Rabu, 23 Disember 2015

Pesan-memesan Hidup (10)

Beza ilmu, persediaan yang dibuat dan kesanggupan untuk berkorban. 

Setiap perjalanan waktu hidup kita semua pasti sama berlalu tempoh demi tempohnya, cuma hanya ada yang awal laluinya dan ada yang lewat laluinya. Ada yang awal memasuki alam perkahwinan dan ada yang lewat, ada yang cepat punya anak dan ada yang kemudian, ada yang senang mendapat kerja dan ada yang susah, begitulah hal lain lagi dalam semua urusan perjalanan kehidupan kita. Namun apa perbezaan kebaikan dan keuntungan untuk kebaikan dunia dan akhirat kita ialah apabila seseorang itu mempunyai ilmu, membuat persediaan awal dan sanggup berkorban hadapi ujian dan cabaran. Contoh terdidiknya anak seseorang itu lain dengan cara kita apabila kita punya ilmu, persediaan sebaiknya dan sanggup berkorban hadapi ujian hasil pengetahuan yang kita ambil tahu dahulu dan usaha untuk kearah yang lebih baik dan cemerlang dalam meraih kebaikan dunia dan akhirat. Justeru untuk hasil yang lebih baik, tambah ilmu dengan pembelajaran, pembacaan, pengajaran hidup sekeliling, buang ego dan buat persediaan sebaiknya untuk kita menunjukkan contoh yang paling terbaik dan untuk kita membuktikan yang baik itu sebenarnya mampu dilaksanakan. Dan barulah kita punya bukti, pengaruh dan tauladan yang tepat yang sebenarnya untuk insan lain. Dan yang sudah kedepan melaluinya hendaklah dibuang ego dan kita saling merebut untuk perbaiki mencari yang terbaik lagi kearah menyahut perintah Allah swt. 

Dakwah tanpa celaan, yang buruk tetap dibalas buruk. 

Hari ini ramai sebahagian besar termasuk para pelajar agama suka menggunakan uslub dakwah dengan celaan, apatah lagi yang jahil, katanya islam juga mengajar kita tegas dan keras, namun kita lupa keras dan tegas islam padahal bukan seperti kita. Ada yang mengganggap kerana benarnya manhaj atau kumpulan mereka, maka apa sahaja sebarang celaan adalah baik dan beroleh pahala. Katanya juga islam bukan sekadar berlemah lembut namun juga tegas, namun kita lupa hingga kita sukar berlemah lembut. Kita juga kadang hingga membenci batang tubuh dan tidakkah keburukan yang patut dibenci, tiada suka dan benci kerana Allah. Kita juga katanya dalam nada lain mesej yang berbentuk kekerasan itu tujuannya adalah agar supaya sedar dan insaf, namun kerap mesej kita apabila diuji seolah jauh perbezaan dari maksud yang diajak agar insaf tersebut. Dakwah kita dakwah atau dendam dan dengki. Jika musuh sakit kerana kita melakukan kebaikan dan kepada Allah, maka kita hanya sakit adalah apabila yang dikatakan musuh itu berkait dengan melakukan keburukan dan ajak kepada dosa dengan tanpa kita melakukan dosa juga. Elakkan mengambil masa dan melayan dengan sindirian dan labelan yang sama kita seperti mereka. Andai sekiranya pilihan celaan kita mahukan, sebenarnya jauh untuk menarik orang untuk berubah, bahkan menguji diri kita juga suatu hari nanti dengan sebab bentuk celaan dan sindiran yang kita katakan pada orang lain walau untuk berdakwah, kerana agama tidak mengajar caranya sebegitu dan juga memberi ancaman. Cara kita yang salah tetap dibalas. Kita kata nak dakwah tapi cara buruk tetap dibalas buruk. Akhirnya jangan lupa doa dan balas keburukan dengan kebaikan, ingat cari keikhlasan dan kumpul bekalan untuk kematian. 

Lalui dengan ilmu dan tindakan. 

Setiap kita melalui satu tahap demi tahap dalam lumrah kehidupan, dalam sesuatu perkara yang ingin dilalui sudah pasti kita mencari panduan, peringatan, dan bermacam bantuan. Maka semua perkara hendaklah berusaha dengan pengetahuan dahulu, apatah lagi dizaman yang serba senang dan lengkap untuk dicari, hanya sekadar berkorban masa dan memaksa diri membaca. Contoh seperti seorang yang ingin berkahwin, buatlah persediaan dengan bersungguh mencari buku panduan agama akan apa yang patut dan perlu dibuat bermula dari a sehingga z, atau bertanya dan menghadiri kuliah dan seminar khas, lalu barulah kita lalui dengan penuh ilmu dan keyakinan, bukan sekadar hanyut, khayal dan gopoh dengan keseronokan perkahwinan sahaja. Begitu juga contoh waktu tiba menunggu cahaya mata pertama, buatlah persediaan seperti perkahwinan juga, dan juga segala sudut hal dalam hidup kita. Agama telah mengajar dan menjelaskan segalanya. Untuk kebaikan dunia dan akhirat. Usah hanya soal persediaan dunia kita ambil tahu, dalam masa yang sama apa tuntutan dan sunnah agama kita lupa dan tidak tahu.


23 Disember 2015.
Rabu, 5.00 pm. Ipoh, Perak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan