Jumaat, 17 Julai 2015

Aidilfitri 1436 H.

Segala puji bagi Allah. Setinggi-tinggi syukur dan keseluruhannya marilah kita lafaz dan zahirkan pada Pemilik yang memberi segala nikmat ini, dengannya dihari ini kita dapat sama-sama meraikan hari kemenangan Aidilfitri. 

Ramadhan baru sahaja berlalu. 

Ramadhan baru sahaja berlalu, mari kita muhasabah seperti para salaf terdahulu berdoa mengharap apabila berakhir ramadhan agar amalan mereka diterima Allah, agar dosa mereka diampun Allah. Dan mereka sangat bimbang takut-takut amal mereka tidak diterima dan ramadhan tidak memberi kebaikan buat mereka. Justeru itu yang pertama perlu sentiasa disedari dan dimuhasabah oleh kita semua. 

Raya dan ucapan. 

Menjadi sunnah apabila dihari raya ini kita saling mengucapkan “تقبل الله منا ومنكم Taqabbalallahu minna waminkum” (Moga Allah menerima amal kami dan kamu). Justeru ia menunjukkan betapa Aidilfitri ini sangat bermakna dirai dengan kaitan hubungannya Ramadhan yang baru sahaja berlalu. Ia dirai dengan dituntut berdoa dan mengingati moga amal kita di ramadhan semalam mudahan sama-sama diterima Allah. Keseronokan aidilfitri itu terasa dengan kemanisan mengharap amal diterima. Itulah perkara utama dan seterusnya kegembiraan lain kita raikan dengan adat dan budaya yang dianjurkan dan diharuskan Agama. 

Bermaafan dan hari untuk gembira. 

Kita bermaafan, namun usah menunggu hari raya baru perlu bermaafan sedang saling memohon maaf dan memaafi sentiasa dituntut sepanjang masa. Dan juga menghubung silaturrahim, menziarahi kubur dan pulang berjumpa ibubapa. Hari ini hari untuk gembira, raikan kegembiraan ini dengan berpakaian baru bagi yang mampu, membesarkan Allah, bersyukur dengan menzahirkan nikmat yang diberi. Gembirakan diri kita dengan anugerah aidilfitri ini. 

Dosa pergaulan, pakaian, hiburan dan fitnah wanita. 

Dalam keseronokan jangan sampai terdedah aurat, bebas bersentuhan, bebas pergaulan dan semuanya yang jelas kita ketahui haram, dan hendaklah kita sedari dan muhasabah apa sebenar arti Raya kita jika kita masih tidak berusaha merubah dalam menterjemah syukur kita kepada Allah dengan Nikmat-Nya. 

Selfie dan tabarruj. 

Zaman yang berbeza sekarang bukan lagi dengan menghantar surat dan sms, namun dengan bergambar dan hanya klik post terus ke ruangan media yang sekejap meluas, bebas dan senang. Justeru pertimbangan nasihat Agama jangan sesekali kita abaikan. Wanita seboleh-bolehnya sifarkan kerana ingin menyelamatkan fitnah dirinya dan umat ini, hatta jika nak diletakkan juga cukup gambar yang sopan bersama keluarga tanpa sebarang sedikitpun unsur tabarruj dan mengundang fitnah dengan bermacam gaya dan aurat yang tidak sempurna ditutup, atau juga dengan mengedit mengkaburkan sedikit gambar tersebut. 

Syukur dengan nikmat. 

Syukur dengan apa yang ada untuk tetap bergembira dengan Aidilfitri ini, lihat yang susah dan sakit agar lebih rasa syukur dengan nikmat ini. Syukur dengan nikmat yang dihalal kembali untuk makan dan minum dengan tidak melampaui batas menjamu selera mengikut nafsu. 

Balik kampung dan memandu. 

Dalam kepulangan kita ke kampung, pastikan kediaman tempat tinggal kita selamat dan perjalanan kita selamat dengan membaca doa yang disarankan Nabi SAW apabila keluar rumah iaitu: بسم الله توكلت على الله لا حول ولا قوة إلا بالله" “Bismillahi tawakkaltu ‘alallah la haula wala quwwata illa billahil” (Dengan nama Allah, aku bertawakal kepada Allah. Tiada daya dan kekuatan kecuali dengan Allah). 

Dan pastikan pemanduan kita patuh pada etika disiplin jalan raya kerana ia juga berkait dengan hasil taqwa ramadhan kita. Jadilah pemandu yang berakhlak dan tidak menyusahkan dan menyakiti saudara kita yang lain dan bahkan menzalimi diri kita sendiri akhirnya nanti. 

Puasa 6 dan kesan ramadhan. 

Seterusnya jangan lupa untuk merebut kelebihan seterusnya di Syawal ini dengan berpuasa enam hari bagi meraih keistimewaan siapa yang berpuasa, maka ia seperti setahun. Dan juga menyuburkan kesan berterusan tarbiyyah ramadhan dan kehidupan kita ini agar berjaya hingga sampai akhir riwayat hidup ini, inshaAllah. 

Dan mudahan ramadhan terus meninggalkan kesan kepada kita dengan segala macam kebaikan yang terisi tempoh hari dan digalakkan sewaktu di ramadhan itu. InshaAllah, sama-sama kita berusaha dan berdoa. 


Akhirnya saya Ahamd Firdaus Bin Azis mengucapkan Selamat Aidilfitri kepada semua muslimin dan muslimat. Moga Allah menerima amalan kita semua. Moga ditetapkan hati kita atas hidayah-Nya dan diberi taufiq oleh-Nya. Selamat bergembira. Selamat meraikan hari kemenangan. 


18/7/15, Ipoh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan