel yang ingin cuba diulaskan, namun semuanya masih tidak kesampaian hajatnya kerana masalah kesibukan yang tak dapat dielakkan buat masa sekarang.

Saya mohon doakan saya diberi masa yang lapang dan kemudahan dalam saling memberi perkongsian pengajaran dan muhasabah dalam ujian kehidupan yang pasti dilalui ini hingga kejayaan menjadi hamba yang taat dalam redha Allah hingga dikurniakan hasil Syurga yang indah kelak. Dan terus dikurniakan semangat untuk cuba berusaha dengan istiqamah dalam menulis ini. Sekian, terima kasih semua.


17 Muharram 1435 H bersamaan 10 November 2014 M 
Isnin, 2.00 am. Ipoh, Perak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan