Khamis, 2 Mac 2017

Isu Debat RUU 355.

1. Bagi saya ia wajar dilangsungkan. Untuk melihat hujjah dan persoalan yang ingin didebatkan itu. Dan masyarakat boleh menilai dengan lebih jelas nanti.

2. Kedua-dua tokoh adalah tidak kurang hebatnya. Mempunyai ilmu dan pengaruh yang luas. Disinilah fakta-fakta ilmiah akan ternilai dengan tersendirinya.

3. Tidak timbul soal tidak hormat, tiada adab dan seumpamanya lagi. Kerana ia sekadar perdebatan dan perbincangan dalam lingkungan ilmu lagi.

4. Masyarakat boleh menilai, mungkin ada perkara yang baru, yang belum diketahui, yang belum jelas, yang munasabah, yang bertentangan dan apa sahaja lagi dengan keluasan perbahasan Agama ini.

5. Jika jelas menolak kita tinggalkannya dalam soal ini.

6. Jaga akhlak dan adab kita, kawal emosi, sabar dari berbahasa keji, menuduh yang bukan-bukan, memfitnah dan bersangka buruk.

7. Para ulama dahulu pun juga berdebat, dengan anak murid, kawan dan lawan.

8. Ia juga akan mengukur kemampuan dan keilmuan kita.

9. Mungkin selama ini hanya berada dalam kelompok kita sahaja, sedang banyak pandangan dan perbezaan yang baik diluar sana.

10. Apapun saya menyokong cadangan debat ini. Semoga ianya berjaya dilangsungkan. InshaAllah para Ulama akan makin didekati dan disayangi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan