Jumaat, 9 Jun 2017

15 Ramadan, dah Nak Raya.

Alhamdulillah, sudah 15 Ramadan. Hari ini hari minggu, sudah pasti ramai yang sedang berehat dengan mengambil kesempatan untuk tidur, mungkin seronok dan penuh nikmat kan? Hehe. Namun saya disini tidak dapat tidur, bukan sebab kerja, bukan sebab sibuk, bukan sebab buat persiapan Raya juga, tetapi sebab tengok anak yang buas dan segar di pagi hari ini. Jadi sambil-sambil itu, boleh lah saya menulis dengan perasaan menahan tidur ini.

Ramadan sudah hendak masuk ke fasa akhir, maka Raya pun sudah semakin dekat. Lagu Raya telah kedengaran, sembang-sembang tentang Raya mula keriuhan, kita juga sudah mula menanti-nanti lagu Raya di siaran radio. Semua orang gembira. Meriah. Indah. Alhamdulillah. Itu adat kita, tidak salah hadir keseronokan itu.

Pada muslimin dan muslimat, kita buatlah persiapan awal, kita ambil kesempatan di hari cuti ini, selesaikan cepat-cepat proses persediaan raya ini. Baju Rayanya, langsir Rayanya, kenderaan Rayanya, duit Rayanya, biskut Rayanya, kos bajet Rayanya. Untuk diri, ibubapa, isteri dan juga anak. Kita buatlah awal, ia lebih baik, ia tiada masalah jika nampak semacam terlalu awal pun, bahkan puasa pertama lagi sudah bagus jika sudah dipersiapkan, tapi maklumlah mungkin ramai seronok tunggu di penghujung sebab baru ada jualan murah dan feling raya kan?

Tetapi bagi saya, saya galakkan awal. Kerana apa? Kerana saya sedih memang selalu masyarakat kita diwaktu-waktu sebegini sudah meninggalkan “Ibadah Ramadan”, berbagai janji kebaikan Ramadan sudah tidak diambil endah lagi, kegembiraan nak beraya sepatutnya tidak mengganggu Ramadan kita, kenapa sampai terabai Ibadah Ramadan? Beraya-berayalah, persiapan raya-persiapan rayalah. Kita susun masa betul-betul dan tetap terus fokus ibadah ni. Ok?

Ada lagi pesanan ni. Pakaian kita. Ya pakaian. Wanita jagalah pakaian Raya kita, dan sudah pasti hari-hari kebiasaan kita. Nak cari baju, cari yang tidak ketat, sendat, nipis, jarang, singkat, terbelah. Cari yang tidak tabarruj, iaitu design yang terlebih menarik perhatian. Lelaki pula, hendaklah menutupi aurat, jauhi pakaian yang mempunyai tulisan serta corak yang tidak Islamik.

Sewaktu bershoping, usahlah membazir, cukup bersederhana, banyakkan bersyukur, manfaatkan harta pada tempat sebaiknya, sebab segalanya nanti ditanya Pencipta kita.

Ingat orang yang susah, jangan sampai bergaduh, jangan sampai tidak bersyukur, jangan tidak dibantu mereka yang susah. Kita tidak tahu, betapa ramai insan yang tiada apa kemeriahan disisi mereka kerana susah, memang betul susah, hanya kita tidak tahu. Jadi biasa-biasa sudahlah.

Rebutlah ganjaran Ramadan. Agar Ramadan kita diampun Allah dosa-dosa kita, itulah kejayaan terbesar. Nanti mula berhimpit lelaki perempuan tanpa segan batasan dosa pahala lagi hanya kerana shoping, itu juga hindarkanlah.

Akhirnya. Selamat membuat persiapan Raya. Dan selamat menghidupkan sebaiknya anugerah Ramadan ini. Semoga kita beroleh matlamat Taqwa. Aamiin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan