Jumaat, 17 Julai 2015

Hari Hidup kena sentiasa ada Semangat.


* Hari-hari Hidup ini kena sentiasa ada semangat, ada sesuatu yang ingin dicari, ada sesuatu yang ingin difikirkan, ada sesuatu yang ingin diusahakan, ada sesuatu yang ingin dirancangkan, ada sesuatu yang ingin dihasyratkan. 

* Ada sesuatu yang perlu segera diusaha bangkit dan berubah, ada sesuatu yang perlu segera dipaksa berkorban. 

* Dari tiada apa-apa yang kita tahu dan mampu, kita mula meminta dengan doa, berusaha dan mengharap, dan sentiasa dengan rutin ini hinggalah nanti pasti ada jalan, perubahan dan peningkatan demi peningkatan. 

* Bukan rutin yang terus berlalu merugikan masa kita, bukan rutin yang sama tanpa sebarang keinginan untuk berubah, bukan rutin yang sama tanpa cuba diusaha untuk berubah, bukan rutin yang tidak memberi semangat dan kebaikan untuk hari seterusnya, dan bukan juga sekadar menunggu sebab untuk mengubah kita. 

* Jangan biarkan hidup kita seolah suram dan sempit tanpa apapun reaksi untuk mencari dan menambah berjuta-juta kebaikan hidup ini yang sudah pastinya kebaikan untuk akhirat dari hasil semua itu. 

* Dan semua ini hendak sentiasa dimuhasabah agarnya kerana Allah, kerana tidakkah kita membaca kaitan arti Rugi itu yang telah dijelaskan oleh Allah SWT dalam Al-Quran: "Demi Masa, Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal saleh, dan berpesan dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran." (Al-Asr 1-3)


15/7/15, Ipoh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan