Ahad, 28 Mei 2017

Bazzar & Fitnah Wanita.

Seperti biasa setiap kali bermula Bazzar maka akan ada yang menyuarakan tentang masalah aurat wanita yang tidak diambil kisah lagi.

MENUNDUKKAN PANDANGAN.

Setiap mukmin amat ditekankan agar memelihara pandangan dan mengelak dari ke tempat-tempat yang bercampur serta bertempuh-tempuh antara lelaki dan perempuan, apatah lagi dengan pemakaian yang begitu seksi.

Di dalam keluarga saya. Dahulu Ibu sangat tidak suka ke Pasaraya kerana atas faktor-faktor ini, hinggalah juga sekarang, dan saya juga seperti begitu kadang-kadang. Jika di Kuala Terengganu, Ayah akan pergi membeli-belah di Pasaraya Sabasun sewaktu saya kecil lagi, kerana Pasarayanya lebih Islamik dari sudut sosial, barangan yang dijual, pengiklanan, penjagaan aurat dan lain lagi.

Namun, takkan sampai begitu sekali? Dan sudah tentu kita tidak dapat melarikan diri jua jika dilihat persekitaran suasana hidup di zaman sekarang ini? Ini jumud, sempit dan ketinggalan. Mungkin persolan ini ada bermain dalam kepala dikalangan kita.

Beginilah, kita ada pilihan sebenarnya. Kita ada cara dan acuan hidup orang beriman. Kita tidak ketinggalan. Kita tidak kerugian. Kita juga tidak kejumudan. Yang perlu bagi kita ialah berusaha mengikuti perintah Tuhan. Itulah puncak Kejayaan. Penting menjaga pandangan, segala masalah bermula dari pandangan, besar hikmah kejayaannya dalam kehidupan, dan bimbang hilang pahala puasa makan minum yang ditahan. (Ini termasuk menjaga pandangan di media sosial fb, televisyen dan sebagainya).

Jika dharurat, terpaksa, tiada pilihan dan menyukarkan, kita teruskan. Jika suka-suka dan masih banyak pilihan serta kemudahan, sebolehnya kita elakkan. Jika mampu dikawal dan tujuan dakwah, maka dibolehkan. Jika sekali-sekala atau jarang jarang mungkin tidak mengapa.

BAZZAR RAMADHAN.

Begitulah di Bazzar Ramadhan, jika diperhatikan besar sungguh fitnahnya, fitnah wanita dan kepadatan lelaki dan perempuan bercampur. Lagi pula sedang Berpuasa. Bukankah di Bulan ini diperingatkan agar lebih menjaga suruhan dan larangan Allah, memohon keampunan dan menggandakan ketaatan. Bagi wanita, ibu serta isteri yang sempat membuat kuih, sangatlah bagus. Jika ingin jua ke Bazzar, terus cepat-cepat membeli dan segera pulang. Jika ada tempat-tempat lain yang kurang fitnahnya, maka kita pergilah ke tempat tersebut.

AURAT WANITA.

Aurat wanita seperti sudah dimaklumi umum ianya adalah wajib tanpa sebarang khilaf lagi. Baik dibulan lain atau puasa. Justeru bagi wanita muslim yang disayangi, marilah sama-sama bermuhasabah dan memperbaiki masaalah aurat kita, baik dibulan lain dan terutama di Bulan Ramadhan yang menjadi peluang untuk kita berhijrah.

Pakailah pakaian yang baik-baik, hindari mendedahkan kepala (rambut), pakaian sendat, ketat, jarang, nipis, nampak rupa bentuk, singkat dan terbelah. Dan jauhilah fitnah pakaian bertabarruj (berhias berlebihan), wangian terlebih, berhimpit dan bergaul bebas di Bazzar. Juga kepada peniaga, jaga kebersihan, halal haram jualbeli, dan pemakaian. Semoga ganjaran Puasa yang besar kita ini diterima Tuhan. Semoga kita menjadi hamba yang Bertaqwa. InshaAllah.

Semoga kita menyedarinya. Ramai suka ke tempat tersebut kerana banyak mata lelaki memerhati dan ramai wanita untuk dipandang.

Nanti masuk musim perayaan juga demikian, dan kita juga ada pilihan sebenarnya. Semoga ada manfaat bersama.

Sekian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan