Jumaat, 31 Mac 2017

Guru Yang Mursyid.

Bismilllah. Apabila kita ingin menjadi guru, ustaz, ulama’, dan pendakwah. Maka tanggungjawabnya sudah pasti besar dan mengatasi tanggungjawab yang lain, kerana kita telah meletakkan diri kita dibahu ummah. Ia pula bukan sekadar soal urusan dunia, namun menjadi penyuluh hingga jalan menuju akhirat. 


Gambar Sekadar Hiasan

Sesungguhnya seorang guru tidak cukup hanya dengan sekadar menjadi syarat mengongsikan ilmu sahaja, lalu dibiarkan dan seolah terpulang kepada masyarakat iaitu atas masing-masing untuk memanfaatkannya atau tidak, bahkan bagi guru itu yang penting sudah disampaikan dan diterangkan, dan guru tersebut pula dengan minat dan cara kehidupannya.

Namun seorang guru itu sebenarnya ada hubungan yang rapat dengan mad'unya (orang yang diajar dan diserunya). Mengambil berat, bertanya khabar, sentiasa menyeru dan menegur, tidak berputus asa mengajak, mencari idea dan jalan untuk mendekati dan memberi nasihat, membimbing, merasa bersalah, merasa risau, resah dan sedih, berdoa berharap dan mengadu kepada Allah, memandu ummatnya, memegang erat ingin memastikan juga hingga berjaya diubah, disedarkan dan difahamkan. 

Kita fikir dan bimbang, pada apa yang kita telah sampaikan sejak dahulu pergi ke serata tempat, dengan kehadiran sambutan yang hebat, namun yang kita lihat perubahan masyarakat masih lemah dan lalai juga. Tahap minda masih sama. Mungkin terdapat kesilapan kaedah dan mesej dakwah yang kita sebarkan. Serta hubung kaitnya apa yang difahami dari tanggungjawab dakwah itu. 

Guru dan murid boleh diumpamakan juga seperti hubungan penjual dan prospek. Mesti follow, mesej dan sebagainya lagi sampai berjaya. Dengan bermacam kaedah dan panduannya yang sangat teliti. 

Kita tidak mahu dakwah sekadar menulis buku, lalu penulis tersebut berlepas tangan kerana sudah letih menulis dan berjaya diterbitkan. 

Yang kita harapkan ialah Guru yang Mursyid. Yang berjaya membuktikan dapat memandu ummat dengan ilmunya daripada Allah, dan ummat terpandu dengan ilmu dan watak hidupnya. 

InshaAllah, semoga sama-sama kita berusahah kearah itu. Ini nasihat buat diri saya sendiri. Semoga Allah membantu kita semua. Aamiin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan