Sabtu, 17 Januari 2015

Point tazkirah Mukmin Professional.

- Apa Maksud Mukmin? 
- Apa Maksud Professional? 
- Setiap manusia mestilah menjadi hamba yang beriman. 
- Professional itu telah termasuk dalam erti keimanan kita. 
- Keimanan kepada Allah dan Rasul, dan contoh dari para rasul pilihan Allah dalam menguruskan kehidupan mereka dengan penuh professional hingga mereka semua berjaya didunia dan akhirat seperti yang ditulis dalam sejarah kehidupan mereka. Berjaya mencari redha Allah.
- Kita bukanlah professional seperti barat, namun kita sebagai seorang mukmin sudah pasti berkait dengan akhirat dan itulah kejayaan erti professional bagi kita yang sebenar-benarnya. 
- Melihat professional yang ada hubungan dengan akhirat. 
- Kita menguruskan kehidupan dunia ini dengan penuh tanggungjawab dalam menuai peluang-peluang kebaikan dan mencari amalan untuk hari balasan dan hasilnya di akhirat nanti. 
- Allah Berfirman di dalam Surah al-Mulk ayat yang ke 2 
 الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ 
- (Yang menjadikan mati dan hidup, untuk Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun) 
- Nabi saw pernah bersabda dalam suatu hadis:
 إن الله يحب إذا عمل أحدكم عملا أن يتقنه 
 - (Sesungguhnya Allah suka jika seseorang daripada kamu apabila melakukan kerja maka dia bekerja dengan tekun/bersungguh). (Riwayat Baihaqi, Dhaif)
- Lagi Sabda Nabi saw dalam satu hadis:
 اَلْـمُؤْمِنُ الْقَـوِيُّ خَـيْرٌ وَأَحَبُّ إِلَـى اللهِ مِنَ الْـمُؤْمِنِ الضَّعِيْفِ، وَفِـيْ كُـلٍّ خَـيْـرٌ ، اِحْـرِصْ عَـلَـى مَا يَـنْـفَـعُـكَ وَاسْتَعِنْ بِاللهِ وَلَا تَـعْجَـزْ ، وَإِنْ أَصَابَكَ شَـيْءٌ فَـلَا تَقُلْ: لَوْ أَنِـّيْ فَعَلْتُ كَانَ كَذَا وَكَـذَا ، وَلَـكِنْ قُلْ: قَـدَرُ اللهِ وَمَا شَاءَ فَعَلَ، فَإِنَّ لَوْ تَـفْـتَـحُ عَمَلَ الشَّيْطَانِ 
- Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada mukmin yang lemah; dan pada keduanya ada kebaikan. Bersungguh-sungguhlah untuk mendapatkan apa yang bermanfaat bagimu dan mintalah pertolongan kepada Allah (dalam segala urusanmu) serta janganlah sekali-kali engkau merasa lemah. Apabila engkau tertimpa musibah, janganlah engkau berkata, seandainya aku berbuat demikian, tentu tidak akan begini dan begitu, tetapi katakanlah, Ini telah ditakdirkan Allah, dan Allah berbuat apa saja yang Dia kehendaki, karena ucapan seandainya akan membuka (pintu) perbuatan syaitan. (Riwayat Muslim) Mukmin professional bukan bermaksud mengetepikan akhirat, namun bermaksud kita memastikan pengurusan kehidupan dunia yang telah pastinya sekarang sedang kita singgahi ini dimanfaatkan sebaiknya untuk dunia dan akhirat. Bagaimana mungkin juga kita hanya ingin kejar akhirat semata sedang hakikatnya kita berada didunia sekarang. Bagaimana lagi mungkin kita hanya bersungguh di dunia sahaja sedang kita pasti meninggalkannya. Jadi akhirat yang dikejar adalah dengan pengurusan kehidupan yang professional menjadi target dan fokus yang penting juga kerana sudah pastinya dari dunia inilah kita mencari bekalan untuk kejayaan akhirat nanti. 

Kita dipilih Allah menjadi khalifah didunia ini untuk menjaga dan mentadbir dunia ini dengan perintah dan larangan-Nya berpandukan Al-Quran dan Sunnah Rasul-Nya. Namun demikian ujian dan cabarannya sudah pasti teramat berat dan besar kerana tujuan dan matlamat kita bukan sekadar professional seperti barat yang faham dan dilihat mereka erti professional ini dari sudut material dunia sahaja, namun kita adalah menjadi mukmin yang professional dengan erti termasuk sekali dalam kepala fikiran kita kaitan hubungan kehidupan akhirat yang kekal dan pasti kelak. 

Apabila kita lemah, malas dan sering dukacita. Maka syaitan akan mudah masuk dan seterusnya menewaskan kita. Kita gagal untuk menguruskan kehidupan di dunia ini dengan malas untuk belajar dan bekerja, maka dengan demikian kita akan merosakkan diri kita sendiri dengan melakukan perkara-perkara jenayah dosa didunia ini. Begitu juga apabila kita lemah soal agama kita, maka kita buta dan tersilap arah sehingga lupa memikirkan jalan ke akhirat yang pasti kita pergi nanti selama-lamanya. 

Doa yang diajar Nabi saw ini mengajar kita betapa penting professional, kaitan dunia dan akhirat. 

اللهم إني أعوذ بك من الهم والحزن، وأعوذ بك من العجز والكسل، وأعوذ بك من الجبن والبخل، وأعوذ بك من غلبة الدين وقهر الرجال

“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada perasaan risau dan sedih, aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat takut dan kedekut dan aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.” (Riwayat Bukhari) 

- Professional sudut ilmu contohnya seperti etika, adab dan kaedah mencari ilmu. Disipilin dalam aturan peringkat tahap ilmu. Sumber dan bahan yang diambil dan disebar. 

- Professional sudut belajar contohnya seperti disiplin waktu, persekitaran dan persediaan. 

- Professional sudut ibadah contohnya adalah kita mesti melihat sumber ibadat syariat kita menepati panduan Agama dari al-Quran dan Sunnah Nabi saw. Tidak melampau, berlebih-lebih, memandai-mandai, mengikut nafsu dan sesiapa sahaja. Mesti mengkaji dan mengupgredkan setiap bulan dan tahun kearaah yang sesempurnya. Jika perkara lain kita selalu tidak lupa untuk update dan perbaharui, maka begitu juga hal ibadat kita yang sudah pastinya sangat banyak kekurangan, kelemahan dan kesilapan. 

- Professional sudut sukan contohnya seperti masa bersukan, tempat, persediaan, tujuan dan matlamat. 

- Professional sudut akhirat contohnya beramal dan memikirkan tentang akhirat bukan dengan sumber yang salah dan rekaan melampau semata. Namun dengan ilmu dan fakta yang jelas dari para Ulama’ dan persediaan yang betul dan tepat. 

- Professional sudut kerja contohnya seperti waktu pengurusan kerja, tempat, pakaian, gembira, menyenangkan urusan orang lain, sedekah, amanah, menepati janji, menjaga kesihatan, kebersihan dan segala keteraturan yang membawa keuntungan dunia dan akhirat. 

- Professional sudut masa contohnya adalah masa solat dan segala rutin harian kita dengan hak Allah, diri, keluarga dan semua saudara kita yang lain. 

- Professional sudut keluarga contohnya seperti nafkah, tanggungjawab, adil, jujur, maruah, perasaan dan hak-hak yang wajib dan sepatutnya diutamakan dengan keluarga. 

- Professional sudut harta contohnya soal pengurusan simpanan harta, tempat, pembahagian dan perbelanjaan. Adil dan jujur. 

- Professional sudut rutin harian kita dari bangun tidur hingga tidur semula dengan memastikan hak-hak Allah dan Rasul ditunaikan, dijadikan panduan, dicari-cari, diusaha amal dan itu yang utama. Dan seterusnya hak dengan nikmat dunia dengan bersungguh-sungguh juga meraihnya dan dalam masa yang sama meletakkan niat dan tujuan mencari kebaikan akhirat dalam apa jua kerja halal yang disukai dan diminati. 

Akhir sekali mari kita merenungi sepotong hadis ini. Ia berkait soal betapa perlu professionalnya kita kaitan antara dunia dan akhirat, antara hamba dengan Tuhannya.

ثم ذكر الرجل يطيل السفر أشعث أغبر يمد يده إلى السماء: يا رب! يا رب! ومطعمه حرام ومشربه حرام وملبسه حرام وغذي بالحرام فأنى يستجاب له 

“Dikisahkan seorang lelaki yang jauh perjalanannya, berada dalam keadaan kusut rambutnya lagi berdebu mukanya, menghulurkan dua tangan menadah ke langit sambil berdoa: ‘Wahai Tuhan..! Wahai Tuhan..! Padahal makanannya haram, minumannya haram, pakaianya pula haram, dan setiap kali ia mengenyangkan perutnya dengan benda-benada yang haram, bagaimana doanya diperkenankan?’ (Hr Muslim).” 

Mohon baca penerangan erti maksud ayat dari al-Quran (Jangan Lupakan Nasib Kalian di Dunia) di link ini: http://rumaysho.com/tafsir-al-quran/jangan-lupakan-nasib-kalian-di-dunia-3335

26 Rabiulawal 1436 H bersamaan 17 Januari 2015 M 
Sabtu, 10.10 pm. Ipoh, Perak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan